Op 26 en 27 maart hamert veilingmeester Carlo Bonte een unieke collectie Chinees porselein af in Brugge. Het gaat wellicht om een van de meest omvangrijke collecties aan vazen, die ooit in ons land onder de hamer kwam.
Het veilinghuis Carlo Bonte is een van de regionale veilinghuizen die zich door specialisatie een plaats weet te verwerven in de internationale markt. Dit fenomeen merk je tegenwoordig ook in het buitenland. Themaveilingen zijn immers zeker in trek.

Bonte veilde in de afgelopen jaren heel wat Chinees porselein en reist daarvoor van hot naar her, tot in China toe waar hij de aandacht trekt van Chinese verzamelaars. Nogal wat Chinezen hebben immers belangstelling voor antiek Chinees porselein. Ze hebben amper oog voor de "Chine de Commande", het porselein dat destijds door de Oost-Indische Compagnieën werd vervaardigd voor de Westerse markt.

De Chinezen verkiezen echter het zuiver Chinese porselein, zonder Westerse vormen of decors. "Hun voorkeur gaat niet alleen naar wat heel oud is, ze hebben ook belangstelling voor porselein uit de 20ste eeuw, weliswaar voornamelijk van topkwaliteit. Dus ook porselein uit de Republiek kan aardig wat opbrengen," aldus veilingmeester Carlo Bonte.

Volgende week organiseert hij dus een themaveiling rond Chinees porselein en andere aziatica. Dat onderwerp is voor een themaveiling op de Belgische markt wel uitzonderlijk. Bonte brengt onder meer een enorme collectie vazen onder de hamer, liefst een paar honderd stuks. De aziatica worden op 26 maart geveild vanaf 10 uur. Op 27 maart worden Europese antiquiteiten verkocht. De expo loopt van 21 tot en met 24 maart.

Piet Swimberghe

Op 26 en 27 maart hamert veilingmeester Carlo Bonte een unieke collectie Chinees porselein af in Brugge. Het gaat wellicht om een van de meest omvangrijke collecties aan vazen, die ooit in ons land onder de hamer kwam. Het veilinghuis Carlo Bonte is een van de regionale veilinghuizen die zich door specialisatie een plaats weet te verwerven in de internationale markt. Dit fenomeen merk je tegenwoordig ook in het buitenland. Themaveilingen zijn immers zeker in trek. Bonte veilde in de afgelopen jaren heel wat Chinees porselein en reist daarvoor van hot naar her, tot in China toe waar hij de aandacht trekt van Chinese verzamelaars. Nogal wat Chinezen hebben immers belangstelling voor antiek Chinees porselein. Ze hebben amper oog voor de "Chine de Commande", het porselein dat destijds door de Oost-Indische Compagnieën werd vervaardigd voor de Westerse markt. De Chinezen verkiezen echter het zuiver Chinese porselein, zonder Westerse vormen of decors. "Hun voorkeur gaat niet alleen naar wat heel oud is, ze hebben ook belangstelling voor porselein uit de 20ste eeuw, weliswaar voornamelijk van topkwaliteit. Dus ook porselein uit de Republiek kan aardig wat opbrengen," aldus veilingmeester Carlo Bonte. Volgende week organiseert hij dus een themaveiling rond Chinees porselein en andere aziatica. Dat onderwerp is voor een themaveiling op de Belgische markt wel uitzonderlijk. Bonte brengt onder meer een enorme collectie vazen onder de hamer, liefst een paar honderd stuks. De aziatica worden op 26 maart geveild vanaf 10 uur. Op 27 maart worden Europese antiquiteiten verkocht. De expo loopt van 21 tot en met 24 maart.Piet Swimberghe