Het Musée Royal de Mariemont, in de weer met het hedendaagse boek, heeft een speciale zomertentoonstelling. Eigentijdse boekbanden vonden een plaatsje tussen de permanente collectie, en staan samen in één kast met Chinees of Doorniks aardewerk. Bezoekers kunnen op die manier makkelijker uiteenlopende kunstvormen uit diverse periodes en diverse materialen met elkaar vergelijken. De boeken en installaties bevolken niet enkel de museumzalen, maar ook de wandelgangen en tuinen.

Tegelijkertijd loopt er ook een kleine tentoonstelling over blanke wapens. De stukken zijn afkomstig uit onder meer China, Japan, Schotland en Japan.

Tot 19 september, elke dag 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 17 uur. Het boekenproject is te bezoeken van 10 tot 18 uur. Gesloten op maandag.

Musée Royal de Mariemont, Chaussée de Mariemont, 7140 Morlanwelz-Mariemont. Tel. (064) 21.21.93. Fax (064) 26.29.24.

zomerzoektocht

De VTB-VAB zomerzoektochten zijn dit jaar te gast in Hoogstraten, waar het begijnhof na jaren van restauraties opnieuw toegankelijk is. Van 1 juli tot en met 19 september kan je er fietsen, wandelen of rijden langs parcours van resp. 6, 31 of 55 km. Op zondag zijn er gratis activiteiten: geleide natuurwandelingen, bezoek met gids aan de Sint-Catharinakerk of het begijnhof, gratis toegang tot een aantal musea…

Het initiatief wordt feestelijk afgesloten tijdens het weekend van 18 en 19 september: dan is heel Hoogstraten versierd met bloemen- en groentendecoraties.

Succesrijke zoekers worden beloond met fietsvakanties, stedentrips, weekendverblijven, fietsen, gastronomische diners. Het deelnamepakket met brochure, routebeschrijving en antwoordformulieren kost 50 fr. en is af te halen bij Toerisme Hoogstraten, Stadhuis, Vrijheid 149, 2320 Hoogstraten.

VTB-VAB organiseert bovendien een speurtocht door Brussel. Deelnemers wandelen ongeveer 6 km via de Beurs, het Geuzemuseum en enkele HST-projecten. Dit onderdeel van de zomerzoektochten loopt tot 19 september, maar op 24, 25, 26 en 27 augustus kan je ook een concertje meepikken op het Spanjeplein bij het Centraal Station, het Errera-huis bezoeken of deelnemen aan een geleide wandeling. Voor die activiteiten moet gereserveerd worden.

VTB-VAB. Tel. (03) 220.32.22.

pajottenland

Tot zondag 26 september kan je deelnemen aan een toeristische speurtocht met vertrek in Dilbeek en aankomst in Lennik. Dit jaarlijks initiatief van het Davidsfonds richt zich tot fietsers en automobilisten. Het parcours loopt over 40 km en voert onder meer langs het kasteel van Gaasbeek, Sint-Anna-Pede (thuishaven van Bruegel), de molen van Lombeek, de Kesterheide, Gooik.

Deelnemers betalen 525 fr. en krijgen een routebeschrijving, een vragenlijst en de cultuurtoeristische gids Pajottenland (winkelprijs 495 fr.). Bovenop nog een verrassingspakket en een zoekspel voor de kinderen. In de prijzenpot: elektrische toestellen, boeken, cd’s, foto- en videoapparatuur, reizen en gastronomische cadeaus. Wie op 7 augustus van de partij is, kan gratis meegenieten van het radioprogramma Artiestentoeren, dat tussen 15 en 17 uur vanop het parkeerterrein van C.C. Westrand van Dilbeek in de ether gaat.

Davidsfonds, Blijde-Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven. Tel. (016) 31.06.00.

leven in de brouwerij

De meeste zondagen van juli en augustus zijn er geleide bezoeken aan brouwerij Palm in Steenhuffel: brouwlokalen, bottelarij, laadhal en zuiveringsstations. Een treintje brengt je naar Domein Diepensteyn waar de Belgische-trekpaardenstoeterij is ondergebracht. Wie te jong is voor een frisse pint, mag zich uitleven in het animatiedorp met onder andere een springkasteel en een schminkstand.

Tickets kosten 250 en 175 fr., bezoek, animatie, drie consumpties en souvenir inbegrepen. Data: 11, 18, 25 en 21 juli, 1, 8, 15 en 22 augustus. Reserveren is noodzakelijk.

Palm. Tel. (016) 56.07.60.

francine geldof

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content