Rudi Vranckx krijgt rondleiding op Romeinse site in Libië

© iStockphoto

In Leptis Magna, Unesco Werelderfgoed en een van de best bewaarde Romeinse sites ter wereld, probeert een archeoloog de kunstschatten te redden uit de handen van IS. Hij vreest dat ze geen steen overeind zullen laten staan en heeft uit voorzorg alle beelden alvast ergens anders ondergebracht.

Zelfs de meest onverschillige bezoeker wordt geraakt door de levensechtheid van het kader dat zich in Leptis Magna aandient, de meest intacte Romeinse stad uit het Middellandse-Zeegebied, een uur rijden ten oosten van Tripoli.

Deze stad kwam onder het bewind van Septimus Severus (193-211) tot grote bloei, en telde tussen 60.000 en 80.000 inwoners. De rest van het verhaal vertoont enige gelijkenis met het lot van Brugge in de middeleeuwen: de verzanding van de haven luidde het verval in, de meningsverschillen tussen de stammen deden de rest, en met de inval van de Vandalen in 455 werd het lot van de nederzetting definitief bezegeld.

In de elfde eeuw nam de natuur bezit van de stad, die geheel onder het zand verdween. Een geluk bij een ongeluk, zou later blijken. Acht eeuwen later vonden Italiaanse archeologen een behoorlijk deel van Leptis Magna min of meer intact terug.

Verlaten

Wie om de triomfboog van Septimus Severus loopt, staat snel oog in oog met de goedbewaarde baden van Hadrianus. Even verder word je overweldigd door de aanblik van het forum van 100 op 60 meter, waar gigantische Medusa- en Nereide-hoofden de bezoeker in de ogen kijken, de slangen los in het haar.

Een kilometer meer naar het westen rust één van de grootste circussen uit de Romeinse periode. Je kan je hier met enige verbeelding en aan de hand van de vele straten en gebouwen het leven van een wereldstad 18 eeuwen geleden voor de geest halen.

Toeristen komen er ondertussen niet meer. Archeoloog Ezzedin Fagi probeert de Romeinse stad uit handen van IS te houden en te voorkomen dat de kostbaarheden vernietigd worden. Hij heeft daarom alvast alle beelden in het museum ergens op een geheime plaats in veiligheid gebracht.

Rudi Vranckx bezocht Leptis Magna en krijgt een rondleiding van de archeoloog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content