Madrid

Als hoofdstad van Spanje heeft Madrid voor elk wat wils: een rijke cultuur, een uitgebreid winkelnetwerk en een bruisend nachtleven.

Als hoofdstad van Spanje heeft Madrid voor elk wat wils: een rijke cultuur, een uitgebreid winkelnetwerk en een bruisend nachtleven.

Wat moet je zien?
Geschiedenis
Shoppen
Eten en drinken
Uitgaan

Madrid, tevens de op twee na grootste stad van de Europese Unie, ligt centraal in het land op de Spaanse Hoogvlakte, meer dan 650 meter boven zeeniveau. Dat laatste heeft een grote invloed op het – vrij droge – klimaat: de winters zijn er heel koud, de zomers des te heter.

De gehele maanden juli en augustus daalt de temperatuur amper onder de 30 graden en stijgt zelfs regelmatig tot 40 graden Celsius. In tegenstelling tot het Middellandse Zeegebied daalt het kwik in de hoofdstad ’s nachts wel sterk.

Door de hete dagtemperaturen sluiten winkels, restaurants en musea over de middag voor een ‘siësta’. Ze blijven ’s avonds wel later open.

Cultuur, mode en stierengevechten

De bekendste en belangrijkste culturele bezienswaardigheden van de Spaanse hoofdstad zijn onder meer het Palacio Real of Koninklijk Paleis, het Archeologisch Museum, het Nacional Centro de Arte Reina Sofia met haar collectie moderne kunst waaronder ‘Guernica’ van Picasso en uiteraard het wereldberoemde Museo del Prado. Vooral de werken van Diego Velázquez en Francisco Goya trekken daar de aandacht. Met het Parque del Retiro beschikt Madrid ook over het grootste stadspark van Spanje, waar je in de schaduw even tot rust kan komen.

Ook wie van winkelen, en dan vooral van mode, houdt, komt in Madrid uitgebreid aan zijn trekken. Grote, klinkende namen, alsook creaties van plaatselijke ontwerpers zijn voornamelijk terug te vinden in de buitenwijk Salamanca.

Madrid beschikt verder over de grootste stierengevechtenarena van Spanje. ‘Las Ventas’ biedt plaats aan zo’n 25.000 toeschouwers. Van maart tot en met juni vinden er elke dag stierengevechten plaats. Maar in de arena worden ook andere evenementen, zoals muziekconcerten, georganiseerd.

Actief nachtleven

Door het warme klimaat trekt het Madrileense gemeenschapsleven zich pas na het ondergaan van de zon echt op gang. Dineren doet men niet voor 21u à 22u ’s avonds. Bijgevolg kan je in Madrid ook ontbijten tot 12u ’s middags, lunchen gebeurt uitgebreid tussen 13u en 16u.

De heerlijke Madrileense keuken verschilt wel danig van de Mediterrane keukens in pakweg Barcelona of Valencia. Je vindt er zowel vis als vlees, veel peulvruchten, eieren, honderden soorten worst en stoofpotten.

De stad is ook befaamd voor haar bruisende nachtleven, met een enorm aantal bars, clubs en discotheken. De grootste concentratie van clubs in ‘de stad die nooit slaapt’ vind je in en rond de wijken Chueca en Malasaña.

Jezelf verplaatsen in Madrid doe je bij voorkeur niet met de auto. De stad is een nachtmerrie voor autobestuurders, met honderden door elkaar kronkelende straten. Een goed alternatief is het metronetwerk van de stad, een van de grootste ter wereld en het op twee na grootste van Europa. Er zijn meer dan twaalf complete ondergrondse lijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content