Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : wijn aan tafel.

De bordeauxwijnen die we vandaag bespreken, liggen allemaal in de rekken van de vermelde warenhuizen maar ze hebben toch een wat ‘chiquer’ imago : ze zijn niet rechtstreeks door de aankopers van de supermarkten geselecteerd maar komen uit het Belgisch makelaarscircuit.

Makelaars zijn professionele sélecteurs die alle dagen de bordeauxregio doorkruisen, en die functioneren als tussenpersonen tussen wijnboeren (kastelen) en invoerders. Ze plaatsen grote partijen wijn, met als betaling een miniem percentage bij bevoorrechte klanten waarvan ze de kwaliteitsvereisten en het marktsegment kennen. Men mag dus van deze wijnen een professionele ‘passendheid’ verwachten bij de Belgische manier van wijndrinken, en dus bij de Belgische keuken. Want de Belg drinkt ‘aan tafel’, zoals het trouwens om evidente gezondheidsredenen hoort. De ‘meergezondheid’ die het gevolg is van een dagelijks matig gebruik van alcoholische drank doet zich slechts voor als men aan tafel bij de maaltijd drinkt.

Opdat wijn aan tafel zou passen moet hij toch iets meer hebben dan fris fruit alleen : er moet een zekere structuur in zitten, structuur die vooral wordt opgeroepen door het cabernet-gehalte van de gebruikte druivenmix. Het structurerend vermogen is altijd terug te voeren tot een soort gespreide bitterheid : bitterheid die het gehele fruitspectrum in de mond omspant, van in het begin tot en met het verre smaakeinde. (Ook andere, al dan niet Franse druivensoorten zijn structurerend : tempranillo in Rioja, sangiovese in Toscane, nero d’avola in Sicilië, barbera in Piëmont, mourvèdre in Bandol, en last but not least, goed gevinifieerde pinot noir in Bourgogne.)

Daar deze bitterheid in haar structurerende functie toch ook fruit nodig heeft om nog enigszins soepel over te komen, worden deze druivensoorten haast altijd gemengd met andere soorten die soepelheid moeten brengen. In Bordeaux is deze functie traditioneel weggelegd voor merlot. Veralgemenend en vereenvoudigend zou men kunnen zeggen dat de verhouding cabernet/merlot een maatstaf is voor de passendheid aan tafel. Maar er is nog meer. Opdat de gestructureerde wijn harmonisch zou overkomen, moet er ook nog een zekere versmoltenheid van bitter, zachtheid en zuur tot stand zijn gekomen. Maar deze versmoltenheid komt maar met de jaren. De verhouding tussen cabernet en merlot bij jonge wijn is dus ook in zekere zin een maat voor het ontwikkelingspotentieel.

Château Caruel, Côtes de Bourg 2001

Open kleur met een brede rand tegen de glaswand en een duidelijke evolutietoets. Neus met dominant merlotfruit. Vertoont na opschudden haast geen onderbouw. De smaakaanzet is rond maar verdunt meteen in het middengebied en eindigt schraal. Niet interessant. (Delhaize : 6,24 euro).

Château Muret, Haut-Médoc 1999

De kleur vertoont een haast inktachtige concentratie met een sombere diepe nuance van vers met tonen van gelagerd. De neus is stevig met goed ingebouwd hout en een fijne toets van cabernet. De smaak is van grote houtgedragen wijn met een stevige tanninestructuur die op het einde wat bloot komt. Wijn voor over vijf jaar. (Delhaize : 11,74 euro).

Château La Fleur Chambeau, Lussac Saint-Emilion 2001

Gespannen kleur van de lagering met een goede nuance van ‘getemd’ en een zachte merlotneus die goed ruimt bij opschudden. De smaak is geknoopt en zacht tot en met het einde. Wijn met aangename onmiddellijke charme. (Makro : 8,12 euro).

Château Vircoulon, Bordeaux Supérieur 2001

Goede kleurconcentratie met de rode nuance van gelagerd en een sombere diepte. Een mooie ruime neus met een goede fijne cabernetpunt na opschudden. Traditionele stevige bordeauxsmaak met goede structuurtannines die echter enkele jaren moeten versmelten. (Carrefour : 5,42 euro).

Château Cru Cantemerle, Bordeaux Supérieur 2001

Inktachtige kleurconcentratie met grote spanning van de lagering en een nuance in het zachte rood. De neus is compact, goed houtondersteund en ruimt mooi bij opschudden. In de mond komt een dense diepe smaak van de grote wijnen, zacht en stevig samen en perfect geknoopt. Grote wijn voor over enkele jaren. (Carrefour : 7,23 euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content