De Genkse mijnsite onderging de voorbije jaren een grondige transformatie. De oude mijnsite van Winterslag is namelijk omgetoverd tot een multifunctioneel gebouwencomplex.

Daarvoor heeft de site de 'RegioStar Award' in de categorie 'brownfield' gewonnen. Vooral "het innovatieve gebruik van een brownfieldsite in een stedelijke context" viel in de smaak van de jury.

Brownfields zijn sterk vervuilde, industriële sites die een nieuwe bestemming krijgen. De voormalige mijnsite huisvest intussen een bioscoop, het restaurant 'Terrae' uit het vtm-programma 'Mijn Restaurant', twee podiumzalen en een designlab. Die laatste twee openen in september de deuren. Ook de woonzone is nog volop in ontwikkeling.

Riante ruimte

Intussen hebben enkele designers, zoals Michaël Verheyden en Piet Stockmans, onderdak gevonden in het C-Mine Centre. "Dit is het buitenverblijf in Zuid-Frankrijk dat ik niet nodig heb. Hier kan ik straks heerlijk werken", aldus Piet Stockmans.

De ontwerper beschikt er over een riante ruimte met prachtige ijzeren gebinten en een gedroomde lichtinval. De C in C-Mine staat voor creativiteit, want Genk wil zich profileren als een designstad.

Eervolle vermelding

De awards zijn een initiatief van de Europese Commissie en belonen projecten die met steun van het Europees cohesiebeleid tot stand zijn gekomen. Zo kreeg het C-Mine Centre sinds 2005 3,2 miljoen euro steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Het project Pieper Site, in de Luikse wijk Saint-Léonard, kreeg een eervolle vermelding. Daar werd een brownfieldsite omgevormd tot zakencentrum.

Elien Haentjens

De Genkse mijnsite onderging de voorbije jaren een grondige transformatie. De oude mijnsite van Winterslag is namelijk omgetoverd tot een multifunctioneel gebouwencomplex. Daarvoor heeft de site de 'RegioStar Award' in de categorie 'brownfield' gewonnen. Vooral "het innovatieve gebruik van een brownfieldsite in een stedelijke context" viel in de smaak van de jury. Brownfields zijn sterk vervuilde, industriële sites die een nieuwe bestemming krijgen. De voormalige mijnsite huisvest intussen een bioscoop, het restaurant 'Terrae' uit het vtm-programma 'Mijn Restaurant', twee podiumzalen en een designlab. Die laatste twee openen in september de deuren. Ook de woonzone is nog volop in ontwikkeling. Riante ruimte Intussen hebben enkele designers, zoals Michaël Verheyden en Piet Stockmans, onderdak gevonden in het C-Mine Centre. "Dit is het buitenverblijf in Zuid-Frankrijk dat ik niet nodig heb. Hier kan ik straks heerlijk werken", aldus Piet Stockmans. De ontwerper beschikt er over een riante ruimte met prachtige ijzeren gebinten en een gedroomde lichtinval. De C in C-Mine staat voor creativiteit, want Genk wil zich profileren als een designstad. Eervolle vermelding De awards zijn een initiatief van de Europese Commissie en belonen projecten die met steun van het Europees cohesiebeleid tot stand zijn gekomen. Zo kreeg het C-Mine Centre sinds 2005 3,2 miljoen euro steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het project Pieper Site, in de Luikse wijk Saint-Léonard, kreeg een eervolle vermelding. Daar werd een brownfieldsite omgevormd tot zakencentrum. Elien Haentjens