Jordanië

Bijbelse verhalen speelden zich er af, kruisvaarders beten er in het zand, Lawrence of Arabia trok er ten strijde. Maar bovenal is Jordanië een wondermooi en gastvrij land.

Bijbelse verhalen speelden zich er af, kruisvaarders beten er in het zand, Lawrence of Arabia trok er ten strijde. Maar bovenal is Jordanië een wondermooi en gastvrij land.

Wat moet je zien?
Amman
Petra
Aqaba
Jerash
Wadi Rum
Dode Zee en Wadi Mujib
Algemene informatie
Praktische informatie

Als er vrede zou zijn in het Midden-Oosten zou Jordanië tot de toeristische topbestemmingen behoren. Maar het ontbreken van massa’s toeristen maakt van Jordanië juist zo’n fijn vakantieland.

Er zijn genoeg hotels en voorzieningen om te zorgen voor een aangenaam verblijf, maar je kan de eeuwenoude stad Petra nog in alle rust bewonderen, in de Rode Zee kan je nog genieten van een bruisende onderwaterwereld en in de Dode Zee kan je ongestoord ronddobberen.

Petra is zo’n plaats die je gezien moet hebben. Niets kan je voorbereiden op de schoonheid van dit wereldwonder. Zelfs de avonturenfilm Indiana Jones and the Last Crusade, die hier werd opgenomen, is niet zo spectaculair als de werkelijkheid.

Petra is niet gebouwd, maar uitgehakt in rode woestijnrotsen. Ongelofelijk hoe de Nabateeërs dit in 600 voor Christus voor elkaar gekregen hebben. Je kan Petra enkel bereiken via de 1200 meter lange Siq (smalle kloof gevormd door een aardbeving in de prehistorie). Door die bijzondere ligging bleef de stad eeuwenlang verborgen voor de buitenwereld.

Niet ver van Petra ligt Wadi Rum, één van mooiste woestijngebieden ter wereld en de plaats waar Lawrence of Arabia tijdens de Eerste Wereldoorlog deelnam aan de Arabische Opstand. Een bezoekje aan Wadi Rum geeft je bovendien een unieke kans om kennis te maken met gastvrije Bedoeïenen die je met trots hun woestijn tonen: in een jeep, op een kameel of te voet. Ze assisteren ook klimmers die van heinde en verre komen om de zandstenen klippen te beklimmen.

In het uiterste zuiden van Jordanië ligt Aqaba, een levendige badplaats en duikparadijs, omgeven door bergen en het indigoblauwe water van de Rode Zee.

Voor een kennismaking met het échte Jordanië moet je naar de hoofdstad Amman. Iets minder dan de helft van alle Jordaniërs woont in Amman. Amman is net als Rome gebouwd op zeven heuvels en behoort tot de oudste steden ter wereld. Het is een typische Midden-Oosten stad: een oud, rommelig en druk centrum waar de armere Jordaniërs wonen met daaromheen rustige buitenwijken met grote – soms paleisachtige – huizen voorbehouden aan de rijke Jordaniërs.

Iets ten noorden van Amman ligt Jerash, de beste bewaarde Romeinse stad buiten Italië. De geplaveide straten met zuilenrijen, baden, theaters, tempels, stadspoorten en mozaïeken bevinden zich in een vrijwel perfecte staat.

Een reis naar Jordanië is niet compleet zonder een bezoek aan Mount Nebo, de plaats waar Mozes het Beloofde Land aanschouwde en vervolgens stierf. Op de berg staat een Byzantijns kerkje met prachtige antieke mozaïeken. Ook voor wie zich niet verdiept in de religieuze geschiedenis, is Mount Nebo een verplichte stop. Bij helder weer zie je de groene vallei van de Jordaan, de Dode Zee, Jericho en Jeruzalem.

Mis tenslotte de kans niet om in de Dode Zee te zwemmen of liever te drijven. Je blijft hier op het water liggen zonder er iets voor te hoeven doen. Dat komt door de grote hoeveelheid zout in het water, dat bovendien een zeer heilzame werking heeft.

De Dode Zee is niet enkel de zoutste zee ter wereld, maar hij ligt ook op het diepste punt van de aarde: 400 meter beneden de zeespiegel. Een leuke bijkomstigheid: je kan hier uren in de zon liggen zonder je zorgen te hoeven maken. De zonnestralen zijn door de diepe ligging immers veel minder schadelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content