Dynamisch, bruisend, overdonderend, energiek…er zijn duizend woorden en tegelijk geen woorden voor New York.

Dynamisch, bruisend, overdonderend, energiek…er zijn duizend woorden en tegelijk geen woorden voor New York. Om écht te ervaren hoe ’the big apple’ smaakt, voelt en ruikt, is er maar één remedie: het vliegtuig nemen en je overleveren aan de grillen van ’the city that never sleeps’.

Bezienswaardigheden

Wijken in New York
40 gratis dingen om te doen
Winkelen en uitgaan
Praktische informatie
Belgen in New York: de adresjes

Al eeuwenlang is New York een trekpleister voor immigranten en toeristen, jong en oud, rijk en arm. Vroeger kwamen de mensen toe per boot op Ellis Island. Met duizenden stonden ze er vol verwachtingen, goede hoop en waarschijnlijk ook een beetje angst voor het grote avontuur in de rij. Die sfeer voel je nog steeds bij een bezoek aan het eiland. Intussen is de boot vervangen door het vliegtuig, Ellis Island door één van de drie luchthavens.

Door de immigranten is New York een mengelmoes van nationaliteiten. Zo verzamelen de Italianen zich in Little Italy, zingt de zwarte bevolking haar religieuze gospels in Harlem en bouwde de Chinese gemeenschap haar eigen stukje Azië rond Canal Street. Duizenden Chinezen krioelen er door de straten tussen de kraampjes met typische Chinese lekkernijen en verkopers van nephandtassen door. Tijdens een reis naar New York ontdek je dus de wereld.

De meeste attracties liggen op Manhattan, het centrale eiland met haar dambordstratenpatroon. Bruggen verbinden Manhattan met andere delen zoals Brooklyn, de Bronx, Staten Island en New Jersey. De meest monumentale is Brooklyn Bridge. In het zuiden van Manhattan haasten zakenmannen in kostuum en vrouwen in mantelpakjes zich langs de beroemde stier naar Wall Street, het financiële centrum. Vlakbij ligt Ground Zero, waar tot 11 september 2001 de WTC-torens prijkten. Stilaan verrijst in de grote open vlakte een nieuwe wolkenkrabber: de Freedom Tower.

Verwonderd als een klein kind

De wintertuin met palmbomen in het nabijgelegen World Financial Center (WFC), waarvan meer dan 3000 ruiten sneuvelden door de klap, is intussen in ere hersteld. Aan de andere kant van het WFC ligt de Hudson met haar beroemde kade, die al meermaals het decor vormde voor romantische filmscènes, en een prachtig uitzicht op het Vrijheidsbeeld en Ellis Island biedt.

In het hart van New York ligt het beroemde Rockefeller Center. In 1929 gaf John D. Rockefeller de opdracht tot de bouw van negentien art-deco kantoorgebouwen mét winkels, theaters en parken. Dat deze combinatie nog steeds goed werkt, bewijst de voortdurende drukte. De Rockefeller Plaza geniet wereldfaam dankzij de jaarlijkse ijspiste en kerstboom onder het wakend oog van een gouden beeld van Prometheus. In de zomer is het een mooi terras omgeven door fonteinen.

De wijk ligt vlakbij Fifth Avenue, hét mekka voor shopgrage zielen. Zo kan je er naar de NBA-store mét basketbalveld, de speelgoedwinkel FAO Schwarz met een levensgrote piano, een poppencrèche mét verpleegster en immense pluchen dieren en de ondergrondse Apple-store. Als een klein kind val je er van de ene verwondering in de andere. Bevreemdend is ook dat St Patrick’s Cathedral plots opduikt tussen de grote winkels. Bovendien hangt binnenin de vlag van het Vaticaan broederlijk naast de Amerikaanse. De Amerikanen en hun ‘Stars and Stripes’, het is een verhaal apart.

Kunsthistorisch hoge toppen

Ook op kunsthistorisch vlak heeft de buurt van Fifth Avenue heel wat te bieden. In een zijstraat ligt het Museum for Modern Art (MoMA), het belangrijkste museum voor moderne kunst ter wereld. Met ‘Les demoiselles d’Avignon’ (1907) van Pablo Picasso bezit het museum één van dé sleutelwerken van de moderne kunstgeschiedenis. Ter hoogte van Central Park krijgt Fifth Avenue zelfs de naam ‘Museum Lane’. Met het Guggenheim, The Metropolitan, Cooper-Hewitt en The Frick Collection scheert de stad meer dan hoge artistieke toppen. Over de hele stad liggen alles samen meer dan 150 musea en minstens evenveel kunstgalerijen. Ook kunstenaars zelf voel(d)en zich dus aangetrokken door de stad.

Veel van de musea liggen aan Central Park. Ideaal om na je bezoek eventjes op adem te komen op één van de graspleinen of tijdens een boottochtje op het meer. Of je kan er, zoals de echte sterren die in de nabijgelegen Dakota-building wonen, een toertje joggen. Ook John Lennon en Yoko Ono woonden er en The Beatle kreeg er met Strawberry Fields een herdenkingsplaats. New-Yorkse kinderen volgen in het park dan weer rugbyles. De sport dankt haar populariteit aan de New York Yankees, die bij elke match een ware volksverhuizing teweegbrengen.

‘I love NY’

Ook ’s avonds heeft New York enkele topattracties in petto. Je kan er de wereld proeven in één van de vele restaurants. Of je kan er naar de “MET”, de Metropolitan Opera, één van de beste operahuizen ter wereld, of naar één van de vele musicalhuizen op Broadway. Minder cultureel verantwoord, maar zeker ook indrukwekkend zijn de duizenden lichtjes van Times Square.

In New York is alles dus groter en meer. Meer culturen, meer kunst, grotere lanen, meer gele taxi’s, grotere limousines, meer sterren, grotere hamburgers en … grotere gebouwen. De vreemdste wolkenkrabber is de Flatiron building met haar uiterst smalle voorgevel, de mooiste de Chrysler met haar art-decospits en de oudste de Woolworth. Eén van de spectaculairste is de Trump World Tower, die vlakbij de hoofdzetel van de Verenigde Naties staat. Hij is gebouwd door Donald Trump, de man die de New Yorkse vastgoedmarkt wakker schudde met zijn enorme residentiële wolkenkrabbers. Maar de beroemdste is de Empire State Building. Bovenop heb je een prachtig zicht op de duizenden lichtjes van de stad, zodat de Boogie Woogie-schilderijen van Piet Mondriaan als het ware terug tot leven lijken te komen.

Eén ding is dus zeker: vervelen zal je je in New York niet. Niet voor niets is het symbool ‘I love NY’ wereldwijd zo beroemd. Lady Liberty mag terecht trots zijn op ‘haar’ stad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content