Keulen doet ’s avonds het licht uit om energie te besparen

Duitsland, Keulen, 28-3-2019 Museum Ludwig voor hedendaagse kunst en de Keulse Domkerk. © Flip Franssen (Belga)

De lichten van verschillende bezienswaardigheden in de Duitse stad Keulen, zoals die van de Dom, zullen ’s avonds niet meer branden. Dat maakt deel uit van een pakket maatregelen om energie te besparen.

Normaal wordt de Dom de hele nacht door verlicht. Voortaan zal dat maar tot 23.00 uur gebeuren, in de herfst wordt dat zelfs tot 22.00 uur. Daarnaast zal ook de straatverlichting vanaf 23 uur met de helft gedimd worden en zal ze later aan en vroeger uit worden gezet.

In overheidsgebouwen wordt het aircogebruik tijdens de zomer tot het minimum beperkt. Wanneer het buiten kouder wordt, zal de verwarming op 19 graden worden ingesteld. Ook burgers zullen hun duit in het zakje moeten doen, valt te lezen op de website van de stad. Daarvoor wordt nog aan een informatiecampagne gesleuteld.

De maatregelen kaderen in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne. Westerse landen kondigden een reeks sancties af tegen Moskou, waarna Rusland de gaskraan naar Europa alsmaar verder dichtdraait. Duitsland wordt daarbij hard getroffen, omdat het land in sterke mate afhankelijk is van de invoer van Russisch gas. Andere Duitse steden, zoals Berlijn en Hannover, namen eerder al vergelijkbare maatregelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content