12 topchefs op Kanaal Z
Van 26 september tot 12 december serveert Weekend Knack met Masterclass elk weekend een kookles op Kanaal Z. Op het menu van twaalf chefs staat telkens een typerend product dat met eigentijdse of klassieke technieken vorm en smaak krijgt.
Twaalf chefs laten op Kanaal Z het beste van zichzelf zien. Weekend Knack-medewerker Willem Asaert is hun gastheer. Hij ontvangt hen zoals hij zelf graag wordt verwelkomd en na een glaasje champagne gaat de chef aan de slag. Tijdens het voorbereidende werk maakt u nog even kennis met hun restaurants. Een kijkje achter de schermen is uw aperitiefje. Daarna tonen de chefs hun kunnen en krijgen ze kritische vragen onder de neus. Nadat hun sommelier de bijpassende wijn heeft voorgesteld, is het tijd om te proeven en kan u eventueel zelf aan de slag met het recept dat elke week op onze website (weekend.be) zal verschijnen.
September
Peter Goossens van restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem bijt de spits af met vers uitgestoken coquilles op oosterse wijze. Een eigentijdse bewerking die door zijn frisheid en fijne zuren voor honderd procent zijn signatuur draagt.
Oktober
Rijzende jonge ster Angelo Rosseel haalt begin oktober makreel uit de vergetelheid. De fijn smakende roofvis krijgt van de chef uit Izegem een passende, vorstelijke behandeling.
De voorliefde voor vergeten groenten van Wouter Keersmaekers, chef-eigenaar van De Schone van Boskoop in Boechout, is bekend. Door diverse structuren van raapjes te combineren met een rolletje tonijn gevuld met krab toont hij hoe nobel deze knollen wel kunnen smaken.
Met Roger van Damme zoeken we naar een ander woord voor ‘moleculair koken’. De chef van lunchrestaurant Het Gebaar in de Antwerpse Kruidtuin serveert het antwoord met biefstuk en frieten.
Chef Bart Desmidt van Bartholomeus in Knokke-Heist brengt pladijs mee. Recht uit de visafslag van Zeebrugge. De volkse vis krijgt maar weinig aandacht in de betere restaurants. Ten onrechte. Bart Desmidt laat zien waarom.
De volgende gastchef komt ook uit West-Vlaanderen. Topchef Geert Van Hecke brengt uit de keuken van De Karmeliet een stukje zwijn mee. Niet zomaar een varken maar wel The Duke of Berkshire, een West-Vlaamse specialiteit.
November
Tijd daarna om onze landsgrenzen te verlaten. Chef Sathit ‘Joe’ Srijettanont van het Thaise restaurant Blue Elephant in Ukkel geeft een ‘hete’ initiatieles rond Thaise curry.
Om al dat pittig vuurwerk te blussen komt nadien Jacques Colemont van restaurant Figaro in Hasselt ons met zoets verleiden.
Ladychef Ann De Roy van Pand 19 uit Geraardsbergen is waarschijnlijk de minst bekende kok uit dit gezelschap. Maar niet voor lang. Haar kipbereiding zal daar snel verandering in brengen.
Virtuositeit in het bord is steeds verzekerd met Bart De Pooter van restaurant Pastorale in Reet. Hij laat een stukje wild ‘zinderen’.
December
Geen betere gastchef in de sinterklaasperiode dan chocolatier Dominique Persoone van The Chocolate Line in Brugge. Hij maakt geen figuurtjes of pralines maar toont hoe goed sinaasappel en chocolade wel kunnen samengaan.
Om Masterclass en het jaar feestelijk af te sluiten, laten we Gert De Mangeleer van Hertog Jan in Sint-Andries Brugge een van de meest delicieuze zoet-zilte lekkernijen bereiden : langoustines voor kerst of oudejaar. Succes verzekerd.
Uitzendschema
Op Kanaal Z telkens
vanaf vrijdag 19 uur
in de weekendlus.
26/sep
Hof van Cleve
Peter Goossens
Coquilles
3/okt
La Durée
Angelo Rosseel
Makreel
10/okt
De Schone van Boskoop
Wouter Keersmaekers
Rapen
17/okt
Het Gebaar
Roger Van Damme
Biefstuk met frieten
24/okt
Bartholomeus
Bart Desmidt
Pladijs
31/OKT
De Karmeliet
Geert Van Hecke
Varken
7/nov
Blue Elephant
Sathit ‘Joe’ Srijettanont
Curry
14/nov
Figaro
Jacques Colemont
Nagerecht
21/nov
Pand 19
Ann De Roy
Kip
28/nov
Pastorale
Bart De Pooter
Wild
5/dec
The ChocolateLine
Dominique Persoone
Chocolade
12/dec
Hertog Jan
Gert De Mangeleer
Langoustines
Door Willem Asaert Foto’s Michel Vaerewijck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier