Petrus Regout.

Wie deze zomer wat extra tijd heeft raden we een bezoek van Maastricht aan, de stad waar deze leuke kom werd vervaardigd! Het was ook de stad waar zakenman en ondernemer Petrus Regout aan de basis lag van de aardewerkindustrie. Al in de 18de eeuw verhandelden zijn voorouders glas, porselein en aardewerk. Na de afscheiding van België in 1830 was Maastricht een Nederlandse enclave wat de import van goederen bemoeilijkte. Petrus Regout begon dan maar in de achtertuin een eigen glasslijperij. Spoedig kwam daar ook een aardewerkfabriek bij. Rond 1836 werd het een semi-industriële fabriek van Engels aardewerk. Vanaf toen werd het bedrijf steeds groter, het werd zelfs het grootste industriële berijf van Nederland. Ook andere concurrenten begonnen in Maastricht een aardewerkfabriek voor de aanmaak van tegels, serviesgoed en sanitaire ceramiek. De bedrijven zouden uiteindelijk allemaal samensmelten tot De Sfinx, het internationale bedrijf dat nog steeds actief is in deze branche. De fabrieken van Regout waren gevestigd op het terrein waar je nu het Bonnefantenmuseum vindt.

Deze leuke koffiebol met het decor "Haan" werd tussen 1881 en 1921 gemaakt. Dit decor bleef inderdaad heel lang populair voor het ontbijtservies. De waarde van de bol ligt rond de 20 euro.

In Maastricht kan je trouwens een Regoutwandeling maken, in de voetsporen van deze beroemde ondernemer.

Petrus Regout.Wie deze zomer wat extra tijd heeft raden we een bezoek van Maastricht aan, de stad waar deze leuke kom werd vervaardigd! Het was ook de stad waar zakenman en ondernemer Petrus Regout aan de basis lag van de aardewerkindustrie. Al in de 18de eeuw verhandelden zijn voorouders glas, porselein en aardewerk. Na de afscheiding van België in 1830 was Maastricht een Nederlandse enclave wat de import van goederen bemoeilijkte. Petrus Regout begon dan maar in de achtertuin een eigen glasslijperij. Spoedig kwam daar ook een aardewerkfabriek bij. Rond 1836 werd het een semi-industriële fabriek van Engels aardewerk. Vanaf toen werd het bedrijf steeds groter, het werd zelfs het grootste industriële berijf van Nederland. Ook andere concurrenten begonnen in Maastricht een aardewerkfabriek voor de aanmaak van tegels, serviesgoed en sanitaire ceramiek. De bedrijven zouden uiteindelijk allemaal samensmelten tot De Sfinx, het internationale bedrijf dat nog steeds actief is in deze branche. De fabrieken van Regout waren gevestigd op het terrein waar je nu het Bonnefantenmuseum vindt.Deze leuke koffiebol met het decor "Haan" werd tussen 1881 en 1921 gemaakt. Dit decor bleef inderdaad heel lang populair voor het ontbijtservies. De waarde van de bol ligt rond de 20 euro.In Maastricht kan je trouwens een Regoutwandeling maken, in de voetsporen van deze beroemde ondernemer.