Video: zo zal de Sagrada Familia eruitzien als de kerk voltooid is
Antoni Gaudí begon in 1882 met de bouw van de Sagrada Familia. In 2026 zou het enorme religieuze bouwwerk eindelijk voltooid zijn. In deze video kan je in 3D volgen hoe de kerk er dan uit zal zien.
Architect Antoni Gaudí begon in 1882 met de bouw van zijn levenswerk: de Sagrada Familia in Barcelona. Maar voordat hij het enorme religieuze bouwwerk kon afmaken overleed hij. De bouw duurt ondertussen al ruim 130 jaar, maar het einde komt in zicht. De huidige projectleider Jordi Fauli heeft aangekondigd dat de Sagrada Familia in 2026 – dan is het 100 jaar geleden dat de architect overleed – klaar zal zijn.
Degenen die daar niet op willen wachten, krijgen met deze realistische 3D-video nu alvast een goede indruk van eindresultaat. Je ziet stap voor stap hoe torens en versieringen toegevoegd worden aan het toch al indrukwekkende bouwwerk.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De hoogste toren wordt 172,5 meter. Dat was de uitdrukkelijke wens van Antoni Gaudí . Hij wilde uit respect voor God de kerk niet hoger maken dan de 180 meter hoge heuvel Montjuïc die in de buurt ligt. Toch zal de Sagrada uiteindelijk een van de hoogste religieuze bouwwerken ter wereld zijn.
Voor het interieur nam Gaudi de natuur als inspiratiebron. Daarom gebruikte hij geen rechte lijnen omdat dat volgens hem onnatuurlijk is. De grote pilaren in de kerk zien eruit als een groep bomen. Een van de pilaren rust op een landschildpad en een op een zeeschildpad. Daarmee wilde hij het evenwicht tussen het land en de zee uitbeelden.
Waarom duurde de bouw zo lang?
Antoni Gaudí zag de Sagrada als zijn levenswerk. Zelf werkte hij er veertig jaar aan, waarvan 15 jaar uitsluitend daaraan. De laatste jaren woonde hij zelfs in de kerk en ging hij persoonlijk langs de deuren om geld in te zamelen. De kerk is een verzoeningskerk en dat betekent dat enkel geschonken geld gebruikt mag worden voor de bouw. Gaudí kampte daardoor met een gebrek aan financiele middelen.
Na zijn overlijden – hij kwam in 1926 onder een tram – werd de bouw voortgezet, maar in 1936 tijdens de Spaanse Burgeroolog richtte een groep anarchisten flink wat schade aan. Ze staken onder andere veel van de oorspronkelijke bouwplannen en maquettes in brand. Dat maakte de voltooiing niet makkelijker.
Sinds de jaren tachtig schiet de bouw sneller op omdat toen entreegeld voor het bezoeken van de Sagrada Familia werd ingevoerd. Dat geld wordt gebruikt voor de verdere constructie. Sinds 2012 heeft Jordi Faulí de leiding. Hij voert een team van zo’n veertig vakmensen aan. En hij heeft de garantie gegeven dat in 2026 ‘El Temple de Sagrada Familia’ er eindelijk uit zal zien zoals Antoni Gaudí het anderhalve eeuw geleden voor ogen had. (MS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier