Van 26 september tot 12 december serveert Weekend Knack met Masterclass elk weekend een kookles op Kanaal Z. Op het menu van twaalf chefs staat telkens een typerend product dat met eigentijdse of klassieke technieken vorm en smaak krijgt.

Twaalf chefs laten op Kanaal Z het beste van zichzelf zien. Weekend Knack-medewerker Willem Asaert is hun gastheer. Hij ontvangt hen zoals hij zelf graag wordt verwelkomd en na een glaasje champagne gaat de chef aan de slag. Tijdens het voorbereidende werk maakt u nog even kennis met hun restaurants. Een kijkje achter de schermen is uw aperitiefje. Daarna tonen de chefs hun kunnen en krijgen ze kritische vragen onder de neus. Nadat hun sommelier de bijpassende wijn heeft voorgesteld, is het tijd om te proeven en kan u eventueel zelf aan de slag met het recept dat elke week op onze website (weekend.be) zal verschijnen.

September

Peter Goossens van restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem bijt de spits af met vers uitgestoken coquilles op oosterse wijze. Een eigentijdse bewerking die door zijn frisheid en fijne zuren voor honderd procent zijn signatuur draagt.

Oktober

Rijzende jonge ster Angelo Rosseel haalt begin oktober makreel uit de vergetelheid. De fijn smakende roofvis krijgt van de chef uit Izegem een passende, vorstelijke behandeling.

De voorliefde voor vergeten groenten van Wouter Keersmaekers, chef-eigenaar van De Schone van Boskoop in Boechout, is bekend. Door diverse structuren van raapjes te combineren met een rolletje tonijn gevuld met krab toont hij hoe nobel deze knollen wel kunnen smaken.

Met Roger van Damme zoeken we naar een ander woord voor ‘moleculair koken’. De chef van lunchrestaurant Het Gebaar in de Antwerpse Kruidtuin serveert het antwoord met biefstuk en frieten.

Chef Bart Desmidt van Bartholomeus in Knokke-Heist brengt pladijs mee. Recht uit de visafslag van Zeebrugge. De volkse vis krijgt maar weinig aandacht in de betere restaurants. Ten onrechte. Bart Desmidt laat zien waarom.

De volgende gastchef komt ook uit West-Vlaanderen. Topchef Geert Van Hecke brengt uit de keuken van De Karmeliet een stukje zwijn mee. Niet zomaar een varken maar wel The Duke of Berkshire, een West-Vlaamse specialiteit.

November

Tijd daarna om onze landsgrenzen te verlaten. Chef Sathit ‘Joe’ Srijettanont van het Thaise restaurant Blue Elephant in Ukkel geeft een ‘hete’ initiatieles rond Thaise curry.

Om al dat pittig vuurwerk te blussen komt nadien Jacques Colemont van restaurant Figaro in Hasselt ons met zoets verleiden.

Ladychef Ann De Roy van Pand 19 uit Geraardsbergen is waarschijnlijk de minst bekende kok uit dit gezelschap. Maar niet voor lang. Haar kipbereiding zal daar snel verandering in brengen.

Virtuositeit in het bord is steeds verzekerd met Bart De Pooter van restaurant Pastorale in Reet. Hij laat een stukje wild ‘zinderen’.

December

Geen betere gastchef in de sinterklaasperiode dan chocolatier Dominique Persoone van The Chocolate Line in Brugge. Hij maakt geen figuurtjes of pralines maar toont hoe goed sinaasappel en chocolade wel kunnen samengaan.

Om Masterclass en het jaar feestelijk af te sluiten, laten we Gert De Mangeleer van Hertog Jan in Sint-Andries Brugge een van de meest delicieuze zoet-zilte lekkernijen bereiden : langoustines voor kerst of oudejaar. Succes verzekerd.

Uitzendschema

Op Kanaal Z telkens

vanaf vrijdag 19 uur

in de weekendlus.

26/sep

Hof van Cleve

Peter Goossens

Coquilles

3/okt

La Durée

Angelo Rosseel

Makreel

10/okt

De Schone van Boskoop

Wouter Keersmaekers

Rapen

17/okt

Het Gebaar

Roger Van Damme

Biefstuk met frieten

24/okt

Bartholomeus

Bart Desmidt

Pladijs

31/OKT

De Karmeliet

Geert Van Hecke

Varken

7/nov

Blue Elephant

Sathit ‘Joe’ Srijettanont

Curry

14/nov

Figaro

Jacques Colemont

Nagerecht

21/nov

Pand 19

Ann De Roy

Kip

28/nov

Pastorale

Bart De Pooter

Wild

5/dec

The ChocolateLine

Dominique Persoone

Chocolade

12/dec

Hertog Jan

Gert De Mangeleer

Langoustines

Door Willem Asaert Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content