Bistro met terroir-gerechten
Keuken : 7,5 i Decor : 7 i Comfort : 6 i service : 7 i Prijs/kwaliteit : 7,5
Henri De Mol is altijd gek geweest op koken. Iedereen uit zijn omgeving kent hem als ‘de kok’. Als jongetje van dertien kroop hij al achter het fornuis om te experimenteren. Toen hij later zelf een gezin had, was hij het die dagelijks kookte. Dat bleef hij doen toen hij marketingdirecteur was in een groot bedrijf en toen hij met zijn broer garages exploiteerde in Waterloo, Nijvel en La Louvière. In zijn vrije tijd ging hij op zoek naar verse ingrediënten van eerste kwaliteit, zoals ambachtelijke kazen of gevogelte van kleine kwekers.
Altijd heeft Henri er heimelijk van gedroomd om een restaurant te openen, waar hij zelf aan het fornuis zou staan. Die droom werd werkelijkheid toen er in Ukkel een cafeetje uit 1850 vrijkwam. In de bruine gelagkamer van Le Pigeon Noir, waar ooit de plaatselijke duivenmelkers bijeenkwamen en uitbater Jef Mossel en dochter Treske zich bezighielden met de dressage van de vogels, verzamelen zich nu conservatief ingestelde lekkerbekken. De heren zijn doorgaans in de meerderheid en zij doen zich – met van genot blozende wangen en de kin druipend van het vet – tegoed aan onvergankelijke terroir-gerechten zoals : slakken uit Bourgogne (9 euro), andouillette A.A.A.A.A. (kwaliteitsgarantie van L’Association amicale des amateurs d’andouillette authentique) (15 euro) of kalfsniertjes met dragon (19 euro).
Voorgerechten aan onze tafel waren : haring en aardappel in olie, als eeuwenoude lekkernij (8 euro), lichtgerookte droogham van topkwaliteit van monsieur Thill uit Martelange (9 euro) en smakelijke gekookte ham met peterselie in gelei (9 euro). Als hoofdgerechten volgden : gevulde varkenspoot vol smaak en zonder plakkerigheid (16 euro) en een onvergetelijke bereiding van duif uit Anjou met het parfum van salie, zachtgegaarde ui en wortelstoemp (29 euro).
De glazen werden die avond gevuld met een frisse droge Minervois, Domaine de L’Ostal Cazes, Estibals 2005, met de aromatische expressie van een grote wijn uit de Languedoc (25 euro) en een Dourowijn, Xisto 2004, als vakkundig gemaakte, weelderige, complexe en evenwichtige Portugees (60 procent touriga nacional, 25 procent tinta roriz en 15 procent touriga franca). De Xisto was op zijn plaats bij de bereiding met duif (60 euro). Beide wijnen worden verdeeld door voormalig eerste sommelier van België Yves Catulle (www.catulle.com).
Product-freak
Henri De Mol is een autodidactische kok met een visie. Hij houdt van traditionele, streekgebonden bereidingen en heeft een hekel aan moleculair gegoochel. Hij is intelligent en gepas-sioneerd en als kok vindt hij dat smaken moeten regeren.
Voor deze product-fanaat is koken niet moeilijk, zolang je kokkerelt volgens de richtlijnen van de wijze Bocuse : “Le bon produit, la juste cuisson et le bon assaisonnement”.
Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier