Westen

Het westen is een buitengewoon mooi gedeelte van Ierland, waar water de hoofdrol speelt. De Shannon, de langste rivier van zowel Ierland als het Verenigd Koninkrijk, stroomt door dit gebied naar Lough Derg, het watersportmeer bij uitstek.

De counties Limerick, Mayo, Galway, Roscommon en Clare behoren tot het westen van Ierland. De westkust is erg grillig. Nu eens lopen de rotsen loodrecht in zee, elders dringen de baaien diep in het land.

De toch al indrukwekkende Atlantische kustlijn bereikt letterlijk een dramatisch hoogtepunt bij de adembenemende Cliffs of Moher. Wie een zonrijke dag treft, kan zowel de grillige kust als de oceaan naar hartelust bewonderen. Naar beneden kijken kan echter alleen plat op de buik want de rotswand duikt loodrecht in zee.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het betoverend mooie land van Connemara en de prachtige leisteenformaties van de Burren.

Het landschap van The Burren moet je je voorstellen, als een plateau van grijze rotssteen dat gezien zijn ontstaan in de oertijd flink wat rimpels heeft gekregen. Erosie heeft de rotspartijen omgetoverd tot een kunstwerk, doorsneden met barsten waarin zeldzame plantensoorten wortel hebben geschoten. De Kelten, waren ook onder de indruk van dit vreemde landschap. Zij vermoedden er religieuze krachten en richtten er dolmen op om hun koningen te begraven. Een aantal staat er nog steeds.

Galway geniet bekendheid als de meest bruisende stad in Ierland en gedurende de laatste jaren is het ook de snelst groeiende stad in Europa. De stad wordt ook wel de hoofdstad van het westen genoemd. Galway heeft een moderne uitstraling, maar houdt tegelijkertijd oude Keltische tradities hoog in het vaandel.

In het centrum ligt Eyre Square, het plein waar John F Kennedy een toespraak hield in 1963, kort voordat hij werd vermoord.

Ten oosten van Galway ligt een prachtig gebied met een rijk cultureel erfgoed dat ter inspiratie diende van belangrijke schrijvers en dichters zoals W. B. Yeats en Lady Gregory.

Informatie
Discover Ireland

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content