Tien prachtige kastelen in het oosten van Ierland

Tien prachtige kastelen in het oosten van Ierland
Cork, Ireland - June 12, 2016: Blarney Castle is a medieval stronghold in Blarney, near Cork, Ireland. The castle originally dates from before 1200, when a timber house was believed to have been built on the site, although no evidence remains of this. Around 1210 this was replaced by a stone fortification. This was destroyed in 1446, but subsequently rebuilt. The Blarney Stone is a block of limestone built into the battlements of Blarney Castle. According to legend, kissing the stone endows the kisser with the 'gift of the gab' (great eloquence, clever, or flattering talk). The castle is open to the public and run as a tourist attraction by the MacCarthy family, and Hollow Sword Blade Company. © Getty Images

Trim Castle in county Meath © Michael Osmenda, Wikicommons

Trim Castle is het grootste Anglo-Normandische kasteel in Ierland. De geschiedenis van het kasteel gaat ruim achthonderd jaar terug in de tijd. Opvallend is de donjon (woontoren) die drie verdiepingen hoog is. De film Braveheart werd bij Trim Castle opgenomen.

Castle Kilkenny, Ireland © Getty Images/iStockphoto

Ook Kilkenny Castle is een indrukwekkend Normandisch bastion. Het heeft majestueuze kamers en uitgestrekte kasteeltuinen. In de loop van tijd is het kasteel herbouwd, uitgebreid en aangevuld waardoor je er een mengelmoes van verschillende bouwstijlen in kan zien.

Blarney Castle in county Cork © Getty Images

Blarney Castle staat vooral bekend om de Blarney Stone. Wie deze steen kust, krijgt immers de gave van welsprekendheid. Maar het kasteel heeft veel meer te bieden: de schitterende tuinen, de betoverde rotsdoorgang, de dassengrot, de heksensteen en de wenstreden.

Lismore Castle in county Waterford © Tourism Ireland

Lismore Castle werd gebouwd in 1170 en is in privébezit. Daarom is het grootste deel van het kasteel niet opgensteld voor het publiek, maar je kan het luxe onderkomen wel in zijn geheel huren. De tuinen en de kunstgalerij Lismore Castle Arts zijn wel toegankelijk voor iedereen.

Castle Leslie Estate in county Monaghan © Tourism Ireland

Castle Leslie doet tegenwoordig dienst als hotel en biedt de gasten een authentiek kasteelinterieur en klassieke grandeur. Het wordt omringd door een bosrijk en groen park van vierhonderd hectare.

Huntington Castle in county Carlow © Tourism Ireland

Dit fascinerende Huntington Castle wordt nog steeds bewoond door nazaten van de familie die het liet bouwen. Je kan er een rondleiding van een half uur maken waarbij je luistert naar de verhalen over de geschiedenis en over de bewoners. Ook de formeel aangelegde tuinen zijn indrukwekkend.

Birr Castle in county Offaly © Tourism Ireland

Birr Castle is al sinds 1620 in handen van de Parsons familie. Het kasteel zelf is niet voor publiek geopend, maar tussen mei en augustus kan je op bepaalde dagen wel een rondleiding boeken. Het Science Centre, dat is ondergebracht in de stallen, is wel altijd toegankelijk en zeker de moeite waard. Hier staat de Great Telescope, gebouwd in de jaren 1840, en destijds de grootste ter wereld.

Killeen Castle in county Meath © Tourism Ireland

Hugh Lacy liet Killeen Castle in 1181 bouwen. In het begin van de negentiende eeuw werd het gemoderniseerd. Tussen 1403 en 1950 was het kasteel eigendom van de Plunkett familie. Sindsdien heeft het een tijd dienst gedaan als stoeterij, maar een brand zorgde ervoor dat het in verval raaktel. Gelukkig staat het sinds 1997 weer in oude glorie te stralen en wordt het omringd door een schitterende, door Jack Nicklaus ontworpen golfbaan.

Slane Castle in county Meath © Tourism Ireland

Slane Castle wordt omgeven door mooie parktuinen met op de achtergrond de rivier de Boyne, maar het staat ook bekend om de geweldige openluchtpopconcerten. Het kasteel ligt op een landgoed van zeshonderd hectare in het hart van de Boyne Valley.

Castle Roche in county Louth © Tourisme Ireland

De ruïne van het Normandische Castle Roche prijkt bovenop een rots in een afgelegen, maar schitterende omgeving. Je hebt er een fantastisch uitzicht. Lady Rohesia de Verdun liet het kasteel in 1236 bouwen en gooide, volgens de legende, de bouwer uit het raam toen hij dreigde de geheimen van het kasteel te onthullen. Dit raam staat nu nog altijd bekend als 'Murder Window'.