Van Arnhems probleemwijk tot modewijk: de metamorfose van Klarendal

Het voormalige stationspostkantoor werd in 125 stukken gezaagd en herbouwd in Klarendal. © Sander Groen

In Klarendal wilde je nog niet dood gevonden worden; een jaar of tien terug kreunde de Arnhemse volkswijk onder armoede, leegstand en criminaliteit. Nu is het ‘Modekwartier’ de hipste plek van de stad, met tientallen ateliers en winkels, cafés en restaurants, plus een modehotel van Piet Paris.

‘Bas Kosters? Heel populair, maar helaas, die is al weg. Francisco van Benthum? Volgeboekt. Spijkers & Spijkers? Ook niet beschikbaar.’ De receptioniste bestudeert het beeldscherm en schudt haar hoofd. ‘Sorry, alle twintig modekamers zijn al geboekt.’ Hotel Modez doet dit weekend goede zaken. Het is net voor corona, in Arnhem is een dancefestival gaande en de dj’s die daar draaien zijn hier ondergebracht. Ook de kamer van mode-illustrator Piet Paris, die het hotelconcept bedacht en het logo tekende, is bezet. ‘Ik heb alleen nog designstudio 13B voor u. Nee, die is niet ingericht door een modeontwerper, maar wel geïnspireerd op een kledingstuk: laarzen. Die maar doen dan?’

Mirte Engelhard behoort tot de eerste modeontwerpers die zich vestigden in het Modekwartier.
Mirte Engelhard behoort tot de eerste modeontwerpers die zich vestigden in het Modekwartier.© Sander Groen

De parfumkamer van Vlisco, Antoine Peters’ patchwork-kamer, Martine van ’t Huls borduurkamer, Margaret van Bekkums viltkamer, Thomas Voorns fourniturenkamer, Gijs Frielings kostuumkamer, Sjaak Hullekes’ kofferkamer, Humanoids kampeerkamer of de pied-de-poulekamer van Irvinx: zou ik bijtijds hebben geboekt, dan kon ik kiezen uit de creaties van al die alumni van de lokale modeopleiding.

Smakelijk eten bij fusionrestaurant Bizar-Bazar in de voormalige lutherse kerk.
Smakelijk eten bij fusionrestaurant Bizar-Bazar in de voormalige lutherse kerk.© Sander Groen

Sinds de opening in 2012 is dit modehotel het kloppend hart van het Modekwartier in de voormalige probleemwijk Klarendal. Al is er ruimte voor verbetering, want de beroemdste ontwerpers van Nederland – ze ontmoetten elkaar in Arnhem – hebben nog geen kamer: Viktor & Rolf.

Voor hun kamer in Hotel Modez fotografeerde The People of the Labyrinths hun eigen huis.
Voor hun kamer in Hotel Modez fotografeerde The People of the Labyrinths hun eigen huis.© Sander Groen

Modestad Arnhem

‘Tranendal’ – zo luidde de bijnaam van Klarendal. Op vijf minuten lopen van de oude binnenstad, aan de overkant van het spoor, ligt deze 19de-eeuwse buurt met bakstenen arbeidershuisjes, een Luthers Hofje en een kloeke korenmolen. Een echte volkswijk, waarvan de bewoners veelal werkten in de fabrieken van ENKA, Billiton en Coberco. De teloorgang van de grote industrieën luidde ook de verloedering van Klarendal in. Rond de laatste eeuwwisseling was het een broeinest van prostitutie, daklozen, drugshandel, moord en doodslag. Dat kon zo niet langer, vond het gemeentebestuur, en samen met bewoners, woningcorporatie en Rijksbouwmeester werd een masterplan uitgedokterd om Klarendal te transformeren van tranendal tot modekwartier.

Tijdens een workshop van Giling & Mooibos maak je zelf leren tassen of houten ringen.
Tijdens een workshop van Giling & Mooibos maak je zelf leren tassen of houten ringen.© Sander Groen

Er bestaat een soort blauwdruk voor het regenereren van achterstandswijken: verhuur leegstaande panden voor een prikje aan kunstenaars, die lokken hun creatieve vrienden die er koffiebars, winkeltjes en galerieën beginnen, uiteindelijk gevolgd door de opening van grotere winkels, restaurants en musea. Intussen worden bestaande huizen gerenoveerd en nieuwe huizen gebouwd et voilà: binnen een jaar of tien verandert de probleemwijk in een hotspot. Een dergelijke aanpak bleek in legio Europese steden succesvol, zoals in de Rotterdamse Witte de Withstraat, het Maastrichtse Stokstraatkwartier, het Antwerpse Eilandje en het Brusselse Molenbeek.

