De 52 plaatsen om te bezoeken in 2016 volgens de New York Times

De 52 plaatsen om te bezoeken in 2016 volgens de New York Times
© iStockphoto

1. Mexico City © iStockphoto

Een metropolis die alles heeft.

2. Bordeaux in Frankrijk © iStockphoto

Een eeuwenoude wijnregio die meegaat met de tijd.

3. Malta © iStockphoto

Betaalbaar mediterraan paradijs.

4. Coral Bay op de Amerikaanse Maagdeneilanden © iStockphoto

Nu nog rustig tropisch oord dat binnenkort zal veranderen door de komst van een groot winkelcentrum en megamarina.

5. Theodore Roosevelt National Park in North Dakota © iStockphoto

De National Park Service bestaat in 2016 honderd jaar en weinig presidenten hebben zoveel voor natuurbehoud in de VS gedaan als Theodore Roosevelt. Daarom draagt dit park waar op de glooiende heuvels bizons rondlopen, zijn naam.

6. Mozambique © iStockphoto

Een tolerant land (homoseksualiteit en abortus zijn er bijvoorbeeld niet strafbaar) met stranden en natuurparken.

7. Toronto in Canada © iStockphoto

De grootste stad in Canada met veel aandacht voor stedelijke vernieuwing, groene gebieden en cultuur.

8. Abu Dhabi © iStockphoto

Nieuwe hotels, nieuwe musea waaronder het Louvre Abu Dhabi en Guggenheim Abu Dhabi en groeiende aandacht voor natuurbehoud.

9. Skane in Zweden © C-M, Wikicommons

Het beste Scandinavische eten komt uit Skane.

10. Viñales in Cuba © iStockphoto

Ontdek het echte Cuba in Viñales.

11. Guadeloupe © iStockphoto

Guadeloupe wordt makkelijker te bereiken dankzij nieuwe vliegverbindingen en er komt met nieuwe musea meer aandacht voor het gecompliceerde verleden.

12. Park City in Utah, VS © iStockphoto

Park City Mountain Resort en het ernaast gelegen Canyons Resort zijn samengevoegd tot het grootste wintersportgebied in de VS.

13. Aarhus in Denemarken © iStockphoto

In omvang het kleinere broertje van Kopenhagen, maar niet als het gaat om kunst, cultuur en gastronomie.

14. Cesme in Turkije © OscarKosy, Wikicommons

Dit kuststadje profileert zich steeds meer als culinaire hotspot.

15. La Ruta de los Siete Lagos in Argentinie © iStockphoto

Deze ruim 100 kilometer lange Weg van de Zeven Meren-route door de prachtige natuur van Argentinie werd afgelopen zomer volledig vernieuwd en is nu goed te berijden.

16. Hangzhou in China © iStockphoto

Deze eeuwenoude historische stad werd op de internationale kaart geplaatst door het bedrijf Ali Baba en wordt in 2016 de eerste Chinese stad die een top van de G-20 mag organiseren. Het gevolg: nieuwe hotels en musea.

17. Korcula eiland in Kroatie © iStockphoto

Nog amper door toerisme aangetast eiland langs de Dalmatische kust.

18. San Sebastián in Spanje © iStockphoto

Deze Baskische stad is in 2016 Culturele Hoofdstad van Europa, de Baskische cultuur is er springlevend en de stad staat al jaren bekend als culinair pareltje.

19. Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo © iStockphoto

Jarenlang was dit park veel te gevaarlijk om te bezoeken door de oorlog in Congo. Afgelopen jaar gingen de voorzieningen en accomodatie opnieuw open en is het dankzij troepen van de VN weer veiliger. Het park is een van de weinige plaatsen op aarde waar berggorilla's leven.

20. Grand Rapids in Michigan © iStockphoto

Ben je geinteresseerd in meubels en design? Dan is Grand Rapids dankzij de meubelfabrikanten Herman Miller en Steelcas een interessante minder bekende bestemming om te bezoeken.

21. Garzón in Uruguay © iStockphoto

Een nieuwe wijnregio met prachtige stranden vlakbij.

22. Dublin in Ierland © iStockphoto

Dublin herdenkt dit jaar de Paasopstand die in 1916 plaatsvond en laat dat niet ongemerkt voorbij gaan.

