311 CHATEAU SIMPLE

EENVOUDIGE WIJNEN DIE GEEN PIJN DOEN IN DE PORTEMONNEE. DAAR WILLEN WE HET OVER HEBBEN IN DEZE RUBRIEK. CHATEAU SIMPLE (311), WIJN VOOR BEGINNERS, DIE OOK DE KENNERS WEL BEVALT.

DEZE WEEK : CôTES DE BORDEAUX

Het jaar 2009 werd in Bordeaux onder meer gekenmerkt door de creatie van een nieuwe, overkoepelende appellation, Côtes de Bordeaux, met als oorsprong de vier AOC’s : Premières Côtes de Blaye, Côtes de Castillon, Bordeaux Côtes de Francs en Premières Côtes de Bordeaux. Vanaf wijnjaar 2009 veranderen dus zo’n 90 miljoen flessen (14 procent van de totale productie van het departement) van naam.

Onder deze ruimere hoed kan de groothandel makkelijker merken lanceren en kan op de buitenlandse markten beter geconcurreerd worden met landen als Chili, Australië, enz. De 1500 betrokken wijnboeren zullen ook in de toekomst een specifiekere origineaanduiding mogen geven door Blaye, Francs of Castillon toe te voegen.

Vermits er nog nauwelijks wijnen van 2008 in de rekken zijn beland, werken we in onze rubriek nog met de klassieke Côtes. Deze wijnen verheffen zich boven de appellations Bordeaux en Bordeaux Supérieur door de betere ligging van de wijngaarden (de naam Côtes, ‘hellingen’ verwijst trouwens letterlijk naar een betere expositie, waardoor ze destijds een aparte appellation verdienden).

Côtes de Blaye – 50 hectare rond het gelijknamige stadje met zijn enorme citadel – staat wat apart van de veel grotere (6490 ha) appellation Premières Côtes de Blaye. Hier heerst onder meer, door een uitgesproken merlotaccent op zand- en kalkbodems, soepelheid in het glas, en redelijk snel evoluerende rode wijnen. Er wordt gemiddeld 300.000 hectoliter gemaakt (95 % rood).

Iets zuidelijker, ter hoogte van het stadje Bourg – op de rechteroever van de Dordogne die hier samenvloeit met de Garonne, om verder de Gironde te vormen – ligt de appellation Côtes de Bourg : 4000 hectare met een gemiddelde opbrengst van 210.000 hectoliter, vooral rode wijn. En eveneens met een merlotaccent in het druivenbestand. De bodem heeft er meer structuur, met klei, kalk en kiezel ( graves), zodat de wijnen meer stevigheid vertonen in de bitterheid en tot vijf jaar kunnen verouderen en verbeteren. De wijnen van Blaye en Bourg zijn geliefd op de Belgische markt.

Gaan we verder langs de rechteroever van de Dordogne, richting Libourne, Fronsac, en Pomerol en Saint-Emilion voorbij, dan komen we in het stadje Castillon la Bataille. Dat is ook de naam van één van de negen gemeenten die tot 2008 de appella-tion Côtes de Castillon mochten gebruiken (3000 ha en een gemiddelde opbrengst van 160.000 hl). Castillon zit geweldig in de lift, omdat wijnmaker Stéphane Derenoncourt er zijn eigendom heeft, Domaine de l’A.

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content