Tropisch zwemparadijs: de mooiste plekken aan, in of onder water

© Johan Lolos
Sebastiaan Bedaux
Sebastiaan Bedaux Sebastiaan Bedaux is freelance televisie- en reisjournalist.

In het nieuwe koffietafelboek Wish I Was Here bundelen reisjournalisten Sebastiaan Bedaux en Bas van Oort de mooiste en uitzonderlijkste plekken aan, in of onder water en laten ze wereldberoemde fotografen getuigen over hun band met de oceaan. Met ons deelt Sebastiaan zijn favoriete fragmenten uit het boek.

Wish I Was Here, uitgegeven bij Lannoo (39,99 euro), bevat meer dan 200 pagina's met adembenemende stranden, unieke resorts, spectaculaire onderwater-, drone- en surfbeelden en interviews met bekende fotografen die hun band met de zee omschrijven. lannoo.be/nl/wish-i-was-here
Wish I Was Here, uitgegeven bij Lannoo (39,99 euro), bevat meer dan 200 pagina’s met adembenemende stranden, unieke resorts, spectaculaire onderwater-, drone- en surfbeelden en interviews met bekende fotografen die hun band met de zee omschrijven. lannoo.be/nl/wish-i-was-here

In pakweg de laatste dertig jaar is negentig procent van de grote vissen in de oceaan verdwenen, samen met de helft van alle riffen wereldwijd.’ De uitspraak van de gerenommeerde Amerikaanse onderwaterfotograaf Shawn Heinrichs is even slikken, maar het interview met hem – en met zijn collega’s David Doubilet en Shane Gross – is wat mij betreft een essentieel stukje Wish I Was Here. In dit koffietafelboek wilden we namelijk meer stoppen dan een verzameling foto’s van idyllische plekjes aan of in het azuurblauwe water. Het boek is eveneens een waarschuwing dat we de gigantische schat onder de zeespiegel niet verloren mogen laten gaan en een oproep om die schat te beschermen.


Plekken om nog te ontdekken

Timor Leste (Oost-Timor): een van de minst toeristische bestemmingen ter wereld. Bergachtig en ruig, met achter elke bocht een nieuw, spectaculair uitzicht. Het onderwaterleven van Timor Leste kan zich meten met de beste duikplekken ter wereld.

Samoa: wuivende palmbomen, witte stranden, helderblauw zeewater en een dichtbegroeide jungle. Een typisch Polynesisch paradijs dus, maar wel eentje met een specifieke identiteit en een vriendelijke en trotse bevolking die tradities in ere houdt.

Nieuw-Caledonië: een tropisch stukje Frankrijk op zo’n 17.000 kilometer van Parijs, gelegen in de grootste lagune ter wereld en de thuisbasis van ’s werelds tweede grootste koraalrif.


De mooiste accommodatie

Soneva Jani: dit unieke resort baadt in de kristalheldere lagune van het Noonu-atol in de Malediven en telt een 25-tal luxevilla’s op het water.

Cempedak: dit luxeresort ligt op een privé-eiland op 9 kilometer van de oostkust van Bintan, Indonesië en is omringd door hagelwitte zandstranden en weelderige jungle. Alle villa’s hier hebben een unieke architectuur en zijn gebouwd met lokaal ontgonnen grondstoffen.

Laucala Island: gelegen op een privé-eiland in de Stille Zuidzee (bij Fiji), dat uit vulkanische bergen begroeid met regenwoud bestaat. Stijl en duurzaamheid gaan hier hand in hand, van het natuurlijke hout gebruikt voor de meubels tot de moestuin vol organisch gekweekte groenten en fruit.

Laucala Island
Laucala Island© laucala island

Perfect voor onderwaterfoto’s

Volgens onderwaterfotograaf Shawn Heinrichs

1. Raja Ampat, Indonesië

2. Isla Mujeres, Mexico

3. Tonga

‘Raja Ampat is de absolute nummer één. Het is het epicentrum van biodiversiteit onder water. Het is een van de meest gezonde en levendige plekken ter wereld, omdat we er net op tijd bij waren om het te beschermen.’


Wildlife-ervaringen in het water

De top 3 van fotograaf David Kirkland, die gespecialiseerd is in fotografie van bestemmingen in de Stille Zuidzee:

1. Snorkelen tussen de bultrugwalvissen in Tonga

2. Zwemmen tussen de reuzenmanta’s op de Salomonseilanden

3. Duiken tussen de miljoenen kwallen in Palau

Lepomis Macrochirus
Lepomis Macrochirus© Shane Gross

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content