Dit zijn de tien landen die je volgens Lonely Planet in 2018 moet bezoeken

Dit zijn de tien landen die je volgens Lonely Planet in 2018 moet bezoeken
© iStockphoto

1. Chili © iStockphoto

In 2018 bestaat Chili precies tweehonderd jaar als onafhankelijke natie. Het is een land van uitersten: lang en smal en aan vier kanten extreme landschappen: de bergen van de Andes, de zeer droge Atacama woestijn, het woeste en ongerepte Patagonie en de uitgestrekte Stille Oceaan. De hippe en trendy hoofdstad Santiago is letterlijk en figuurlijk het centrum van het land.

Chili © iStockphoto

Chili © iStockphoto

2. Zuid-Korea © iStockphoto

De Zuid-Koreaandse hoofdstad Seoel kreeg in 2017 een flinke make-over. Vooral het skypark Seoul-lo 7017 is een blikvanger. Ook vinden in Pyeongchang in 2018 de Winterspelen plaats.

Zuid-Korea © Ossip van Duivenbode

Zuid-Korea © iStockphoto

3. Portugal © iStockphoto

Het kleine Portugal kruipt steeds verder uit de schaduw van grote broer Spanje. De afgelopen paar jaar opende enkele prestigieuze musea de deuren en groeide het aantal sterrenrestaurants. Een bonus zijn de uiterst schone stranden: in 2016 kregen maar liefst driehonderd stranden een blauwe vlag.

Portugal © iStockphoto

Portugal © iStockphoto

4. Djibouti © iStockphoto

Misschien niet meteen het eerste land waar je aan denkt bij het plannen van een vakantie. Toch heeft dit Afrikaanse land toeristen veel te bieden. Om te beginnen het maanachtige landschap met fumarollen en merkwaardige rotsformaties dankzij magma die hier onder de grond beweegt. Verder zijn er schitterende stranden en kan je getuige zijn van een bedwelmende cultuur.

Djibouti © iStockphoto

Djibouti © iStockphoto

5. Nieuw-Zeeland © iStockphoto

Nieuw-Zeeland werkt als een magneet op avontuurlijke en actieve reizigers. In 2018 krijgen ze er nog een reden bij om het te bezoeken: de Paparoa Track and Pike29 Memorial Track. Dat is een langeafstandsroute langs de woeste kust van het Zuidereiland.

Nieuw-Zeeland © iStockphoto

Nieuw-Zeeland © iStockphoto

6. Malta © iStockphoto

De hoofdstad van Malta, Valletta, is in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Je mag dat jaar een groot aantal film-, muziek- en kunstfestivals en evenementen verwachten. Maar beperk je bezoek niet tot Valletta: overal op de archipel zijn bewijzen te vinden van de lange en interessante geschiedenis. Maak ook even tijd om te genieten van de stranden en de zon die er zo'n driehonderd dagen per jaar schijnt.

Malta © iStockphoto

Malta © iStockphoto

7. Georgië © iStockphoto

Georgiërs zijn dol op wijn en in 2018 hebben ze een goede reden om er veel van te drinken. Dan is het precies honderd jaar dat het land in de nasleep van de Russische Revolutie onafhankelijk werd. Het hele land ademt geschiedenis en eeuwenoude tradities waar de inwoners maar wat trots op zijn.

Georgië © iStockphoto

Georgië © iStockphoto

8. Mauritius © iStockphoto

Ook Mauritius heeft in 2018 iets te vieren: dan bestaat het land vijftig jaar. Dankzij nieuwe lijndiensten van onder andere KLM en Air Mauritius wordt het makkelijker om dit bijna perfecte eiland te bezoeken.

Mauritius © iStockphoto

Mauritius © iStockphoto

9. China © iStockphoto

China timmert hard aan de weg. In de eerste plaats met een uitgebreid netwerk van snelle treinen, maar ook door een grondige opknapbeurt van de Verboden Stad in Beijing en de openstelling van vier zalen die vroeger gesloten waren voor het publiek. In Shanghai kan je vanaf het hoogste platform ter wereld - de Gargantuan Shanghai Tower - de hele stad overzien en eind 2017 opent in Shenzhen de nieuwe culturele hub Design Society in samenwerking met het Victoria & Albert Museum in Londen.

China © iStockphoto

China © iStockphoto

10. Zuid-Afrika © iStockphoto

Eigenlijk heb je helemaal geen extra reden nodig om dit schitterende land te bezoeken, maar in 2018 is het honderd jaar geleden dat Nelson Mandela geboren werd. In het kader van het 'Nelson Mandela Centenary 2018: Be the Legacy' programma worden er sportwedstrijden, lezingen en andere evenementen georganiseerd om de legendarische leider te eren.

Zuid-Afrika © iStockphoto

Zuid-Afrika © iStockphoto