COLUMN
Het Britse volk is dus niet dol op Camilla Parker-Bowles. En het Britse establishment, de Windsor-entourage, trekt meer en meer zijn neus op voor Diana, prinses van Wales, zoals ze sinds haar echtscheiding heet. De Queen of Hearts werkt nochtans zeer intensief aan haar imago. Ze kiest bij voorkeur een podium waar ze verzekerd is van een internationale exposure. En ze gebruikt daarvoor de bekende celebrity-technieken. Diana, die door de koningin verzocht werd om naar het achterplan te verdwijnen, verschijnt als attractie op fundraising dinners in de States en wordt daarna als bedankje uitgenodigd aan de ontbijttafel van Hillary Clinton. Richard Branson geeft haar gratis tickets op Virgin-vluchten.
Diana spant een juridische procedure in tegen het Londense warenhuis Harvey Nichols omdat de bewakingsdienst video-opnames van haar duizelingwekkend decolleté stockeert. Ze vliegt naar Griekenland om de begrafenis bij te wonen van een anonieme jongeman, maar zorgt er wel voor dat het op zo’n privé-manier gebeurt dat het ’s anderendaags in alle kranten staat. Diana heeft er alles voor gedaan om de intiemste details over haar trieste leven te verspreiden via alle mogelijke mediakanalen, en speelt achteraf woede en verbazing als de hongerige wolven huilen om meer. De prinses is een Dynasty-icoon geworden.
Het enige wat het verlegen meisje heeft overgehouden aan haar huwelijk met de Britse troonpretendent, is haar plaats in glamourland. En natuurlijk een fors fortuin, een betamelijke vergoeding voor het zeker stellen van de erfopvolging in Albion. Misschien was het bij aanvang geen eerlijke deal, maar achteraf bekeken toch wel een rendabele transactie. Wie opgroeit in die kringen, weet dat prinsen op een wit paard alleen voorkomen op eeuwenoude wandtapijten, en moet achteraf niet de bedrogen onschuld spelen.
En who the hell is Camilla ? Daar heeft iedereen eigenlijk het raden naar. Een vrouw op de achtergrond, die eerder bij Marks & Spencer haar kleren koopt dan bij Versace, zo te zien. Het buitenleven is haar duidelijk liever dan trendy restaurants en blitse fitnesscentra. Ondanks alle kronkels van het bestaan, bleef ze houden van een man die alles behalve sympathie opwekt in brede lagen van de bevolking. De Britse pers schrikt er niet voor terug te schrijven dat Charles niet goed bij zijn hoofd is. Als troonopvolger wordt hij door zijn onderdanen ook al niet meer zo geschikt bevonden. Camilla lijkt geen moeite te hebben met zijn onorthodoxe standpunten. Ze heeft al evenmin behoefte aan de media-aandacht waar haar rivale zo op kickt. De wereldvreemde, new-ageprofeet lijkt haar liever dan de mythische kroonprins. Misses Parker-Bowles past echter niet in het sprookje dat de onderdanen verwachten van een vorstenhuis. Want ondanks alle ontluisterende verhalen, blijft het volk smeken om fairytales. En dus is Camilla al een tijdje de gebeten hond in de royal saga.
Eigenlijk is Camilla Parker-Bowles een vrouw naar mijn hart. Er is, denk ik, meer moed nodig om discreet te houden van een vreemde man als Charles Windsor dan om tranen te plengen voor een BBC-camera, met miljoenen kijkers over de hele wereld die zitten te wachten op de volgende episode. Diana Spencer is in de val getrapt van de soap-maatschappij. Wordt vervolgd.
Tessa Vermeiren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier