Weg zijn wij: 8 tips voor korte trips

© iStock
Sebastiaan Bedaux
Sebastiaan Bedaux Sebastiaan Bedaux is freelance televisie- en reisjournalist.

Voor wie deze zomer geen verre reis in het vooruitzicht heeft, maar er toch even tussenuit wil, verzamelde Knack Weekend acht fijne opties voor een weekendje weg. Telkens binnen een straal van zo’n 300 kilometer rond Brussel.

1. VOOR MODE- EN MUZIEKLIEFHEBBERS: Keulen

Keulen 215 km
Keulen 215 km© GF/Taimas Ahangari

In het Belgisches Viertel, een bekende wijk van Keulen, wordt op 10 juni het mode- en designfestival ‘le bloc’ georganiseerd. Elk jaar blazen jonge ontwerpers hier verzamelen in een van de grootste parkeergarages van de hippe wijk. Concerten en deejaysets maken het feest compleet. Maar het festivalseizoen in Keulen wordt pas echt op gang getrapt op 24 juni, met de start van ColognePride, het jaarlijkse LGBT-festival. Een week later staat SummerJam op de agenda, Europa’s grootste reggae-, dancehall- en wereldmuziekfestival. Fans van popmuziek veroveren Keulen vijf dagen lang in augustus, tijdens het ‘c/o pop’-festival. Hoteltip : in augustus zwaait H’Otello zijn deuren open in de buurt van de Dom. Het urban lifestyle- hotel heeft roots in München en Berlijn, en opent nu zijn eerste filiaal in Keulen.

Op zo’n 215 km van Brussel, 1 uur 47 minuten met de Thalys. cologne-tourism.com

2. VOOR FOODIES: Texel

Weg zijn wij: 8 tips voor korte trips
© iStock

Het Nederlandse Waddeneiland Texel stond vorig jaar in de Lonely Planet top 10 van Europese topbestemmingen wegens zijn ongerepte natuur en kilometerslange kustlijn, in combinatie met de vele festivals en de jaarlijkse catamaran-race eind juni. Maar ook op culinair vlak heeft het eiland heel wat te bieden : eerlijk voedsel dat op het eiland zelf ambachtelijk geproduceerd wordt, zoals lamsvlees en asperges van topkwaliteit, verse oesters, bekroond bier, schapenkaas, aardbeien en zilte groenten. Nieuw is de Texelse wodka die Stokerij Texel maakt van op het eiland geteelde aardappelen.

Op net geen 300 kilometer van Brussel. De overzet vanuit Den Helder naar het eiland duurt 20 minuten. texel.net

3. VOOR CITYTRIPPERS: Leiden

Weg zijn wij: 8 tips voor korte trips
© GF/Marc Verpoorten

Leiden is naast een bekende universiteitsstad ook de geboortestad van Rembrandt. Tal van plekken in de stad verwijzen naar de belangrijkste Hollandse meester van de Gouden Eeuw. Leiden heeft bovendien een link met België. In de tweede helft van de 16de eeuw nam de stad heel wat Vlaamse vluchtelingen in bescherming. Later vestigde zich er ook een groep Walen. Het waren protestanten die om geloofsredenen waren gevlucht. In de nieuwe stadswandeling worden de sporen gevolgd die onze landgenoten er in de 17de eeuw achterlieten. Nog een weetje: de eerste tulp op Nederlandse bodem werd in 1593 geplant in de Hortus botanicus, vandaag een topbezienswaardigheid.

Op zo’n 180 km van Brussel. visitleiden.nl

4. VOOR WAAGHALZEN: Pas-de-Calais

Weg zijn wij: 8 tips voor korte trips
© GF

Ten zuiden van het vlakke gebied rond Calais liggen de indrukwekkende kliffen van Cap Blanc-Nez. Deze natuursite behoort tot de mooiste van de Hauts-de-France. De Twee Kapen die tegenover de White Cliffs van Engeland liggen, kregen door hun schoonheid het label ‘Grand Site de France’. Vanuit een ULM heb je het mooiste uitzicht op deze Opaalkust. De regio telt trouwens heel wat vliegclubs die vluchten boven de kliffen aanbieden.

