San Francisco
San Francisco is bekend om de elegante Golden Gate Bridge, de bruisende Fisherman’s Wharf, het drukke Chinatown en het sinistere Alcatraz. Maar de stad is eveneens het mekka van homo’s, bohémiens, anarchisten en overjaarse hippies, die hier de meest tolerante samenleving van Amerika gevonden hebben.
San Francisco is bekend om de elegante Golden Gate Bridge, de bruisende Fisherman’s Wharf, het drukke Chinatown en het sinistere Alcatraz. Maar de stad is eveneens het mekka van homo’s, bohémiens, anarchisten en overjaarse hippies, die hier de meest tolerante samenleving van Amerika gevonden hebben.
San Francisco in beeld
Bezienswaardigheden
Praktische informatie
San Francisco is gebouwd op 43 steile heuvels en vergt een goede conditie (stijgingspercentage van 31 %) om te verkennen. Maar als beloning voor de geleverde inspanning krijgen de bezoekers uiteindelijk een prachtig uitzicht op een boeiende stad en de omliggende baai.
San Francisco is ook een lappendeken van verschillende culturen: vooral Aziaten (het Chinatown van San Francisco is het grootste van de VS), maar ook Italianen, Grieken, Ieren, Brazilianen en zo veel meer. Hier heerst dan ook een immens grote tolerantie tegenover vreemdelingen.
Boom Town
Dé toeristische trekpleister van San Francisco is Fisherman’s Warf, de oude haven op het puntje van het schiereiland waarop de stad gebouwd is. In de 19e eeuw, toen de goudkoorts honderdduizenden gelukzoekers naar Californië bracht, was dit de boom town bij uitstek en een aantrekkingspool voor ruig volk. Vandaag is daar niks meer van te merken.
Fisherman’s Warf is nu een goed geoliede machine waar toeristen uit alle windstreken aan hun trekken komen met straatanimatie, souvenirshops, familie-entertainment en hoogst onnozele museums zoals het ‘Ripley’s Believe It or Not! Museum’, waar de meest onwaarschijnlijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de mensheid worden tentoongesteld.
Wie de drukte beu is, kan op Fisherman’s Warf een fiets huren om een ritje te maken door de stad, of over de Golden Gate Bridge de bergen in. Samen met de Empire State Building en de Niagara Falls is de Golden Gate één van de bekendste Amerikaanse iconen, maar ironisch genoeg is ze het grootste deel van het jaar door de mist aan het oog onttrokken. Boven de Bay Area botst koude, vochtige zeelucht met warme, droge landlucht, en daardoor krijgen sommige wijken van San Francisco zelden of nooit de zon te zien.
Gevangeniseiland
Wie ook niet dikwijls de zon zagen, waren de bewoners van het voormalige gevangeniseiland Alcatraz. Hier zaten beruchte gangsters als Al Capone hun straf uit. Velen probeerden te ontsnappen, maar niemand slaagde erin. Wie al voorbij de wachttorens raakte, verdronk in de verraderlijke stromingen van de ijskoude baai.
Vanuit Fisherman’s Warf kan je ook de andere kant op, de stad in. De makkelijkste manier is de cable car, het beroemde trammetje dat op vijf minuten stappen van de Warf vertrekt en je op een dik kwartier in het hart van San Francisco brengt.
Wie niet tegen een stevige wandeling opziet, kan ook te voet. Die tocht leidt langs het financiële district van San Francisco. Wolkenkrabbers alom, met als opvallendste uitschieter de naaldvormige Transamerica Pyramid op Montgomery Street.
Winkelen in San Francisco gebeurt vooral in en om Market Street, dat het stadscentrum diagonaal snijdt. Wie origineler wil shoppen, kan terecht in het SoMa-district ten zuiden van Market Street. Met zijn ontelbare pakhuizen is SoMa een architecturaal weinig geïnspireerde buurt, maar de laatste jaren heeft het zich ontwikkeld tot een centrum van bruisende, jonge bedrijvigheid.
Lappen ter herinnering
Het homoleven van San Francisco concentreert zich in de Castro-wijk. De voornaamste bezienswaardigheid is het Names Project. Ter nagedachtenis van de aidsslachtoffers leveren de nabestaanden lappen textiel met de naam van de overledenen.
Die lappen worden aan elkaar genaaid tot een reusachtig deken. The Quilt, zoals het ding genoemd wordt, is te zien in het bezoekerscentrum van het Names Project, maar niet het hele jaar; het wordt ook elders in de VS tentoongesteld om aids op de politieke agenda te houden.
Een andere, misschien nog beroemdere wijk van San Francisco is Haight-Ashbury, waar de sixties begonnen en tijdens de Summer of Love van 1967 hun hoogtepunt kenden. Hier speelden Janis Joplin, Grateful Dead en Jefferson Airplane hun eerste noten. De hippies hebben ondertussen plaatsgemaakt voor yuppies, maar je kan nog steeds uitstekend winkelen in Haight-Ashbury. Wie op zoek is naar boeken, kleren of platen wordt niet teleurgesteld.
Bron: Weekend Knack
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier