Ontdek de mooiste gletsjers in de wereld voordat het te laat is

Gletsjers behoren tot de meest spectaculaire natuurfenomenen en zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de vorm van het landschap op veel plaatsen in de wereld. Maar ze zijn ook in rap tempo aan het smelten. Ontdek de mooiste gletsjers voordat ze verdwenen zijn.

Ontdek de mooiste gletsjers in de wereld voordat het te laat is
© Getty Images/iStockphoto

Lees ook:

1,5 of 2 graden opwarming? Een wereld van verschil voor onze aarde

Aletsch gletsjer in Wallis, Zwitserland © Getty Images/iStockphoto

De Aletsch gletsjer is met een lengte van 23 kilometer de langste in de Alpen.

Aletsch gletsjer © Getty Images/iStockphoto

Athabasca gletsjer in Jasper National Park, Canada © Getty Images/iStockphoto

De Athabasca gletsjer is een van de uitlopers van het Columbia Icefields, een enorme ijsvlakte van meer dan driehonderd vierkante kilometer in de Canadese Rocky Mountains. De Athabasca gletsjer is zes vierkante meter groot en een populaire bezienswaardigheid voor toeristen omdat de gletsjer zo gemakkelijk te bereiken is vanaf de Icefields Parkway.

Athabasca gletsjer © Getty Images/iStockphoto

Baltorogletsjer in het Karakorum gebergte in Pakistan © Getty Images/iStockphoto

De Baltorogletsjer is maar liefst 62 kilometer lang en wordt omringd door bergtoppen van rond of boven de achtduizend meter. Het is daarom een populair gebied voor bergbeklimmers.

Baltorogletsjer © Getty Images/iStockphoto

Biafogletsjer © Getty Images/iStockphoto

Ook de Biafogletsjer ligt in het Karakorum gebergte in Pakistan en is nog net iets langer dan de Baltorogletsjer: 67 kilometer.

Biafogletsjer © Yousaf Feroz Gill, Wikicommons

Canada Glacier op Antarctica © Joe Mastroianni, National Science Foundation

Overal op Antarctica liggen gletsjers en deze Canada Glacier behoort tot de kleinere. Het bijzondere aan deze gletjser is dat er bijna geen sneeuw valt en het daarom een woestijn ecosysteem is met vrijwel geen neerslag en weinig dierenleven.

Eqi Glacier in Groenland © Getty Images/iStockphoto

Deze gletsjer, gelegen in de Disco Bay, kan je alleen per boot bereiken. De Eqi gletsjer is zeer actief en daarom heb je een grote kans dat je er stukken ijs vanaf ziet brokkelen.

Eqi Glacier © Getty Images/iStockphoto

Fox Glacier op het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland © Getty Images/iStockphoto

Zowel de Fox als Franz Josef Glacier zijn vrij gemakkelijk te bereiken en zijn daarom populaire toeristische bezienswaardigheden. Bijzonder aan beide gletsjers is dat ze eindigen op driehonderd meter boven zeepeil in een regenwoud.

Fox Glacier © Getty Images/iStockphoto

Franz Joseph Glacier op het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland © Getty Images/iStockphoto

Franz Joseph Glacier © Getty Images/iStockphoto

Furtwänglergletsjer op de Kilimanjaro in Tanzania © Getty Images/iStockphoto

Deze gletsjer op de Mount Kilimanjaro (met 5895 meter de hoogste berg in Afrika) dankt zijn naam aan Walter Furtwängler die de berg in 1912 beklom. Wil je deze gletsjer nog zien, dan moet je snel zijn. Tussen 2000 en 2017 is tachtig procent van de gletsjer verdwenen. Wanneer het in dit tempo doorgaat is de gletsjer er in 2020 helemaal niet meer.

Furtwänglergletsjer © Yosemite, Wikicommons

Dent du Géant op het Mont Blancmassief © Getty Images/iStockphoto

Deze gletsjer ligt op een hoogte van bijna vierduizend meter middenin een spectaculair Alpenlandschap. Toch kan je vrij gemakkelijk over de gletsjer heenwandelen (wel onder leiding van een gids).

