Weg met de feesten: vijf vluchtroutes voor oudjaar

Het sfeervolle oude centrum van Porto, Ribeira, ligt vlak aan de rivier de Douro. © .
Sebastiaan Bedaux
Sebastiaan Bedaux Sebastiaan Bedaux is freelance televisie- en reisjournalist.

De eindejaarsfeesten naderen met rasse schreden en dus rijst ook die vervelende jaarlijks terugkerende vraag: wat is het plan? Een onvermijdelijke gourmet? Een overvolle kroeg? Een teleurstellend vuurwerk? Hoeft niet. Ziehier vijf interessante ontsnappingsroutes.

BRISTOL: ideaal voor fuifbeesten

In lijstjes met de coolste partysteden ter wereld is Bristol vaak de nobele onbekende. De grootste stad van Zuidwest-Engeland mag dan wel niet de naam of faam hebben van Las Vegas of Ibiza, in Bristol weet men hoe je een feestje moet bouwen. De alternatieve havenstad is rijk aan iconische clubs en livemuziek- venues en is de bakermat van de triphop van de jaren negentig, met Massive Attack en Portishead als bekendste acts. Bristol herbergt bovendien twee befaamde universiteiten die voor een jonge, dynamische en bruisende sfeer in de stad zorgen.

Instagramwaardige gerechten in The Ox, het beste steak- en cocktailrestaurant van Bristol.
Instagramwaardige gerechten in The Ox, het beste steak- en cocktailrestaurant van Bristol.

Maar Bristol is natuurlijk ook de stad van Banksy en van de streetart. ‘Deze stad is een broeihaard van artiesten en activisten’, zo klinkt het bij de toeristische dienst. ‘Wandel door de straten en word zelf deel van het levende canvas.’

Bristol is overigens ook een heuse festivalstad. Het hele jaar door staan er allerlei grote evenementen op het programma, van voedselfestijnen tot slapstick en van theater tot straatkunst. Een van de bekendste festivals is het International Balloon Fiesta, waar meer dan 150 heteluchtballonnen ’s ochtends en ’s avonds een kleurendeken in de lucht vormen. Toch is het grootste feest van Bristol wellicht dat met oud en nieuw.

Banksy - of toch zijn werk - is alomtegenwoordig in Bristol.
Banksy – of toch zijn werk – is alomtegenwoordig in Bristol.

Niet onbelangrijk voor fuifbeesten: lokale en ambachtelijke appelciders zijn niet weg te denken uit de pubs en bars. De eventuele kater spoel je makkelijk weg in The Lido, de stijlvolle stadsoase annex spa.

Logeertip: Brooks Guesthouse Bristol. Op het dak van dit boetiekhotel in hartje stad staat een kleine collectie retrocaravans die dienstdoen als hippe hotelkamers. brooksguesthousebristol.com

Restauranttip: The Ox. Het beste steak- en cocktailrestaurant in Bristol, ondergebracht in een spectaculair gerestaureerde kelder in Corn Street.

theoxbristol.com


PORTO: ideaal voor gezinnen met kinderen

Volgens de Nederlandse journaliste Eva Munnik, auteur van de pas verschenen reisgids Kids & the City, is Porto een fantastische bestemming voor gezinnen met kinderen. Haar boek wijst de weg naar alle family proof plekken die niet in reguliere reisgidsen staan. En naar de bekende hotspots maar dan met een twist, zodat ze ook leuk zijn om te bezoeken met kinderen.

Zo raadt Eva de kabelbaan in Vila Nova de Gaia aan die de bovenkant van de prachtige Dom Luís I-brug verbindt met de kleurrijke boulevard aan de rivier. ‘Het lijkt een afgezaagde attractie, maar sla het niet over. Het drie minuten durende ritje hoog boven de kades en de rivier is gewoon heel erg leuk. En nuttig, want zo kun je een wandeling over de brug – met weergaloos uitzicht – combineren met het bekijken van de rivier beneden en een bezoek aan de porthuizen.

Porto
Porto© Getty Images/iStockphoto

Het is bovendien een opwindende activiteit voor kinderen.’ Een ander leuk vervoermiddel in Porto is de tram, al past een kinderwagen er met geen mogelijkheid in. De authentieke geelbruine trams rijden nog over drie lijnen die de mooiste delen van de stad doorkruisen.

