Strenge controles op weg naar de wintersportbestemming

© Reuters

Rechtsbijstandsverzekeraar DAS waarschuwt automobilisten voor strenge controles op de wegen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië.

Zo moet men in de grote Duitse steden met een milieuvignet rondrijden, mogen navigatiesystemen in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland geen flitspalen signaleren en zijn in Italië bepaalde stadsdelen verboden gebied. Er staan forse boetes op het overtreden van deze bij ons doorgaans onbekende verkeersregels.

Milieuvignet

In Duitsland is men verplicht om een milieuvignet te kopen om in grote steden als Düsseldorf, Hannover, Berlijn, Frankfurt, Stuttgart en München te mogen rijden. Hierop wordt streng gecontroleerd. Als men het vignet niet heeft, krijgt men een bekeuring van 40 euro.

Navigatiesystemen

Sinds 2008 is het in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland niet meer toegestaan om te rijden met navigatiesystemen waarop flitspalen worden aangegeven. Daar is Frankrijk bijgekomen. Bij veel navigatiesystemen wordt dit namelijk aangegeven. Hierop wordt streng gecontroleerd. Boetes kunnen oplopen tot een paar honderd euro; de apparatuur zelf wordt in beslag genomen.

Vorig jaar heeft DAS tientallen meldingen hierover binnengekregen. Men kan het voorkomen door de signalering er af te halen of door software te downloaden waarin de flitspalen niet worden aangegeven.

Stadsdelen niet inrijden

In Italië geldt een verkeersregel die automobilisten verbiedt een bepaald stadsdeel in te rijden (Codice della Strada). Tenzij er een noodzaak is, bijvoorbeeld omdat men daar een hotel heeft geboekt. Dat moeten vakantiegangers wel kunnen aantonen.

De stadsdelen worden gecontroleerd met camera’s. Toeristen worden hiervoor vaak bekeurd, ook omdat het verbod maar één keer wordt aangegeven. De boetes zijn fors: gemiddeld 120 euro.

Drugs

In België en Duitsland wordt met name gecontroleerd op rijden onder invloed van marihuana. Het roken van marihuana is zelfs na een paar dagen nog terug te vinden in het bloed. In Duitsland is de boete stevig: 500 euro. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content