Dent du Géant © Kristoferb, Wikicommons

Glacier Bay Alaska © Getty Images/iStockphoto

Tot de zeventiende eeuw was dit enorme gebied één grote aaneengesloten gletsjer. Grote delen daarvan zijn ondertussen veranderd in water, maar toch bestrijken de gletsjers samen nog altijd meer dan 3.500 vierkante kilometer. Glacier Bay is alleen te bereiken per boot en het is daarom een geliefde bestemming voor cruiseschepen.

Glacier Bay © Getty Images/iStockphoto

Glacier National Park in Montana, VS © Getty Images/iStockphoto

Ook in Glacier National Park moet je opschieten, wil je er nog gletsjers zien. In 1910 telde dit park nog 150 gletsjers, nu zijn dat er nog maar minder dan dertig en ook die zullen vermoedelijk in 2030 verdwenen zijn. De gletsjers zijn wel moeilijk te bereiken, maar sommige kan je na een korte wandeling goed zien.

Glacier National Park (Sperry Glacier) © Getty Images/iStockphoto

Grey Glacier in Patagonie, Chili © Getty Images/iStockphoto

Grey Glacier, gelegen in het Torres del Paine National Park, kwam onlangs nog in het nieuws omdat er een enorm stuk van 350 bij 380 meter was afgebroken. De 270 vierkante kilometer grote Grey Glacier is een van de kleinere gletsjers behorende tot het Southern Patagonian Ice Field.

Grey Glacier © Getty Images/iStockphoto

Hubbard Glacier in Alaska in de VS en Yukon in Canada © Getty Images/iStockphoto

De Hubbard Glacier is behoorlijk actief en dat betekent dat er geregeld brokken ijs met de omvang van een tien verdiepingen tellend gebouw afbreken. Schepen moeten dan ook op een veilige afstand blijven.

Hubbard Glacier © Getty Images/iStockphoto

Jostedalsbreen National Park in Noorwegen © Getty Images/iStockphoto

De Jostedalsbreen gletsjer is met een oppervlakte van 487 vierkante kilometer een van de grootste in Europa. De gletsjer begint op 2083 meter en eindigt op 350 meter.

Jostedalsbreen National Park © Ximonic (Simo Räsänen), Wikicommons

Matanuska Glacier in Alaska © Getty Images/iStockphoto

De Matanuska Glacier is de grootste gletsjer in de VS die te bereiken is met de wagen. Omdat de gletsjer meer dan veertig kilometer lang en 6,5 kilometer breed is, zie je hem al van ver opdoemen. Je kan er onder leiding van een gids verschillende wandelingen maken.

Matanuska Glacier © Sbork, Wikicommons

Mendenhall Glacier in Alaska © Getty Images/iStockphoto

Ook deze gletsjer is te bereiken met de wagen en dat is te merken. De gletsjer trekt jaarlijks zo'n 400.000 bezoekers. Er is dan ook genoeg te doen. Er is een modern visitor center, je ziet er brokken ijs in het water drijven, je kan makkelijke wandelingen maken, kijken naar de Nugget waterval en speuren naar dieren als bevers, beren en berggeiten.

Mendenhall Glacier © Getty Images/iStockphoto

Midui gletsjer in Tibet © Jan Reurin, Wikicommons

De enorme ijsmassa van de Midui gletsjer met een veelheid aan vormen en ijsformaties torent boven de meren, bossen en akkers van Tibet uit.

Midui gletsjer © Getty Images/iStockphoto

Perito Moreno in Patagonie, Argentienie © Getty Images/iStockphoto

De Perito Moreno gletsjer in het Nationaal park Los Glaciares behoort tot de bekendste gletsjers in de wereld. Het is een zeer actieve en beweeglijke gletsjer waar geregeld stukken vanaf brokkelen. Er komen veel toeristen omdat je vanaf verschillende uitkijkplatforms een uitstekend zich hebt op de gletsjer. Ook kan je er met een boot langsvaren.

