In de kasten van moeder of grootmoeder vind je inderdaad dergelijke serviezen die van net voor of na de Tweede Wereldoorlog zijn. De waarde hangt van verschillende factoren af.

Stijl

Vooreerst speelt de stijl een rol. Een servies met een uitgesproken design doet het beter. Voor een vooroorlogse servies is dat dan iets in kubistische art decostijl, voor de jaren '40 en '50 iets in fiftiesstijl. Dit servies is een beetje stijlloos, het heeft iets 18de eeuws maar helemaal niet 20ste eeuws, waardoor het wat ouderwets oogt en minder aantrekkelijk is. Mocht het echt overladen en rijk zijn gedecoreerd, dan had het weer meer waarde. Maar so'n simpel servies, weliswaar van kwalitatief porselein (vermoedelijk Boheems) is niet zo waardevol. Indien uitgebreid (bv 12-delig) met vormstukken erbij, dan dacht ik aan 100 euro.

In de kasten van moeder of grootmoeder vind je inderdaad dergelijke serviezen die van net voor of na de Tweede Wereldoorlog zijn. De waarde hangt van verschillende factoren af.StijlVooreerst speelt de stijl een rol. Een servies met een uitgesproken design doet het beter. Voor een vooroorlogse servies is dat dan iets in kubistische art decostijl, voor de jaren '40 en '50 iets in fiftiesstijl. Dit servies is een beetje stijlloos, het heeft iets 18de eeuws maar helemaal niet 20ste eeuws, waardoor het wat ouderwets oogt en minder aantrekkelijk is. Mocht het echt overladen en rijk zijn gedecoreerd, dan had het weer meer waarde. Maar so'n simpel servies, weliswaar van kwalitatief porselein (vermoedelijk Boheems) is niet zo waardevol. Indien uitgebreid (bv 12-delig) met vormstukken erbij, dan dacht ik aan 100 euro.