23. Todos Santos in Mexico © Boone Speed, Wikicommons

Een rustig surfersparadijs dat aan de weg begint te timmeren met een nieuw hotel, wandel- en fietspaden, winkels en restaurants.

24. Tamil Nadu in India © iStockphoto

Dit gebied in het zuiden van India heeft een rijke geschiedenis en schitterende tempelcomplexen en is nog, omdat het niet zo makkelijk toegankelijk is, grotendeels onontdekt.

25. Vaud in Zwitserland © iStockphoto

Prachtige regio aan de oevers van het meer van Geneve waar dit jaar verschillende nieuwe musea de deuren openen: Chaplin's World, het culinaire museum Alimentarium en Aquatis Swiss Aquarium and Water Museum.

26. Washington D.C. in de VS © Reuters

De National Mall waar nu al zoveel prestigieuze musea bij elkaar liggen krijgt er een nieuw pronkstuk bij: Smithsonian's National Museum of African American History and Culture. Het ambitieuze CityCenterDC project moet het centrum van de stad nog aantrekkelijker maken.

27. Brno in Tsjechie © iStockphoto

Een verrassende keuken en nachtleven in een stad met schitterende historische gebouwen. Met nieuwe restaurants en bars kruipt Brno uit de schaduw van Praag.

28. Saint Helena © iStockphoto

Napoleon werd naar dit afgelegen eiland met een spectaculaire natuur verbannen. Dankzij een nieuw vliegveld wordt het nu makkelijker te bereiken.

29. Barcelona in Spanje © iStockphoto

Barcelona viert dit jaar de 90e sterfdag van architect Antoni Gaudí die zo'n belangrijk stempel op de stad drukte.

30. Dalat in Vietnam © iStockphoto

In dit koloniale Franse stadje in de heuvels in het centrum van Vietnam is het klimaat het hele jaar door aangenaam. Alles groeit er: avodado's, asperges, aardbeien, koffieplanten...

31. Turijn in Italie © iStockphoto

Deze voormalige industriele stad vindt zichzelf opnieuw uit met musea, galerieën, muziekfestivals en kunstcentra.

32. Isla Holbox in Mexico © iStockphoto

Autovrij, ecologisch eiland op het schiereiland Yucatán met prachtige stranden en kristalhelder water waar je tussen de vissen kan zwemmen.

33. Providence in Rhode Island, VS © iStockphoto

Deze liberale, culinaire en culturele stad doet denken aan Portland in Oregon aan de westkust.

34. Moezelregio in Duisland © iStockphoto

De beroemde wijnregio profileert zich met nieuwe wandelpaden, kajak- en kanoroutes en aandacht voor biodiversiteit.

35. Pyeongchang in Zuid-Korea © Reuters

In 2018 vinden in deze wintersportplaats de Olympische Winterspelen plaats. Ga nu nog skien op de goed onderhouden pistes voordat de plaats overspoeld wordt door wintersporters.

36. Tirol in Oostenrijk © Reuters

Tirol timmert hard aan de weg. Om maar een paar voorbeelden te noemen: de laatste James Bond film werd er opgenomen, in 2015 opende het futuristische Ice-Q restaurant in Otztal, er werden 13 nieuwe Tyrolean Schnappsroutes aangelegd en Kristallwelten kreeg een make-over.

37. Colmar in Frankrijk © iStockphoto

Dit stadje in de Elzas staat vooral bekend om zijn mooie historische centrum met vakwerkhuizen, maar er is ook veel ruimte voor moderne kunst. Zo kreeg het Unterlinden museum een grootschalige opknapbeurt uitgevoerd door het bekende architectenbureau Herzog & de Meuron.

38. Kansai in Japan © iStockphoto

In deze regio met een rijke geschiedenis en heerlijk kan eten, openen veel nieuwe restaurants en hotels. Dat heeft ook te maken met de top van de G7 die er dit jaar plaatsvindt.

39. East Bay in Californie © iStockphoto

Doordat het mooie San Francisco de Bay Area domineert, wordt de East Bay vaak uit het oog verloren. Toch mis je daar heel wat: het fijne (zonder mist) klimaat in Alameda County, universiteitsstad Berkeley, Oakland waar de laatste tijd 300 nieuwe restaurants openden en het eilandstadje Alameda.