Als activiteit voor het hele gezin tipt Eva een streetarttour. ‘Heb je een kleine kunstenaar in huis? Dan is het extra leuk om op zoek te gaan naar de prachtige straatkunst in Porto. De stad lijkt soms wel een openluchtgalerie. In Rua das Flores bijvoorbeeld prijken de mooiste schilderingen op de elektriciteitskastjes. Achter de porthuizen zit aan een pand een geweldig konijn dat gemaakt is van afvalmateriaal. Je kunt een straatkunsttour doen via withlocals.com.’

Logeertip: Porto República. Een kind- en budgetvriendelijk hostel in hartje Porto. Naast zeer ruime slaapzalen heeft dit hostel ook suites waar makkelijk een extra (kinder)bedje in kan worden geplaatst. Het hostel heeft ook een grote keuken en een grote tuin. portorepublica.com

Restauranttip: Majestic Café. Het mooiste café van de wereld, zo wordt beweerd, een art-nouveauparel. En de plek waar schrijfster J.K. Rowling aan haar eerste Harry Potter-boek werkte. Op het menu staan Portugese delicatessen, belegde broodjes, ontbijt en telkens twee pasta-, vlees- en visgerechten. cafemajestic.com


DUITSLAND: ideaal voor cultuursnuivers

In 2019 is het exact honderd jaar geleden dat Bauhaus, de stroming die de kunst, nijverheid en architectuur moderniseerde, werd geboren. In 1919 haalde Walter Gropius een groep Europese avant-gardekunstenaars naar Weimar, waar hij een kleine, maar zeer belangrijke, hogeschool oprichtte. In 1926 verhuisde de school naar Dessau, waar het Bauhaus volwassen werd, om uiteindelijk in Berlijn te eindigen onder het naziregime. Ondanks de korte levensduur van de hogeschool groeide het Bauhaus uit tot een wereldwijde stroming die ook honderd jaar later nog tal van architecten, ontwerpers en kunstenaars inspireert.

Het profiel van het iconische Bauhaus-Archiv in Berlijn.
Het profiel van het iconische Bauhaus-Archiv in Berlijn.

Om dit jubileum te vieren, nodigt Duitsland cultuurliefhebbers uit in Weimar, Dessau en Berlijn, drie steden met Bauhaus-locaties die tot het UNESCO-Werelderfgoed behoren. Drie steden die bovendien makkelijk gecombineerd kunnen worden tot de ultieme Bauhaus-roadtrip. Een karakteristiek voorbeeld van de Bauhaus-architectuur in Weimar is het Haus am Horn, dat in 1923 naar een ontwerp van Georg Muche werd gerealiseerd als modelhuis. Ook het hoofdgebouw van de Bauhaus-academie en de voormalige kunstnijverheidsschool, beide ontwerpen van de Belg Henry Van de Velde, zijn typische Bauhaus-producten.

Het bekende Bauhaus-gebouw in Dessau, van architect Walter Gropius.
Het bekende Bauhaus-gebouw in Dessau, van architect Walter Gropius.

Nieuw in Weimar is het Bauhaus Museum, dat op 5 april 2019 zal opengaan. In Dessau zijn de schoolgebouwen, ontworpen door Walter Gropius zelf, de grote publiekstrekkers, terwijl Berlijn het Bauhaus-Archiv (ook van Gropius) herbergt. Berlijn is ook de locatie van het openingsfestival van het Bauhaus-jaar, dat op 16 januari begint met tal van concerten, installaties, theater, dans, film en workshops. Wie de drukte wil vermijden ontdekt ook in november en december meer dan genoeg Bauhaus.

Logeertip: Bauhaus Dessau. Overnacht in het ateliergebouw (Prellerhaus) van de echte Bauhaus-site. De indeling van de kamers, de gebruikte materialen en replica’s van de originele meubelen werden in hun oorspronkelijke staat hersteld. bauhaus-dessau.de

Restauranttip: Bauhausmensa. In deze kantine verzamelden de legendes van de Bauhaus-stroming in de jaren twintig van de vorige eeuw voor de lunch, nu kunnen bezoekers in die originele ambiance aanschuiven.

bauhaus-dessau.de


NOORD-ITALIË: ideaal voor gastronomen

Met de noordwestelijke regio Piëmont en de autonome provincie Zuid-Tirol (op de grens met Oostenrijk en Zwitserland) is het noorden van Italië een eldorado voor foodies. Lonely Planet zette Piëmont op de eerste plaats in haar top tien van te bezoeken regio’s in 2019, maar wat ons betreft hoef je zo lang niet te wachten. De streken Langhe, Roero en Monferrato produceren enkele van ’s werelds meest geliefde rode wijnen, terwijl ze hun plattelandscharme hebben behouden. Daarnaast biedt Piëmont truffels, rundvlees en chocolade, en dus een overvloed aan stimulerende smaakervaringen.