Styliste Annet Veerbeek verkoopt kleding die overblijft van fotoshoots en modeshows.
Styliste Annet Veerbeek verkoopt kleding die overblijft van fotoshoots en modeshows.© Sander Groen

Arnhem is een modestad, met misschien wel de beste modeopleiding van Nederland; Artez leverde topontwerpers af als Alexander van Slobbe, Iris van Herpen en Jan Taminiau. Daarom pakte men het hier net even anders aan; niet de hulp van beeldend kunstenaars werd ingeroepen, maar van de ruim voorradige startende modeontwerpers. Zo’n vijftig van hen hebben zich inmiddels gevestigd aan de Sonsbeeksingel en Klarendalseweg. Bij het Velperpoortstation, onder het spoorviaduct en op het Kazerneplein wijzen billboards, mozaïeken en bordjes de weg naar het Modekwartier. Veel van de kleinschalige ateliers en winkels zijn in het weekend geopend voor het publiek.

Mip van Mippies Vintage & Design weet kunst en kitsch kundig te combineren.
Mip van Mippies Vintage & Design weet kunst en kitsch kundig te combineren.© Sander Groen

Geometrisch vogelhuis

De nadruk ligt op mode, van high fashion en duurzame kleding tot straatmode en vintage, maar in het Modekwartier is meer te vinden, zolang het maar smaakvol is. Van mediterrane delicatessen bij Zuijders en graphic novels bij het Hoekhuis tot ecologische T-shirts van Okimono en handgevouwen hanglampen van Danielle Origami. Eén euvel is er wel: ook bij winkels die open zouden moeten zijn, sta je soms voor een dichte deur. Dat overkwam mij bij Studio Lenneke Wispelwey, wier keramiek in pasteltinten en met geometrische patronen prachtig maar prijzig is – een vogelhuisje kost bijna tweehonderd euro. Ook al is het geen vermogen, het is toch beter voor je bankrekening als er af en toe iets onbereikbaar blijft.

Een mozaïek van Hanneke van de Pol in de Hommelsepoort wijst de weg naar Klarendal.
Een mozaïek van Hanneke van de Pol in de Hommelsepoort wijst de weg naar Klarendal.© Sander Groen

Hebberig word je wel van een bezoek aan het Modekwartier. De meeste ontwerpers staan zelf in de winkel en hebben er ook hun atelier. Je koopt de ontwerpen rechtstreeks van de makers. Soms doen ze dat zelfs voor je neus, anders geven ze een demonstratie. In deze tijd van modeketens, warenhuizen en vlaggenschipwinkels is dat zeldzaam geworden. Na het gedane shoppen is het smakelijk eten bij Goed Proeven, Caspar, Stroom of Bizar-Bazar en dan slapen in het modehotel – maar boek je modekamer dus wel bijtijds. In kamer 3 voelt niemand zich alleen, daar zorgen de felgekleurde en levensgrote latexpoppen van Bas Kosters wel voor.

ADRESSEN

–Illustratief Het Paradijs

De ragfijne lijntekeningen van Els ten Klooster, Esther Hörchner en Maaike Burgers verschijnen in tijdschriften als Flow, Libelle, Margriet en Flair. Hun studio aan de Klarendalseweg dient ook als winkel voor de door henzelf geïllustreerde borden, kopjes, mokken, kussens, postkaarten en prints.

Klarendalseweg 172, do 11-17 uur, za 12-17 uur, hetparadijs.net

–Postkantoor Station Klarendal

Voor de nieuwbouw van Arnhem Centraal moest het voormalige stationspostkantoor uit 1887 van Rijksbouwmeester Cornelis Peters worden gesloopt. Na protesten van bewoners werd het in 125 stukken gezaagd, herbouwd in het Modekwartier en heropend als ‘Station Klarendal’. Op de bovenverdiepingen huizen modebedrijfjes, op de begane grond is restaurant Goed Proeven.

Klarendalseweg 530-536, restaurant dagelijks 12-22 u, goedproeven.nl

–Circulair Mirte Engelhard

Mirte Engelhard is modeontwerpster én geboren Klarendalse, een zeldzame combinatie. In haar winkel annex atelier, waar in het berghok de stoffen tot het plafond zijn opgestapeld, maakt ze met behulp van jong talent, kringloopwinkels en gebruikte materialen minimalistische creaties met een vleugje origami. Begin dit jaar won Engelhard de Cultuurprijs Arnhem.

