Tien tips om zorgeloos op vakantie te vertrekken

© iStockphoto

Altijd weer zijn er vakantiegangers die niet op hun vliegtuig geraken. Meestal zijn de reisdocumenten niet in orde, komt men te laat of zit er iets in de handbagage dat daar niet thuishoort. Jetair verzamelde tien gouden tips die ervoor zorgen dat de vakantie zorgeloos begint.

Altijd weer zijn er vakantiegangers die niet op hun vliegtuig geraken. Meestal zijn de reisdocumenten niet in orde, komt men te laat of zit er iets in de handbagage dat daar niet thuishoort. Jetair maakte met behulp van hostessen, reisagenten en de vakantiegangers zelf een lijstje met tien gouden tips die ervoor zorgen dat de vakantie zorgeloos begint.1. Zorg voor de juiste reisdocumenten. Je reisagent kan je hierover informeren. Je kan ook kijken op de website of diplomatie.belgium.be. Zorg dat je identiteitskaart nog geldig is. Voor sommige reisbestemmingen is een reispas of een visum vereist. Belangrijk: voor kinderen zonder identiteitskaart is een Kids-ID verplicht. Vraag die tijdig aan bij je gemeentebestuur.

Nieuw: vanaf dit jaar vraag je je toeristenvisum voor Turkije online aan, tot 24 uur vóór afreis, op www.evisa.gov.tr. Ter plaatse in de luchthaven aanvragen, kan nog tot na de zomer, maar kost je meer geld, tijd en stress.

Tip: neem van je identiteitsbewijzen, rijbewijs, bankkaart enz… een kopie of maak er een foto van op je smartphone of tablet.

2. Voorzie een beetje cash geld. Wil je je Maestrokaart gebruiken buiten Europa, neem dan vóór afreis contact op met je bank. Indien je een auto wil huren, heb je een kredietkaart nodig als borg. Neem ook het card stop nummer (070 344 344) mee.

3. Met een checklist zal het pakken van je bagage en je afreis zelf georganiseerd en met minder stress verlopen. Zo’n handig en printvriendelijk lijstje kun je downloaden op www.jetair.be/nl/checklist-niets-vergeten

4. Laat je huis veilig achter. Licht de buren in (brievenbus). Sluit gas en elektriciteit af (behalve de diepvries). In sommige gemeenten kun je ook je lokale politie vragen om een oogje in het zeil te houden.

5. Ga op tijd naar de luchthaven. Normaal check je 2 tot anderhalf uur op voorhand in; voor langeafstandsvluchten 3 uur, maar controleer altijd even bij de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt. Voorzie een marge voor drukte op de weg of in de luchthavenparking, voor check-in, veiligheidscontroles,…

6. Bespaar op de luchthavenparking door je op de luchthavenwebsite te informeren over de diverse tarieven. Voor een vroege vlucht kun je overwegen om voordelig in een luchthavenhotel te overnachten, vaak inclusief gratis parking.

7. Stop waardevolle en dringende spullen in je handbagage: reisdocumenten, geld, sleutels, camera, juwelen, babyvoeding, medicatie, enz. Scherpe voorwerpen (schaartje, nagelvijltje, zakmes, injectienaalden) in je handbagage worden bij de veiligheidscontrole in beslag genomen en horen dus in je ingecheckte bagage thuis. Vloeistoffen mag je tot maximum 100 ml per stuk in je handbagage bij hebben. Denk duurzaam bij het pakken van je bagage en neem geen overtollige kilo’s mee.

8. Voorzie een kleine reisapotheek. Praat erover met je huisarts of apotheker.

9. Blijf bereikbaar voor het thuisfront. Meld je gsm-nummer aan je touroperator. Die kan je nummer nodig hebben om je in dringende of onvoorziene omstandigheden een bericht te sturen of te bellen tijdens jouw vakantie.

10. Vertrek goed verzekerd op reis. Bij je vertrek met vakantie denk je liever niet aan pech, maar een goede verzekering kan heel wat narigheid en (hoge) kosten besparen bij een ongeval of ziekte. Je reisagent kan je adviseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content