Op zo’n 200 km van Brussel. calais-cotedopale.nl

5. VOOR FANS VAN KUNSTEN: Luik

Luik 95 km
Luik 95 km© iStock

Luik is op korte tijd uitgegroeid tot een favoriet bij design- en architectuurliefhebbers. De Vurige Stede opende vorig jaar haar meest recente kunstencentrum, La Boverie, dat door de bekende architect Rudy Ricciotti vormgegeven werd via een grondige restauratie van het bestaande gebouw (het gekende Paleis voor Schone Kunsten) en een moderne uitbreiding van glas. Nieuw is ook de samenwerking met het Louvre. Nog tot 11 juni loopt er een expo over stripboeken.

Op zo’n 95 km van Brussel, 1 uur met de trein. visitezliege.be

6. VOOR GEZINNEN MET KINDEREN: Parijs

Parijs 327 km
Parijs 327 km© iStock

Technisch gezien ligt Parijs net niet meer binnen de straal van 300 kilometer rond Brussel, maar omdat je er met de Thalys in een handomdraai bent, verdient de Franse hoofdstad toch haar plek in deze lijst. En al zeker omdat Parijs heel kindvriendelijk is. Zo heeft het Centre Pompidou een Galerie des Enfants, met interactieve en speelse tentoonstellingen voor kinderen van 3 tot 10 jaar oud. Voor tieners heeft het museum zijn Studio 13/16, waar interessante workshops georganiseerd worden. Iets verder van het centrum, in Parc de la Villette, trekt La Cité des Sciences et de l’Industrie de aandacht van heel wat jongeren die hier kunnen deelnemen aan interactieve experimenten. In de Jardin du Luxembourg kunnen ze dan weer genieten van een poppentheater (Le Théâtre des Marionnettes, elke woensdag en tijdens het weekend) en van de houten speelgoedbootjes in de vijver.

Op zo’n 327 km van Brussel, of op 75 minuten met de Thalys. Met Izy, de lowcostverbinding van Thalys doe je er 2 uur 30 minuten over. nl.parisinfo.com

7. VOOR WANDELAARS: Mëllerdall

Weg zijn wij: 8 tips voor korte trips
© Lieven Bulckens

De Luxemburgse Mullerthalregio is sinds vorig jaar een attractie rijker. Mëllerdall is het derde en laatste nieuwe natuurpark van het Groothertogdom, en dankt zijn naam aan de vele molens langs de rivieren Sauer en de Zwarte Ernz. Het park is 256 vierkante kilometer groot en beslaat twaalf gemeenten bij de grens met Duitsland.

Op zo’n 215 km van Brussel. naturpark-mellerdall.lu

8. VOOR WIE VAN VERASSINGEN HOUDT: srprs.me

Weg zijn wij: 8 tips voor korte trips
© GF/THOMAS STANKIEWICZ

Bij reisbureau srprs.me boek je een vakantie, zonder dat je op voorhand je bestemming weet. Je kiest hoelang je weg wilt, hoe ver je wilt reizen en of je een voorkeur hebt voor de stad of de natuur. De rest is één grote verrassing.

Knack Weekend testte de roadtripformule uit: we vertellen een srprs-consulent dat we een weekend weg willen, de natuur in, op maximaal 275 km rijden van huis. Een week later krijgen we een krasbiljet, wegenkaart en zwarte envelop thuisgestuurd. Vlak voor vertrek mogen we op de kraskaart een eerste tip wegkrabben: “Rij in de richting van Nijmegen.”

In Nijmegen halen we de wegenkaart boven, waarop onze eindbestemming staat aangeduid: Lattrop-Breklenkamp. Nog nooit van gehoord. Fijn, de verrassingstrip begint nu echt! Het dorp ligt tegen de Duitse grens. Daar aangekomen mag de zwarte envelop open, die de naam van ons hotel bevat: Erfgoed Bossem. Dat blijkt een charmante bioboerderij te zijn, uitgebaat door boer Dennis en zijn vrouw Annette. We krijgen een boerderijkamer toegewezen, maar je kan op het erf ook slapen in een Sterrenkubus: een hutje in het groen waar je vanuit je bed naar de sterrenhemel kijkt. De rest van het weekend fietsen we langs mooie riviertjes, drinken we wijn aan het haardvuur en slapen we in een zacht bed, tot een haan ons ’s anderendaags om vijf uur wakker kraait. Surprise! EL

srprs.me

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content