Designchalet Odles Lodge in Zuid-Tirol.
Designchalet Odles Lodge in Zuid-Tirol.

Verder naar het oosten trekt Zuid-Tirol liefhebbers van de betere keuken aan. Nergens anders in Italië vind je zoveel Michelinsterren (26 ondertussen) bij elkaar. De overwegend Duitstalige provincie organiseert deze winter trouwens unieke gourmet skisafari’s en wijnsafari’s in het charmante skigebied Alta Badia, waar eveneens een nieuwe editie van ‘Sommelier on the slopes’ plaatsvindt (tussen december en maart). Verderop in de Dolomieten, in skigebied Drei Zinnen, proberen bekende lokale chefs de bezoekers van de plaatselijke skihutten te betoveren met hun visie op typische kerstgerechten. Ook een aanrader in Drei Zinnen is het voederen van de rendieren. De enige rendierkudde van Italië wacht in dit ski–gebied op een stevige portie IJslands mos.

Logeertip: Odles Lodge. Natuurlijke materialen en hypermoderne architectuur, dat zijn de ingrediënten van deze gloednieuwe designchalets in Bressanone (Zuid-Tirol). odles-lodge.com

Restauranttip: Zuid-Tirol is de Italiaanse regio met de meeste Michelinsterren. Moeilijk kiezen dus, maar een klassieker is La Siriola in Alta Badia. ciasasalares.it

Piëmont is dan weer de geboorteplaats van de slowfoodbeweging. Een absolute aanrader is de driesterrenzaak Ristorante Piazza Duomo in Alba.

piazzaduomoalba.it


Les Arcs: ideaal voor sportievelingen

Niet alleen in Duitsland wordt een belangrijke verjaardag gevierd, ook in de Franse Alpen. Skioord Les Arcs bestaat deze winter namelijk exact vijftig jaar. Het begon allemaal in 1968, toen het allereerste hotel in Arc 1600 – Les Trois Arcs genaamd – neergepoot werd. Het was het begin van een gigantisch succesverhaal, want een decennium later waren ook Arc 1800 en Arc 2000 gebouwd, om uiteindelijk in 2003 het gezelschap te krijgen van luxedorp Arc 1950 (de getallen staan telkens voor de hoogte waarop de dorpen liggen). Achteraf blijkt vooral Arc 1600 van architecturale waarde.

De bezielers van het gebied, Robert Blanc en Roger Godino, beseften in de jaren zestig namelijk dat het publiek iets moderns en nieuws wilde. Ze namen ontwerpster Charlotte Perriand onder de arm, die de assistente van Le Corbusier was. ‘1600 is een architecturaal laboratorium’, vertelt Cécile Romualdo van Toerisme Les Arcs. ‘Men heeft hier in de jaren zestig verschillende bouwstijlen uitgeprobeerd om te zien wat het beste werkte.

Les Arcs
Les Arcs

Charlotte Perriand heeft hier twintig jaar gewerkt als designer en mag gerust ‘de muze van Les Arcs’ genoemd worden. Zij was een feministe en richtte de appartementen in met open keukens, zodat de vrouwen dichter bij de familie konden zijn als ze aan het koken waren. In die tijd was dat een vooruitstrevend idee.’

Les Arcs is uiteraard meer dan experimentele architectuur, het is eveneens een fantastisch skigebied met een van de langste en spectaculairste afdalingen in heel Europa, de Aiguille Rouge. Om de vijftigste verjaardag te vieren, organiseert Les Arcs deze winter tal van activiteiten: van filmfestivals en concerten tot een Belgisch carnaval.

Logeertip: Club Med Les Arcs Panorama. Dit gloednieuwe luxeresort opent midden december de deuren in Arc 1600. Het is de grootste Club Med in de Alpen. clubmed.be

Restauranttip: Goyet. Dit sfeervolle, authentieke bergrestaurant ligt in het dorpje Villaroger, dat in de schaduwzijde van Les Arcs ligt (maar wel met dezelfde skipas bereikt kan worden). Goyet werkt voornamelijk met lokale producten. restaurantgoyet.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content