40. Île de Ré in Frankrijk © iStockphoto

Idyllisch eilandje waar je prachtig kan fietsen op een netwerk van fietspaden dat dit jaar nog uitgebreid wordt, mooie stranden, leuke dorpjes en lekkere zeevruchten.

41. Oostkust van Sri Lanka © MS

Tientallen jaren van burgeroorlog, gevolgd door de tsunami in 2004 zorgden ervoor dat er nagenoeg geen toeristen naar de oostkust van Sri Lanka trokken. Je vindt er schitterende verlaten stranden, onontdekte duikplaatsen en vergeten tempels.

42. Rosine in Kentucky © Kentucky Tourism

Het centrum van dit slechts 113 inwoners tellende dorpje is de Old Barn waar op vrijdagavonden bluegrass jams plaatsvinden. Bill Monroe, de bedenker van de bluegrass, werd hier geboren en begraven.

43. Malaga in Spanje © iStockphoto

Deze stad in het zuiden van Spanje is al jaren populair als badplaats, maar begint nu ook een cultureel centrum te worden. Picasso werd er geboren en zjn familie doneerde veel werken aan het aan hem gewijde museum en de afgelopen tijd zijn er drie nieuwe musea geopend: het pop-up Centre Pompidou, Carmen Thyssen Museum en het Russisch Staatsmuseum Malaga.

44. Guizhou in China © iStockphoto

Guizhou was jarenlang de meest afgelegen regio in China waar etnische minderheden zoals Miao en Dong nog op een traditionele manier leven. Dankzij de komst van een snelle treinverbinding is Guizhou nu beter te bereiken.

45. Phnom Penh in Cambodja © iStockphoto

Siem Raep trekt dankzij het nabijgelegen Angkor Wat de meeste toeristen in Cambodja, maar de hoofdstad begint de aandacht te vragen met nieuwe musea en designcentra. Zaha Hadid gaat bijvoorbeeld het Sleuk Rith Museum ontwerpen en de modernistische Khmer architectuur wordt in de schijnwerpers geplaats.

46. St. Louis in Missouri, VS © iStockphoto

St. Louis kwam de afgelopen tijd geregeld negatief in het nieuws in verband met de raciale problemen, maar er is ook goed nieuws uit de stad. Zo zorgt het CityArchRiver voor nieuwe parken en promenades en opent binnenkort het National Blues Museum de deuren.

47. Thessaloniki in Griekenland © iStockphoto

Thessaloniki is na Athene de grootste stad in Griekenland en heeft, naast een grote studentenbevolking die voor veel levendigheid zorgt, een groot aantal uitstekende restaurants waardoor het zich de culinaire hoofdstad van het land mag noemen.

48. Marfa in Texas © iStockphoto

Marfa is een klein woestijnstadje in Texas dat dankzij kunstenaar Donald Judd een trekpleister is geworden voor de alternatieve kunstscene. Dit jaar wordt er een enorm kunstwerk van Robert Irwin onthuld en opent het Hotel Saint George gebouwd in 1886 opnieuw de deuren.

49. Ubud in Indonesie © iStockphoto

Ubud was jarenlang een spirituele en artistieke trekpleister voor backpackers, maar richt zich de laatste tijd met de opening van een groot aantal luxeresorts ook steeds meer op de gefortuneerde reizigers.

50. Southern Gulf Islands in British Columbia, Canada © Illustratedjc, Wikicommons

Op een uurtje varen van Vancouver ligt dit doolhof van kleine eilandjes verspreid in de Stille Oceaan. De twaalf eilandjes hebben een schitterende natuur, fijne en stranden en allemaal een eigen karakter.

51. Sydney in Australie © iStockphoto

Sydney is een stad voor natuurliefhebbers en bewijst dat nog maar eens met twee nieuwe projecten. Het Barangaroo Reserve zorgt ervoor dat een groot gebied waar vroeger scheepscontainers lagen terug gegeven wordt aan de natuur en de Goods Line is een nieuw verhoogd wandelpad op een vroegere spoorlijn vergelijkbaar met de High Line in New York.

52. Beaufort in South Carolina in de VS © iStockphoto

Een klein, charmant stadje met mooie wandel- en fietspaden met een onlangs geopend Waterfront Park. Binnenkort komt daar nog het hotel Anchorage 1770 gevestigd in een 250 jaar oud gebouw bij.