Wereld is minder veilig geworden
De wereld – vooral in het Midden-Oosten – is minder vreedzaam dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit de Global Peace Index (GPI) van het Institute for Economics & Peace (IEP).
De wereld – vooral in het Midden-Oosten – is minder vreedzaam dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit de Global Peace Index (GPI) van het Institute for Economics & Peace (IEP).
De index constateert dat ook in het afgelopen jaar de wereld gewelddadiger werd. Dat is met name het gevolg van de burgeroorlog in Syrië, het groeiende aantal moorden in Mexico, Centraal-Amerika en diverse landen in Afrika ten zuiden van de Sahara, en toegenomen uitgaven voor defensie in veel landen.
Europa, aangevoerd door IJsland, Denemarken en Oostenrijk, bleef in het afgelopen jaar de meest vreedzame regio van de wereld. In de top-10 staan verder Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Japan, Finland, Canada, Zweden en België. Nederland staat op de 22ste plaats.
Zuid-Azië was – vanwege geweld in Afghanistan en Pakistan – het minst vreedzaam. Afghanistan staat op de 162ste plaats van 162 landen in de ranglijst. Pakistan staat op de 157ste plaats. Het Midden-Oosten volgt direct daarna, met Syrië (160), Irak (159), Soedan (158) en Jemen (152). Israël (150) haalt het gemiddelde eveneens omlaag, als gevolg van de oorlog met Hamas in november en de toegenomen uitgaven voor defensie daarna.
Sociale zekerheid
De makers van de index schatten dat de impact van geweld – die vooral wordt gemeten in kosten, zoals budgetten voor defensie en binnenlandse veiligheid – op de wereldwijde economie in 2012 minimaal 9,5 biljoen dollar was. Dat is vergelijkbaar met 11 procent van het wereldwijde bruto product en bijna dubbel zoveel als de waarde van de wereldwijde voedselproductie.
“Als de wereld 50 procent minder uitgaf aan geweld, zou de schuld van de ontwikkelingslanden (4.074 miljard dollar) kunnen worden terugbetaald, was er genoeg geld voor het Europese noodfonds ESM (700 miljard euro) en voor aanvullende financiering van de Millenniumdoelen (60 miljard dollar).
Volgens de index is er ook een verband tussen landen die het hardst geraakt zijn door de economische crisis uit 2008 en een afname van de vreedzaamheid in een land. Snijden in sociale voorzieningen, in combinatie met groeiende werkloosheid, heeft volgens het rapport geleid tot meer gewelddadige demonstraties en misdaad.
De minst vreedzame landen in de wereld zijn Afghanistan, Somalië, Syrië, Irak, Soedan, Pakistan, de Democratische Republiek Congo, Rusland, Noord-Korea en de Centraal-Afrikaanse Republiek.
In Azië en de Pacific behoren naast Nieuw-Zeeland (3) en Japan (6), Australië en Singapore tot de meest vreedzame landen. In Latijns-Amerika scoren Uruguay (24), Chili (31) en Costa Rica (40) het hoogst.
De meest vreedzame landen in Afrika ten Zuiden van de Sahara zijn Mauritius (21), Botswana (32) en Namibië (46). De twee economische groeilanden Zuid-Afrika en Nigeria staan op respectievelijk de 121ste en 148ste plaats. (IPS/MS)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier