Ontdek duurzaam toerisme in Zuid-Tirol

© Thinkstock

Zuid-Tirol is een regio waar de natuur centraal staat. Om de hoge levenskwaliteit te bewaren en de natuur in stand te houden, wordt er volop geïnvesteerd in duurzaam toerisme.

Zuid-Tirol is een regio waar de natuur centraal staat. Om de hoge levenskwaliteit te bewaren en de natuur in stand te houden, wordt er volop geïnvesteerd in duurzaam toerisme. Zo zijn er tal van ecocampings, agriboerderijen en passiefhotels. Daarnaast is er ook rijke waaier aan ambachtelijk gekweekte lokale producten. Ecologisch verantwoord logeren, consumeren en soigneren in Zuid-Tirol: een greep uit het aanbod.

Eén met de natuur
Een nieuwe aanwinst op de lijst van ecologische boederijen is Sandwiesen, een appelboerderij in Gargazzone/Gargazon. Het woonhuis en de twee gastenappartementen werden voorzien van alle mogelijke ecologische snufjes (denk aan warmtepompen, isolerende ventilatiesystemen, hitte- en koudewerend glas) en zijn uitsluitend gebouwd en ingericht met lokale, natuurlijke materialen, wat interessante technische hoogstandjes oplevert – denk bijvoorbeeld aan een ademende muur uit klei en leem. Sandwiesen werd beloond met een ‘A-Gold’-certificaat – de hoogste categorie van het energie-efficiëntie meetbureau ClimateHouse – alsook met de felbegeerde ‘Environmental Prize’ van de regio.

Bio voor het hele gezin

Ook de uitbaters van de in 2012 geopende boerderij St. Quirinus (Caldaro/Kaltern) kozen resoluut voor eco. Deze bioboerderij onderscheidt zich van de rest door het originele concept: een moderne, ecologische woning in een traditionele bouwstijl. St. Quirinus is bovendien ook een wijndomein, dus wie ter plekke helemaal verknocht raakt aan de plaatselijke wijn, kan een voorraadje inslaan in de boerderijwinkel. Verblijven doe je er in een van de vier ruime en zonnige appartementen, die natuurlijk ook helemaal zelfvoorzienend zijn wat betreft energie.

Apple pairing

Tot wel 300 zonnige dagen per jaar, een mild klimaat en zeer vruchtbare grond: de Zuid-Tiroolse natuur is een uitstekende voedingsbodem voor heerlijke voedingswaren. Een van de voornaamste exportproducten is de appel (één op tien Europese appels komt uit Zuid-Tirol!). Voor appetijtelijke appels trek je naar Renon/Ritten. Daar produceert Thomas Kohl van het Troidnerhof op 900 m hoogte exclusieve gastronomische bergappelsappen.

Thomas kweekt zes verschillende soorten – waaronder de bekende Jonagold en Elstar – en maakt daarvan zeer pure en eigenzinnige sappen. Net als wijnen hebben zijn sappen elk een eigen karakter, dat mooi samengaat met bepaalde gerechten. Zo komt ‘Kohl Gourmet Jonagold’ bijvoorbeeld het best tot zijn recht bij wit vlees, verse kazen en desserts. Wie liever ter plekke proeft, kan aanschuiven bij een heus gastronomisch diner met bijpassende appelsappen.

Revival van de vergeten groenten

In Zuid-Tirol vind je naast biologisch fruit ook een rijke selectie aan zelfgekweekte groenten. In Barbiano/Barbian kan je daarvoor terecht bij boerderij Aspingerhof. Boer Harald Gasser specialiseerde zich in lang vergeten groenten en laat je bijvoorbeeld kennismaken met exotisch klinkende knollen als aardamandel of suikerwortel. Je zal er trouwens niet de enige klant zijn, want ook de vele sterrenchefs uit de regio zijn dol op Haralds groenten.

Kruidenweelde

Op een oppervlakte van 20.000m² kweekt de familie Mulser al dertig jaar kruiden en planten met een medicinale werking. Ze verwerken hun met veel liefde geproduceerde kruidenrijkdom tot heilzame crème, cosmetica, olie, thee of homeopatische middeltjes. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content