Wie. Fernando (geboren in 1961) en Humberto (geboren in 1953) zijn belangrijkste Braziliaanse designers van hun generatie.

Hoofdkwartier. Sao Paulo.

Stijl. Inventief met spotgoedkope materialen.

Samengevat. De broers Campana werken samen sinds 1983 in een verbouwde garage. Hun meubilair is meestal gemaakt van goedkope en gerecycleerde materialen, tot op zekere hoogte te vergelijken met de geïmproviseerde woningen in de Braziliaanse sloppenwijken. Ze zijn opgegroeid in een buitenwijk van Sao Paulo. "Onze hele jeugd was een mengsel van stadslandschappen en agricultuur, van primitivisme en cultuur. We maakten ons eigen speelgoed, met een bijzondere soort cactus, die in onze streek wordt gebruikt om de velden af te grenzen. We hakten die cactussen in stukken, en maakten er voorwerpen mee. En 's avonds gingen we in de bioscoop kijken naar 2001, A Space Oddyssey. We combineerden die twee verschillende werelden. En dat doen we in feite nog steeds." Ze hebben het voorbije decennium ontworpen voor een aantal van de belangrijkste designmerken wereldwijd, waaronder Edra en Cappellini.

Quote. "Ik ben van opleiding advocaat," aldus Humberto Campana in Weekend Knack. "Toen ik afstudeerde, werd Brazilië geregeerd door de militairen. Ik heb een jaar een praktijk gehad, en daarna ben ik met mijn handen beginnen werken. Ik wilde beeldhouwer worden. Ik ging voortdurend naar musea, om inspiratie op te doen. Fernando studeerde architectuur. Ik vond in hem de juiste grond voor mijn zaad: samen konden we iets laten groeien. Ik ben erg intuïtief, ik voel dingen aan, ik grijp wat er in de lucht hangt. Fernando helpt me. Ik loop als het ware met zijn benen. Na bijna twintig jaar voelt onze relatie aan als een huwelijk. We zijn altijd samen op reis, we doen eigenlijk alles samen. Soms schelden we elkaar uit, maar dat duurt nooit lang. Twintig minuten later zijn we al niet kwaad meer."

Top 5. De Anemone-stoel, gemaakt van plastic linten over een stalen frame, een van hun bekendste vroege ontwerpen (Edra 2000); Sushi, een collectie stoelen, tafels en tafelobjecten, met als beroemdste ontwerp een ronde, met lappen vilt beklede stoel (Edra, 2002); Leatherworks, fauteuil met wilde assemblage van lappen leder (Edra, 2007); de Jenette-stoel, met een rug van ongeveer negenhonderd flexibele stengels gemaakt van PVC (Edra, 1999); de Favela, gemaakt van blokjes hout, net als woningen in de Braziliaanse favela's (Edra, 2002).

Website. www.campanas.com.br

Jesse Brouns

Wie. Fernando (geboren in 1961) en Humberto (geboren in 1953) zijn belangrijkste Braziliaanse designers van hun generatie.Hoofdkwartier. Sao Paulo.Stijl. Inventief met spotgoedkope materialen.Samengevat. De broers Campana werken samen sinds 1983 in een verbouwde garage. Hun meubilair is meestal gemaakt van goedkope en gerecycleerde materialen, tot op zekere hoogte te vergelijken met de geïmproviseerde woningen in de Braziliaanse sloppenwijken. Ze zijn opgegroeid in een buitenwijk van Sao Paulo. "Onze hele jeugd was een mengsel van stadslandschappen en agricultuur, van primitivisme en cultuur. We maakten ons eigen speelgoed, met een bijzondere soort cactus, die in onze streek wordt gebruikt om de velden af te grenzen. We hakten die cactussen in stukken, en maakten er voorwerpen mee. En 's avonds gingen we in de bioscoop kijken naar 2001, A Space Oddyssey. We combineerden die twee verschillende werelden. En dat doen we in feite nog steeds." Ze hebben het voorbije decennium ontworpen voor een aantal van de belangrijkste designmerken wereldwijd, waaronder Edra en Cappellini.Quote. "Ik ben van opleiding advocaat," aldus Humberto Campana in Weekend Knack. "Toen ik afstudeerde, werd Brazilië geregeerd door de militairen. Ik heb een jaar een praktijk gehad, en daarna ben ik met mijn handen beginnen werken. Ik wilde beeldhouwer worden. Ik ging voortdurend naar musea, om inspiratie op te doen. Fernando studeerde architectuur. Ik vond in hem de juiste grond voor mijn zaad: samen konden we iets laten groeien. Ik ben erg intuïtief, ik voel dingen aan, ik grijp wat er in de lucht hangt. Fernando helpt me. Ik loop als het ware met zijn benen. Na bijna twintig jaar voelt onze relatie aan als een huwelijk. We zijn altijd samen op reis, we doen eigenlijk alles samen. Soms schelden we elkaar uit, maar dat duurt nooit lang. Twintig minuten later zijn we al niet kwaad meer."Top 5. De Anemone-stoel, gemaakt van plastic linten over een stalen frame, een van hun bekendste vroege ontwerpen (Edra 2000); Sushi, een collectie stoelen, tafels en tafelobjecten, met als beroemdste ontwerp een ronde, met lappen vilt beklede stoel (Edra, 2002); Leatherworks, fauteuil met wilde assemblage van lappen leder (Edra, 2007); de Jenette-stoel, met een rug van ongeveer negenhonderd flexibele stengels gemaakt van PVC (Edra, 1999); de Favela, gemaakt van blokjes hout, net als woningen in de Braziliaanse favela's (Edra, 2002).Website. www.campanas.com.br Jesse Brouns