Perito Moreno © Getty Images/iStockphoto

Ngozumpa gletsjer in het Himalaya gebergte in Nepal © Getty Images/iStockphoto

Ngozumpa gletsjer ligt onder een van de hoogste bergen ter wereld, de Cho Oyu (8.188 meter). Door de opwarming van de aarde is deze gletsjer flink aan het smelten waardoor er een groot meer ontstaan is, het Spillway Lake, dat nog voortdurend groter wordt.

Ngozumpa gletsjer © McKay Savage, Wikicommons

Pasterze gletsjer in Oostenrijk © Getty Images/iStockphoto

De Pasterze gletsjer, gelegen aan de voet van de de Großglockner, is met z'n zes kilometer lengte de grootste gletsjer in Oostenrijk. Je kan onder leiding van een gids wandelingen over de ijsmassa maken. Bordjes geven aan hoe groot de gletsjer vroeger was en dan zie je dat de gletsjer de afgelopen zestig jaar met ongeveer de helft is afgenomen.

Pasterze gletsjer © Getty Images/iStockphoto

Pastoruri gletsjer in Huascara National Park, Peru © Getty Images/iStockphoto

Zuid-Amerika is niet zo rijk aan gletsjers en deze Pastoruri op een hoogte van 5250 is van een uitzonderlijke schoonheid. Helaas verliest ook deze gletsjer snel aan omvang.

Pastoruri gletsjer © Getty Images/iStockphoto

Quelccaya gletsjer © Edubucher, Wikicommons

Ook de Quelccaya gletsjer ligt in Peru, op een hoogte van 5.470 meter. Met een oppervlakte van 44 vierkante kilometer is het de grootste troppische gletsjer ter wereld. Omdat de gletsjer zo snel smelt, zijn er plannen om er een beschermd natuurgebied van te maken, maar zover is het nog niet.

Upsala Glacier in Patagonie op de grens tussen Chili en Argentinie © Getty Images/iStockphoto

Net als de veel bekendere Perito Moreno ligt ook de Upsala gletsjer in het Los Glaciares National Park, samen met nog 45 andere. Upsala is met een oppervlakte van 870 vierkante kilometer met stip de grootste gletsjer in Zuid-Amerika en ook een heel stuk omvangrijker dan de Perito Mereno die maar 250 vierkante kilometer meet.

Vatnajökull gletsjer in IJsland © Getty Images/iStockphoto

De Vatnajökull is dan weer de op een na grootste gletsjer in Europa. De gletsjer heeft een oppervlakte van 8100 vierkante kilometer en bedekt zo'n acht procent van heel IJsland. Bijzonder aan deze gletsjer is verder dat er een actieve viulkaan naast ligt: de Hvannadalshnúkur. En ook onder de dikke meter dikke ijslaag liggen enkele actieve vulkanen.

Vatnajokull gletsjer © Getty Images/iStockphoto

Mount Victoria Glacier in Banff National Park, Canada © Getty Images/iStockphoto

De naam Victoria Glacier zegt je waarschijnlijk niet zoveel, maar het meer waar de gletsjer bovenuit torent wel: Lake Louise. Je kan er met een beetje een goede conditie vrij gemakkelijk naartoe wandelen via de Plain of Six Glaciers Trail.

Mount Victoria Glacier © Satoru Kikuchi, Wikicommons

Yulong gletsjer in de Yunnan provincie, China © Getty Images/iStockphoto

Helaas behoort ook de Yulong tot de gletsjers die razendsnel aan het smelten zijn. Volgens wetenschappers zal deze schoonheid binnen een jaar of veertig niet meer bestaan. De gletsjer staat bekend om de kristalachtige rotsformaties, maar is wel moeilijk te bereiken.

Yulong gletsjer © Getty Images/iStockphoto