COLUMN
Met EU-geld deed het Griekse Nationaal Centrum voor Sociale Studies(EKKE) op Corfu en in de provincie Lassithi op Kreta onderzoek naar de houding van de bewoners tegenover de miljoenen toeristen die deze plekken jaarlijks bezoeken. De uitstekende Engelstalige weekendkrant Hellenic Times uit Athene bracht daarover verslag uit. Volgens de krant wil op Corfu 28,8 procent van de ondervraagden in geen geval dat hun kinderen trouwen met zo’n toerist, of met een vreemde in het algemeen. In de centraal gelegen en toeristisch zeer drukke provincie Lassithi is dat zelfs 40,7 procent. Het blijken vooral de vrouwen te zijn die niet zo’n goed oog hebben in de invasie van vreemde seksegenoten. De concurrentie van de vrijgevochten dames uit het noorden en het westen blijkt serieus. Met duizenden stromen ze ook toe om te werken op de eilanden en ze blijven er vaak wonen, al dan niet getrouwd met een Griek. Het leven lijkt er immers zoveel makkelijker in de lange zomers.
Het stijgende aantal echtscheidingen is volgens de malcontente Griekse moeders, echtgenotes en zussen vooral te wijten aan de losse zeden van de buitenlandse vrouwen. Bovendien blijken de mannen op Corfu en Kreta mondiger te zijn dan hun vrouwelijke landgenoten. De helft van hen kan zich behoorlijk uit de slag trekken in één van de West-Europese talen, tegenover slechts een kwart van de vrouwen ; 40 procent van de vrouwen op Corfu en 54 procent van hun lotgenoten op Kreta dringt aan op een wettelijk verbod op topless zonnen ; 42,3 procent van de Kretenzische vrouwen en 57,1 procent op Corfu vindt dat nudisme alleen zou mogen toegelaten worden op afgebakende, geïsoleerde stranden. Onder de ondervraagde vrouwen blijkt ook een latente angst te leven voor toenemend druggebruik, aids en dronkenschap.
Al te overmoedig gaan we er vaak van uit dat de wereld met haar open grenzen en gemakkelijke verbindingen een global village geworden is. Niets is minder waar, zelfs binnen Europa. Een land dat overspoeld wordt door toerisme, wordt onvermijdelijk geconfronteerd met andere levenswijzen en andere maatschappelijke regels. Dat is meestal een verstorend proces. Een deel van de bevolking ervaart dat als bedreigend, vooral diegenen die het minste greep hebben op het leven.
Maar er is ook een goede kant aan de confrontatie. De helft van de ondervraagden vindt dat toerisme, samen met buitenlandse televisieprogramma’s, een positieve invloed gehad heeft op het leven in Griekenland. Volgens hen zijn het afschaffen van de bruidsschat en de legalisering van abortus aan de veelvuldige contacten met West-Europeanen te danken. Ook het invoeren van het burgerlijk huwelijk naast de vroeger alleen geldige kerkelijke echtverbintenis is volgens hen een goede zaak die door de invloed van buitenaf tot stand kwam. Bovendien vinden ze dat de relaties tussen mannen vrouwen en die tussen Griekse kinderen en hun ouders fel verbeterd zijn doordat de deuren wijdopen werden gezet.
Tessa Vermeiren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier