Tien indrukwekkende piramiden
Voor meer inspirerende reisverhalen, originele lijstjes, beeldreportages, de leukste adresjes en dagelijks reisnieuws, like ons op Facebook.
Deze 60 meter hoge trappiramide stamt uit het jaar 2.650 voor Christus. Het bouwwerk, dat een voorloper is van de echte piramiden, werd pas in 1821 ontdekt en in de jaren daarna vonden archeologen in de piramide allerlei gangen en mummi’s. De Egyptische koning Djoser liet de piramide bouwen als zijn graf, maar zijn lijk werd nooit gevonden.
Deze piramide, gebouwd tussen 2.639 en 2.504 voor Christus, moest als graf voor de Egyptische koning Snefru dienen. Toen het bouwwerk eenmaal klaar was besloot Snorfu dat hij toch ergens anders begraven wilde worden. Oorspronkelijk was de piramide 94 meter hoog, maar een deel van de façade is ingestort waardoor hij nu nog maar 65 meter hoog is.
Ook deze piramide wird gebouwd in opdracht van koning Snefru. Deze piramide wordt beschouwd als de eerste echte piramide, dat wil met een gladde buitenkant. Doordat het bouwwerk aanvankelijk te steil werd gemaakt moesten ze halverwege een knik in maken om instorten te voorkomen.
De zeven piramides in Abu Sir, gebouwd tijdens de vijfde Dynastie, zijn kleiner en minder stevig dan de piramides uit de vierde Dynastie. Hieruit blijkt dat depiramidenbouw in Egypte over zijn hoogtepunt heen was, alhoewel de muurschilderingen binnenin de piramide bijzonder mooi zijn.
In het noordoosten van Soedan bij de historische stad Meroe liggen meer dan 200 piramiden van gemiddeld dertig meter hoog. Met de bouw van deze graven werd rond het jaar 300 voor Christus begonnen. Kenmerkend is hun spitse en steile vorm. Een paar piramides zijn nog intact, van de andere staan enkel nog resten.
De gebouwen van de oude Maya site Chicanná (bewoond tussen 100 voor en 1100 na Christus) bij de stad Becán lijkt niet erg op de Egyptische bouwwerken, maar worden toch tot de piramides gerekend. Vooral het gebouw met de ingang in de vorm van een slangenbek is bijzonder.
Op het Mexicaanse schiereiland Yucatán ligt Werelderfgoedsite en Modern Wereldwonder Chichén Itzá, de beroemdste stad van de Maya’s. Het complex is ongeveer 1500 voetbalvelden groot en het pronkstuk is de enorme piramide van Kukulcán.
Ook Palenque was een belangrijke Mayastad. In het centrum staat een enorm paleis en een tempel in de vorm van een piramide. Daar tegenover ligt een 20 meter hoge trappiramide, de Tempel van de Tafels geheten.
Mayapan, gebouwd tussen 1263 en 1283 wordt gezien als de laatste Maya hoofdstad. Toen woonden er ongeveer 12.000 mensen. Het middelpunt van het complex is de 15 meter hoge Kukulkan trappiramide. De hele opbouw van het complex doet sterk denken aan Chichén Itzá, maar dan allemaal wat kleiner.
Deze Mayasite in Guatamala, gebouwd tussen 700 en 900, is verbazend goed behouden gebleven. Het complex behoorde toe aan een koninklijke familie die in het paleis in het centrum woonden. Daaromheen staan verschillende piramidevormige gebouwen en aan de buitenkant liggen nog de resten van lemen hutten waarin de onderdanen woonden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier