Hij pleit er in de Nederlandse krant de Volkskrant dan ook voor om de visvangst in de Waddenzee te verbieden.

"Jaar in, jaar uit halen we de natuurdoelstellingen niet. Als we blij zijn met krabben en garnalen, dán doen we het nu goed, maar voor een rijk en compleet ecosysteem met haring, scholeksters, roggen en tuimelaars moeten we de Waddenzee serieus beschermen. Zonder visserij."

"Het overhoop halen van de bodem door de netten van de mosseltelers en de garnalenvissers zorgt voor een constante verstoring van de bodemfauna. Bij de garnalenvissers geldt bovendien dat zij de bijvangst overboord zetten. Al die dode beesten, dat vinden stofzuigers als garnalen en krabben echt geweldig", zegt Olff.

Werelderfgoed

"Hoewel de Waddenzee een wereldberoemd natuurgebied is én werelderfgoed vinden wij in Nederland dat medegebruik door de visserij moet kunnen, zonder dat goed aangetoond is of dat werkelijk zo is. De Denen en de Duitsers denken daar anders over. Die zijn veel strikter."

Ook zwemmen veel vissen richting Noordzee. "Trekvissen als wijting, tong, schar, sprot en haring groeien op in de Waddenzee en migreren daarna naar de Noordzee. Daar worden ze opgevist, vaak als bijvangst. Er keren daardoor steeds minder volwassen dieren terug; de populaties raken dan van jaar tot jaar verder uitgedund", aldus de ecoloog.

Het tij is volgens de ecoloog nog te keren, maar dan moet de Waddenzee beter worden beschermd. "Dat gebeurt nu op een te kleine ruimtelijke schaal, dat moet grootschaliger en strikter, veel meer gebaseerd op basis van wetenschappelijke kennis in plaats van op onderbuikgevoelens."

(Belga)

Hij pleit er in de Nederlandse krant de Volkskrant dan ook voor om de visvangst in de Waddenzee te verbieden."Jaar in, jaar uit halen we de natuurdoelstellingen niet. Als we blij zijn met krabben en garnalen, dán doen we het nu goed, maar voor een rijk en compleet ecosysteem met haring, scholeksters, roggen en tuimelaars moeten we de Waddenzee serieus beschermen. Zonder visserij." "Het overhoop halen van de bodem door de netten van de mosseltelers en de garnalenvissers zorgt voor een constante verstoring van de bodemfauna. Bij de garnalenvissers geldt bovendien dat zij de bijvangst overboord zetten. Al die dode beesten, dat vinden stofzuigers als garnalen en krabben echt geweldig", zegt Olff. Werelderfgoed"Hoewel de Waddenzee een wereldberoemd natuurgebied is én werelderfgoed vinden wij in Nederland dat medegebruik door de visserij moet kunnen, zonder dat goed aangetoond is of dat werkelijk zo is. De Denen en de Duitsers denken daar anders over. Die zijn veel strikter." Ook zwemmen veel vissen richting Noordzee. "Trekvissen als wijting, tong, schar, sprot en haring groeien op in de Waddenzee en migreren daarna naar de Noordzee. Daar worden ze opgevist, vaak als bijvangst. Er keren daardoor steeds minder volwassen dieren terug; de populaties raken dan van jaar tot jaar verder uitgedund", aldus de ecoloog. Het tij is volgens de ecoloog nog te keren, maar dan moet de Waddenzee beter worden beschermd. "Dat gebeurt nu op een te kleine ruimtelijke schaal, dat moet grootschaliger en strikter, veel meer gebaseerd op basis van wetenschappelijke kennis in plaats van op onderbuikgevoelens." (Belga)