Klarendalseweg 134-A, do-vr 11-17 uur, za 10-17 uur, mirte-engelhard.com

–Styling Annet Veerbeek

Annet Veerbeek is stylist voor ontwerpers, fotografen, modemerken en magazines. Haar winkel dient als etalage voor haar stylingwerk, maar ze verkoopt ook kleding, accessoires en schoenen die tijdens shoots en shows zijn gebruikt, plus vintagemode. In het atelier achter in de winkel ontwerpt ze.

Klarendalseweg 440, do/vr 12-18, za 12-17 u, net-a.nl

–Malen Molen De Kroon

De trots van Klarendal is de anderhalve eeuw oude korenmolen, die bijna schever staat dan de Toren van Pisa. De molen maalt nog elke week, de molenaars geven enthousiaste rondleidingen en de molenwinkel verkoopt ambachtelijke bloem, muesli, haver, koffie, stroopwafels en miniatuurmolens.

Klarendalseweg 82, vr 13-16 uur, za 10-16 uur, molendekroon.nl

— Vintagemode FrouFrou’s

Sommige winkels in het Modekwartier zijn niet ruimer dan een inloopkast, maar FrouFrou’s biedt twee verdiepingen vol meubelen, lampen, vazen en kleding. Meestal vintage, uit de jaren 50 en later, soms ook nieuw of retro, zoals de vrolijke Kit-Cat, de Californische art-decokattenklok die je misschien herkent uit Netflix-serie Stranger Things.

Sonsbeeksingel 102A, do/vr 10-18, za 10-17, zo 12-17 u, froufrous.nl

–Leer en hout Giling & Mooibos

Nikki Giling maakt de mooiste leren tassen, rugzakken, clutches, portemonnees en zonnekleppen. Studio Mooibos maakt de mooiste houten kettingen, ringen, oorbellen, lampen, ladekastjes en speelgoedauto’s. Sinds 2018 hokken ze samen in hun showroom annex atelier, waar ze ook workshops geven.

Klarendalseweg 370, do-za 11-17 u, nikkigiling.com, studiomooibos.nl

–Vintagemeubelen Mippies

Van Scandinavische loungestoelen, Pastoe-dressoirs en Panthella-paddenstoellampen tot koperen palmbomen, geknoopte wandtapijten en porseleinen tijgers: Mip van Mippies Vintage & Design weet kunst en kitsch kundig te combineren. De collectie is niet spotgoedkoop, wel een stuk origineler dan in de meeste Randstedelijke vintagewinkels.

Klarendalseweg 382, vr-za 11-17 uur, mippies.com

–Boeken Loopviswinkel

Loopvis is een kleine uitgeverij van eigenzinnige kook- en jeugdboeken, zoals Puntneuzen en kersenpitten over de middeleeuwse keuken van Jeroen Bosch. Ook zijn er ‘Kakkerlakjes’, geïllustreerde miniboekjes, en ‘Okapi’s’, wenskaarten die je vouwt tot feestmuts of foodtruck. In het achterhuis bedacht, in het voorhuis verkocht.

Klarendalseweg 155, wo-vr 11-18, za 12-17 u, loopvis.nl

–Floraliën Hanneke van de Pol

Geïnspireerd door botanische tekeningen en art-nouveaumotieven maakt Hanneke van de Pol misschien wel het mooiste behang van de wereld. Haar ontwerpen sieren de muren van hotellobby’s, restaurants en nachtclubs van Amsterdam tot Londen. Fraai (en betaalbaar) zijn ook de botanische posters.

Klarendalseweg 363, op afspraak, hannekevandepol.com

Heen en terug

Reizen: het Modekwartier ligt op 20 minuten lopen van treinstation Arnhem Centraal of drie minuten lopen van station Arnhem Velperpoort, ns.nl

Route: alle modeondernemers in het Modekwartier vind je op een handige plattegrond, ter plaatse verkrijgbaar of te downloaden via modekwartier.nl

Eten: Bizar-Bazar is de smaakkathedraal van Arnhem: in de fenomenaal verbouwde lutherse kerk met orgel en fresco’s komen de tajines sissend heet op tafel, bizar-bazar.com

Slapen: onder leiding van mode-illustrator Piet Paris ontwierpen Artez-alumni de twintig kamers van Hotel Modez. Een modekamer kost vanaf 100 euro, hotelmodez.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content