Dat heeft de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar aangekondigd.

Het standbeeld zelf raakte niet beschadigd toen orkaan Sandy op 29 oktober over New York raasde, maar het eiland van 4 hectare waar het gevaarte van 93 meter hoog en meer dan 220 ton op staat, liep wel aanzienlijke averij op.

Drie kwart van het eilandje verdween tijdens de doortocht van de orkaan tot anderhalve meter onder water en de twee aanlegsteigers werden totaal vernield. Ook het elektriciteits- en het telefoonnetwerk raakten beschadigd, net als de wandelpaden op het eiland.

Salazar schatte dat het 59 miljoen dollar zou kosten om alles te herstellen op Liberty Island, waar het Vrijheidsbeeld staat, en op Ellis Island, het buureilandje waar miljoenen immigranten begin twintigste eeuw hun eerste stappen op Amerikaanse bodem zetten.

Het is nog niet duidelijk wanneer Ellis Island en zijn museum opnieuw toeristen zullen kunnen ontvangen.

Het Vrijheidsbeeld is een van de topattracties van New York. Elk jaar brengen meer dan drie miljoen toeristen een bezoek aan Liberty Island, goed voor een economische activiteit van 174 miljoen dollar in 2011. De trekpleister verschaft werk aan circa 400 mensen.

Het reusachtige standbeeld werd door Frankrijk aan de Verenigde Staten geschonken ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Onafhankelijkheidsverklaring van 4 juli 1776. (Belga/MS)

Dat heeft de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar aangekondigd. Het standbeeld zelf raakte niet beschadigd toen orkaan Sandy op 29 oktober over New York raasde, maar het eiland van 4 hectare waar het gevaarte van 93 meter hoog en meer dan 220 ton op staat, liep wel aanzienlijke averij op. Drie kwart van het eilandje verdween tijdens de doortocht van de orkaan tot anderhalve meter onder water en de twee aanlegsteigers werden totaal vernield. Ook het elektriciteits- en het telefoonnetwerk raakten beschadigd, net als de wandelpaden op het eiland. Salazar schatte dat het 59 miljoen dollar zou kosten om alles te herstellen op Liberty Island, waar het Vrijheidsbeeld staat, en op Ellis Island, het buureilandje waar miljoenen immigranten begin twintigste eeuw hun eerste stappen op Amerikaanse bodem zetten. Het is nog niet duidelijk wanneer Ellis Island en zijn museum opnieuw toeristen zullen kunnen ontvangen. Het Vrijheidsbeeld is een van de topattracties van New York. Elk jaar brengen meer dan drie miljoen toeristen een bezoek aan Liberty Island, goed voor een economische activiteit van 174 miljoen dollar in 2011. De trekpleister verschaft werk aan circa 400 mensen. Het reusachtige standbeeld werd door Frankrijk aan de Verenigde Staten geschonken ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Onafhankelijkheidsverklaring van 4 juli 1776. (Belga/MS)