Boeken

ROME IN 1001 VERHALEN

Met enige vertraging ligt hij nu toch in de winkel: SPQR (Athenaeum-Polak & Van Gennep, 933 fr./23,12 euro), de anekdotische reisgids waarin Rome-kenner Luc Verhuyck de mooiste en bijzonderste verhalen per locatie bijeenbracht. Mythes, apocriefe legenden, verhalen over wonderen en mysteries belichten de andere, onzichtbare kant van Rome en geven een verklaring voor de betovering die elke reiziger ondergaat zodra hij in de eewige stad arriveert. (LA)

erhalen

EEN NEP-PATER, EEN PARIJSE WIJK EN EEN PSYCHOLOOG

Als we uitgevers en achterflappen mogen geloven, bestaan er nog maar twee soorten thrillers: de zogenaamd ‘literaire’ en de ‘hilarische’. Wat de eerste soort betreft, betekent dat meestal dat ze aan de saaie kant zijn, tenzij we met Nicci French of Unni Lindell te maken hebben. In de tweede categorie zijn de dialogen spits en worden redelijk grove moppen getapt. Grootmeesters in dit genre zijn Carl Hiaasen en Elmore Leonard. Van deze laatste verscheen Onder de heidenen (Van Holkema & Warendorf, 564 fr./13,98 euro), een verhaal over een nep-pater dat er weer niet naast is. Door allerlei omstandigheden is deze pater-charlatan gedurende vijf jaar echt missionaris in Rwanda. En hier verdwijnt de humor even van het toneel en schrijft Leonard met veel inlevingsvermogen en mededogen over het drama dat zich afspeelde tussen Hutu’s en Tutsi’s. Maar eens terug in Detroit, wordt de pater weer het gangstertje dat hij was en probeert met foto’s van arme zwarte kindjes maffiabazen geld af te troggelen. Niet Leonards beste, maar toch plezierige lectuur. (PM)

Een thrillerschrijver waar niet echt een etiket op te plakken valt, is Léo Malet. Hij schreef vijftien verhalen die zich in evenzoveel Parijse wijken afspelen. Striptekenaar Tardi bewerkte er een aantal van en zo werd privé-detective Nestor Burma nog wat beroemder. Zopas verscheen in het Nederlands Spoor naar de Marais (Signature, 548 fr./13,58 euro) dat een knap beeld schets van deze joodse wijk in de jaren vijftig. Daarvoor moet je het lezen, minder om de spanning.

Auteur Malet is overigens zelf een interessant personage. Hij colporteerde in het begin van deze eeuw de anarchistische krant ‘Le Libertaire’, zong liedjes in het cabaret ‘La vache enragée’ en stond in nauw contact met de surrealisten. (PM)

Noch hilarisch, noch literair noemt G.H. Ephron z’n debuut. Gewoon: ’thriller’. Peter Zack is een psycholoog, gespecialiseerd in geheugenafwijkingen. Er werd vroeger vaak een beroep op hem gedaan als deskundige in gerechtszaken. Maar sinds zijn vrouw door een van zijn klanten is vermoord, is hij helemaal niet meer happig om voor de rechtbank te komen getuigen. Toch aanvaardt hij een advocaat te helpen met een heel vreemde zaak. Een jonge vrouw is zo goed als dood aangetroffen op een kerkhof bij Boston. Ze heeft een schotwond. Als ze weken later uit een coma ontwaakt, herinnert ze zich eerst niets meer, daarna komt haar geheugen weer. Het is haar ex die haar heeft proberen te vermoorden, zegt ze. Maar hoe betrouwbaar zijn haar herinneringen? En zijn ze beïnvloed door de politie? Bezeten geheugen (Meulenhoff, 640 fr./15,87 euro) is het geslaagde debuut van G.H. Ephron. De naam staat voor een Amerikaans duo, een psycholoog en een schrijfster. Ze werken aan een tweede avontuur van Peter Zack die ze ook in dit debuut al meteen veel diepgang en geloofwaardigheid hebben gegeven. (FB)

TWEELINGZUSSEN VAN ACHTTIEN

Juno en Juliet zijn knappe blonde tweelingzussen van achttien die naar Galway trekken om er aan de universiteit te studeren. Via een verre nicht vinden ze een mooi appartement en al snel hebben ze een reeks bewonderaars en een paar nieuwe vrienden.

De frivole Juno heeft zelfs last van een heuse stalker. Met Kerstmis keren ze naar huis terug, naar Tipperary, een plaats die Juliet haat vanwege te bekrompen. Juno en Juliet (Bert Bakker, 668 fr./16,56 euro) is het debuut van Julian Gough, een Ier die in Galway filosofie studeerde. De roman doet soms denken aan Roddy Doyle, een andere Ier die in 1993 de Booker Prize kreeg voor ‘Paddy Clarke ha ha ha’. Juno en Juliet heeft het uiteraard over de relatie tussen de zussen, maar vooral over de emancipatie van Juliet. Het is ook door haar ogen dat we het verhaal volgen. Een luchtig, vrolijk en romantisch verhaal. Als lezer heb je vaak de indruk dat je weer student bent en als groentje naast de studie ook seks, drugs en uitgaan ontdekt. (FB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content