CHÂTEAU SIMPLE
Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (250), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : nieuwewereldwijnen (2).
Gesofisticeerde, beschaafde wijndrinkers verwachten van het product wijn een zekere complexiteit in de smaak en, indien mogelijk, ook nog een dualiteit van jong en oud tegelijk. Die complexiteit wordt aan de noordergrens van de wijnbouw – denk maar Bourgogne, Loire, Elzas, Moezel en Rheingau, met allemaal monocépage-wijnen (pinot noir, chenin, riesling…) – opgeroepen door een ‘juiste’ rijpheid. Een rijpheid waarin zowel frisheid (zuren) als ronde volheid (suikers) meespelen. Dat dit niet altijd wil lukken, met dikwijls een onbalans in de richting van zuur, brengt mee dat er zoveel flauwe rieslingwijntjes zijn en zoveel dunne, zure bourgognes.
In de meeste zuidelijke wijnregio’s – Rhône, Bordeaux, Chianti… – komt men tot complexiteit door wijn samen te stellen uit verschillende druivensoorten ( multicépage-wijnen) die op lichtjes verschillende momenten rijpen en zo later in de totaalsmaak een zekere ‘sequentiële’ stoffering geven, waardoor ‘horizontale’ complexiteit ontstaat. Deze druivenmengelingen zijn traditioneel, door eeuwenlang toetsen en proberen, tot stand gekomen en beogen precies die complementariteit. In de Rhône bijvoorbeeld gebruikt men grenachedruiven als basisvulling, syrah voor kleur- en neusstoffering, mourvèdre voor de bitterstructuur en cinsault voor fruitelegantie. Het duo cabernet-merlot uit Bordeaux is complementair voor bitterheid en fruit. De zeldzame zuiderse monocépages staan op hoger gelegen wijngaarden of zijn speciale ‘klonale’ selecties, zoals in Montepulciano, Montalcino of Barolo.
In de Nieuwe Wereld daarentegen zijn de druivencocktails niet ontstaan uit zorg voor complementariteit of complexiteit, maar uit een soort lokaal opportunisme : Australië bulkte van de syrah (shiraz) en heeft dus blends gemaakt van syrah en cabernet. Het is alsof men rhônewijn zou mengen met bordeaux. Chili mengt met ‘zijn’ carmenère, Argentinië met ‘zijn’ malbec en Uruguay met ‘zijn’ tannat. Niet altijd erg gelukte samenstellingen.
Volgende keer nog iets over de dualiteit jong-oud.
Trio : Merlot, Carmenère, Cabernet Sauvignon, Concha y Toro, Chile
Inktachtige, gedrongen en compacte kleur. Uiterst compacte, massieve neus die wat nuance mist en met wat verre finesse na opschudden. Doortimmerde, goed gebouwde en geknoopte smaak van een geweldenaar. Iets stomp in fine. Een type.
(Delhaize : 7,99 euro).
Malbec/Cabernet Sauvignon 2006, ‘Santa Cecilia’, Mendoza Argentina
Goede, stevige kleurconcentratie en een neus van neutraal fruit. De smaak is gewoon goed maar mist wat persoonlijkheid.
(Delhaize : 4,99 euro)
Cabernet Sauvignon 2006, Errazuriz Estate, Chile
Goede, zachte rode kleur en zeer intense, door hout ondersteunde neus van rijpe cabernet (pepers). Smakelijke aanzet in de mond. Goed evenwichtig geknoopt maar wat kort. (GB/Carrefour : 5,99 euro).
Cabernet Sauvignon 2004, Nathanson Creek, Turner Road Winery, USA
Goede kleurconcentratie, met een kleine, zachte evolutietoets. De neus is van zacht rood fruit, met een verre hint van rijpe pepers na opschudden. De smaak is vriendelijk en geknoopt. Goede, gemakkelijke wijn.
(Colruyt : 4,95 euro).
Cabernet Sauvignon 2005, Etchart, Mendoza Argentina
Goede, zachtrode kleur en een neus van rood fruit. De smaak is soepel, lekker en ‘smakelijk’ in de aanspraak. Goede, gemakkelijke wijn. (GB/Carrefour : 5,89 euro).
Cabernet Sauvignon Merlot 2005, ‘La Capitana’, Viña La Rosa, Chile
Inktachtige, zeer gedrongen kleur met spanning van de lagering, de neus is van zwaar massief fruit ook na opschudden. Goed gevulde, frisse en gestrekte smaak, maar mist wat nuance in de finale.
(Delhaize : 6,99 euro).
Besluit : het zijn allemaal excellente ‘biefstukwijnen’. Ze passen bij geroosterd vlees en stevige kost.
Door Herwig van Hove
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier