Walsende boten tijdens Wereldhavendagen Rotterdam

© Bas Szerwinski

Zwierende vaartuigen die in de Rotterdamse haven meedeinen op de tonen van beroemde musicals. Voor het eerst in de geschiedenis van de Wereldhavendagen wordt een ‘Musical op de Maas’ opgevoerd.

Zwierende vaartuigen die in de Rotterdamse haven meedeinen op de tonen van beroemde musicals. Voor het eerst in de geschiedenis van de Wereldhavendagen wordt een ‘Musical op de Maas’ opgevoerd.

Tijdens de 35e editie van het festival staat dan ook het thema ‘Er zit muziek in de haven’ centraal. De Wereldhavendagen vinden dit jaar op 7, 8 en 9 september plaats. Jaarlijks trekt dit gratis evenement zo’n 400.000 bezoekers.

Tijdens het festival spelen muzikanten van het Rotterdamse conservatorium op diverse podia. Bovendien vinden op zaterdag 7 september de voorstellingen van het gerenommeerde Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival (dat tussen 7 en 15 september een rijke programmering van opera, symfonische muziek en muzikale optredens van artiesten van wereldklasse verzorgt) plaats in de haven.

Festivalbezoekers kunnen ’s avonds genieten van het traditionele vuurwerkspektakel op de Maas, dat wordt voorafgegaan door veel muziek en dans op het water.

Zeemansliederen

Historische en legendarische tijden in het befaamde Zeemanskwartier Katendrecht herleven diezelfde avond tijdens de ‘Nacht van de Kaap’. Dit alternatieve muziekfestival in de kroegen, theaters en galeries rondom het Deliplein brengt oude havenliederen, maar ook pop, dance, en jazz.

De Wereldhavendagen biedt bezoekers een kijkje achter de schermen van de grootste haven van Europa. Zo is het mogelijk aan boord te gaan van diverse schepen, waaronder de MS Rotterdam van de Holland America Line, marineschepen en klassieke stoomslepers.

Op het water worden demonstraties gegeven door de Koninklijke Marine en het Havenbedrijf Rotterdam. Daarnaast kunnen bezoekers deelnemen aan uiteenlopende excursies. Bij de Douane is bijvoorbeeld te zien hoe de Nederlandse Douane de Europese grenzen beveiligt en illegale goederen onderschept. Bij AMP terminals zien bezoekers hoe het er aan toegaat in de haven van de grootste containerrederij ter wereld.

Zelf het havengevoel beleven

Tijdens de Wereldhavendagen zijn de maritieme attracties van Rotterdam ook te bezoeken. In het Maritiem Museum kunt u op 9 september luisteren naar maritieme liederen tijdens een concert van jonge en oudere Rotterdammers.

Kinderen kunnen in de nieuwe kinderattractie Kids Marina het ultieme havengevoel beleven. Als kapitein van een politieboot, sleepboot of rondvaartboot krijgen zij varender wijs inzicht in de haven en haar functies en vaartuigen.

Bij Spido kunnen een bezoekers een havenrondvaart maken. Voor degenen die de Maas op een avontuurlijke wijze willen verkennen, is de amfibiebus van Splashtours een aanrader. Overnachten in maritieme stijl kan op het ss Rotterdam.

Kaartverkoop en informatie

Toegang tot de Wereldhavendagen is gratis. Alleen aan de excursies zijn kosten verbonden. Kaarten hiervoor zijn te verkrijgen via www.wereldhavendagen.nl waar ook het volledige programma te lezen is. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content