Mons 2015: de 5 nieuwe musea
Dit jaar mag de hoofdstad van Henegouwen, Mons, de titel van Culturele hoofdstad van Europe dragen. Voor de gelegenheid opende de stad vijf nieuwe musea.
De Artothèque: het “onzichtbare deel” van de Bergense musea
De Artothèque is het knooppunt van de museumpool van Mons. Het zal alle collecties verzamelen die niet permanent in de andere musea tentoongesteld worden. De uitdaging is des te groter dat er tussen de kunstwerken van Mons zowel prehistorisch materiaal als hedendaagse kunstwerken zitten. Een prachtige en complexe diversiteit. “Dit initiatief om alle collecties, ongeveer 50 000 stukken, op één plek te bewaren is ongezien” vertelt Xavier Roland van Mons 2015. We kennen geen gelijkwaardige instellingen in Europa. Bovendien biedt die concentratie van werken een aantal economische schaalvoordelen: de Arthothèque heeft slechts één conservator nodig, één restauratieatelier, één documentatiecentrum… Alles wordt volgens één logica beheerd. De stukken zijn verdeeld over zes niveaus die allemaal over de ideale omstandigheden beschikken om de werken optimaal te bewaren”.
De artothèque is gevestigd in de kapel van het oude Ursulinenklooster, een mooi voorbeeld van klassieke architectuur uit het begin van de 18 de eeuw. Dankzij de werken aan de kapel kunnen de bezoekers er de kunstwerken vanuit alle gezichtshoeken bewonderen.
Het belfort: een adembenemend zicht op de omgeving
Het belfort van Mons staat sinds 1999 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het belfort werd in de zeventiende eeuw gebouwd als enige barokke exemplaar van België. Na 30 jaar werken kan het publiek de 365 treden en de 49 klokken van het 87 meter hoge belfort (her)ontdekken. Er is ook een lift voorzien voor de personen die minder goed ter been zijn. De bezoekers zullen er informatie vinden over de origine van het gebouw, zijn rol in de geschiedenis, de klok en het klokkenspel, de restauratiewerken en de erkenning als Unesco werelderfgoed.
Mons Memorial Museum: Geschiedenis, dagelijks leven en emoties
Het chronologisch parcours draait om de oorlog maar legt ook de nadruk op het belang van de militaire geschiedenis van de regio (van de Middeleeuwen tot de twee wereldoorlogen). De bezoeker zal in het leven van mannen en vrouwen (anoniem of bekend) en in het dagelijkse leven van soldaten en burgers in tijden van vrede, oorlog en bezetting ondergedompeld worden. Het parcours wordt aangevuld met vele brieven, notaschriftjes en interviews. Allemaal authentieke getuigenissen die de voorgestelde voorwerpen weer tot leven brengen . De stukken werden geselecteerd uit een collectie van 5000 documenten uit de militaire geschiedenis van de stad omwille van hun historisch belang maar ook omwille van de emotie die er uit spreekt.
Het Doudoumuseum: leve de Ducasse!
Het Doudoumuseum is gewijd aan het Ducassefeest dat elk jaar in Mons plaats vindt en teruggaat tot in 1348. In het museum zullen de bezoekers de verschillende facetten van de mythe ontdekken. “De Ducasse is gebaseerd op een Europese mythe van Sint-Joris en de draak. Het verhaal omvat grote filosofische thema’s als de structuur van het goed en het kwaad, de leek en de godsdienstige, de natuur en de stad”. In 2005 werden de Ducassefeesten door UNESCO erkend als Immaterieel Erfgoed.
SILEX’S: om onze afstamming op een ludieke manier te begrijpen
De vuursteenmijnen van Mons liggen in Spiennes, op ongeveer 6 kilometer van Mons. De archeologische site, één van de oudste en grootste van Europa, getuigt op een uitzonderlijke manier over de inventiviteit en vindingrijkheid van de prehistorische mens. Bij de opgravingen ontdekten archeologen duizenden voorwerpen maar ook overblijfselen van dieren en menselijke skeletten. Dat zijn essentiële getuigenissen in het begrip van de culturele en technologische evolutie van de mens. Bezoekers zullen een didactische wandeling kunnen maken de scenografische ruimte of zelfs afdalen in een van de neolithische mijnen.
Bron: Le Vif L’Express
Meer informatie over Wallonië: Toerisme Wallonië
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier