Nieuwe attracties om naar uit te kijken in 2016

Nieuwe attracties om naar uit te kijken in 2016
© Reuters

(Lonely Planet/MS)

1. Shanghai Disney Resort in China © Reuters

Het nieuwste Disney Resort en het eerste op het Chinese vasteland zal in de lente van 2016 openen.

2. Mamma Mia! The Party in Stockholm, Zweden © Reuters

ABBA legende Björn Ulvaeus is de drijvende kracht achter deze nieuwe interactieve disco/restaurant met uiteraard ABBA als thema. Vanaf 20 januari kan je terecht in Mamma Mia! The Party.

3. MétaLmorphoses in La Monnaie de Paris in Parijs © Reuters

In een enorm neoklassiek gebouw op de oever van de Seine is het oudste instituut in Frankrijk gehuisvest: La Monnaie waar munten en medailles uitgeven worden. Tegen het eind van 2016 zal het getransformeerd zijn in een gloednieuwe toeristische trekpleister met restaurants (waaronder eentje van sterrenkok Guy Savoy dat ondertussen al geopend is), winkels, entertainment, tentoonstellingsruimten, workshops.....

4. FIFA World Football Museum in Zurich, Zwitserland © Epa

Dit 3.500 vierkante meter grote museum zal de bezoekers langs de geschiedenis van het voetballen loodsen. Er is een 'hall of fame', cinema, een gigantische flipperkast en de grootste collectie voetbalboeken ter wereld. Het museum gaat open in de lente.

5. Surf Snowdonia in Wales © Reuters

Snowdonia staat bekend om het mooie landschap met bergen en valleien waar je prachtig kan wandelen. Maar het gebied in Wales profileert zich de laatste tijd ook met baanbrekende moderne attracties zoals de langste tokkelbaan in Europa, een groot ondergronds trampolinecentrum en nu de eerste kunstmatige surflagune ter wereld. De 300 meter lange Surf Snowdonia is geschikt voor ieder type surfer want de hoogte van de golven hangt af van waar je je in de lagune bevindt.

6. National Gallery Singapore © AFP

Singapore telt al enkele musea van wereldklasse en krijgt er nu nog eentje bij: de National Gallery. Het is gehuisvest in twee historische gebouwen waar kunst uit Zuidoost-Azië vanaf de 19e eeuw tot het heden te zien zal zijn. Op het dak komt een prachtige daktuin met uitzicht over de Marina Bay.

National Gallery Singapore © AFP

7. Louvre in Abu Dhabi © Epa

Het gebouwh, een koepel die boven het water lijkt te zweven, is al een bezienswaardigheid op zich. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Onder andere Franse topmusea lenen het nieuwe Louvre meer dan 300 kunstwerken waaronder schilderijen van Van Gogh, Monet en Leonardo da Vinci.

Louvre © Reuters

8. National Museum of African American History and Culture in Washington D.C, VS © Reuters

Dit tien verdiepingen tellende museum zal het eerste in de VS worden dat volledig is gewijd aan het leven, de geschiedenis en cultuur van de Afro-Amerikanen.

National Museum of African American History and Culture © Reuters

9. The Slide in Londen, Verenigd Koninkrijk © AcelorMittalOrbit

De langste glijbaan ter wereld werd ontworpen door de Belgische artiest Carsten Höller. 178 meter lang wordt de glijbaan en dankzij doorzichtige panelen heb je onderweg voortdurend een mooi zicht op de skyline van Londen. The Slide opent in het voorjaar.

The Slide © AcelorMittalOrbit

10. Centre International de l'Art Pariétal Montignac-Lascaux in Frankrijk © Reuters

De Lascaux grot waar omstreeks 15.000 jaar oude muurtekeningen te zien zijn, zal integraal deel uitmaken van dit nieuwe centrum waar ook gebruik gemaakt zal worden van de modernste virtuele technieken.

11. MET Breuer museum in New York © Gryffindor, Wikicommons

Tot halverwege 2015 bood dit gebouw ontworpen door de beroemde Hongaars/Amerikaanse architect Marcel Breuer onderdak aan het Whitney Museum. Dat is ondertussen verhuisd naar een gloednieuw gebouw en vanaf de lente van 2016 zal het MET Breuer gebruikt wordt door het Metropolitan Museum of Art om "moderne en hedendaagse kunst in een globale context te plaatsen."

12. National Museum of Qatar in Doha, Qatar © National Museum of Qatar

In het door architect Jean Nouvel ontworpen National Museum of Qatar gebouwd in de vorm van een woestijnroos wordt de volledige geschiedenis, cultuur en toekomst van Qatar belicht.

National Museum of Qatar © National Museum of Qatar

13. Spreepark in Berlijn © Reuters

Nieuw is dit park juist want het Spreepark is het oudste pretpark in Berlijn. Maar in 2001 moest het nostalgische Spreepark sluiten. Maar vanaf naar verwachting 2016 gaat het weer open, zij het in een volledig andere vorm. Het wordt een mengeling van een natuur en recreatiepark waar alles in het teken van spel, cultuur en geschiedenis staat.

Spreepark © Reuters

14. Préhistomuseum (Ramioul) in Flémalle, Belgie © GF

Op 7 februari opent in Flémalle de Préhistosite van Ramioul, een museum dat 30 hectares beslaat in het bos van de geklasseerde grot van Ramioul. Het Préhistomuseum wordt het grootste museum rond de prehistorie in Europa met onder andere twaalf workshops, twee nieuwe permanente tentoonstellingen die de bezoeker kennis laten maken met de lokale natuur, het erfgoed en de wetenschap, een archéorestaurant, een mammoet-speeltuin, een aantrekkelijke winkel, acht kilometer aan wandelingen in het bos een opleidings- en onderzoekscentrum,..

Préhistomuseum © GF