Jamaica

Groene bergen, alerte, bruine gezichten, een eeuwig blauwe zee, reggaemuziek en dreadlocks: dat is Jamaica. Het hele Caribische eiland is één swingend gebied.

Groene bergen, alerte, bruine gezichten, een eeuwig blauwe zee, reggaemuziek en dreadlocks: dat is Jamaica. Het hele Caribische eiland is één swingend gebied.

Wat moet je zien?
Algemene informatie
Praktische informatie

Jamaica is één van de armste landen van de Caraïben, een derde van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Maar bij toeristen staat het eiland vooral bekend om zijn luxueuze hotels die vooral rond Negril, Montego Bay, Ocho Rios en Port Antonio opgetrokken zijn. De meeste hotels zijn wit, in creoolse stijl gebouwd, met pastelkleurige decoratie en mooie veranda’s.

Ze hebben alles om het de veeleisende vakantieganger naar de zin te maken: 24-uur roomservice, verschillende restaurants en bars, winkeltjes, disco’s,… Op het strand kan je allerlei watersporten beoefenen, als: windsurfen, waterski, zeilen, kajakken en diepzeeduiken.

James Bond

Al vanaf de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw streken Hollywood-sterren, auteurs en kunstenaars aan de noordkust neer, aangetrokken door de schitterende stranden, de uitgestrekte bergen en het tropisch klimaat. Ze werden kort daarna gevolgd door hun Engelse tegenhangers.

Hier en daar vind je nog herinneringen uit die tijd. In Oracabessa staat de villa Golden Eye van James Bond-auteur Ian Fleming waar hij zijn spionheld creëerde. Sir Noel Coward, de Engelse scenarist en acteur, werd een buurman van Fleming. Zijn huis Firefly, dat in cottagestijl opgetrokken werd, is nu een museum. Alles staat er nog precies als op de dag dat Sir Coward overleed.

Bananenhoofdstad

Port Antonio, dat op het oostelijke puntje van de noordkust ligt, was ooit de belangrijkste haven van het eiland en werd ook wel ‘de bananenhoofdstad van de wereld’ genoemd. Nu ligt het stadje er wat verwaarloosd bij.

Ten oosten van Port Antonio liggen turkooisblauwe baaien verscholen, en strekken zich paradijselijke stranden uit. Ze vormden het decor voor films als ‘Cocktail’, ‘Live and let die’, ‘The Mighty Quinn’ en zijn nog steeds populaire locaties voor videoclips.

Eeuwige nevel

Het oostelijk deel van het eiland wordt gedomineerd door de Blue Mountains. Ze ontlenen hun naam aan de kleur van de nevel die voortdurend tussen de toppen hangt. De flanken zijn bedekt met varens, bamboe en gigantische versies van onze kamerplanten.

Het is een koel en vochtig gebied, ideaal voor koffieplanten. De lichte en toch robuuste Blue Mountain-koffie is met zijn houtachtige smaak heel uniek. Kenners noemen hem vaak de beste koffie ter wereld.

Bob Marley

Op de steile hellingen van de Blue Mountains wonen ook veel arme boeren die de vruchtbare grond bewerken. Als je hen vraagt wat ze kweken, antwoorden ze meestal: ‘Wortelen, yams en tijm’. Over de ganja, de marihuana, die hier op de goed verscholen stukjes grond gekweekt wordt, en die een belangrijke bron van inkomsten voor hen is, reppen ze geen woord.

De weg loopt door de bergen verder in zuidelijke richting tot Kingston, de hoofdstad van het eiland en de geboorteplaats van reggaester Bob Marley. De shanty towns die hij vaak beschreef, zijn er nog steeds.

Arme jongeren met glazige ogen dwalen er in een uitzichtloze situatie rond. Kingston is niet echt een aantrekkelijke stad. Vooral de getto’s van West-Kingston, zoals het bekende Trench Town, zijn no go area’s.

Meestal gaan toeristen alleen naar Kingston om het Bob Marley-museum te bezoeken. Door zijn muziek heeft Marley de rasta-filosofie over de hele wereld verspreid. Overal op het eiland zie je jongens met dreadlocks.

Ras Tafari

De van oorsprong Afrikaanse bevolking keek naar Ethiopië, het enige Afrikaanse land dat tot dan toe geen westerse overheersing had gekend, en zag er een spirituele thuis in. Toen Ras Tafari daar keizer Haile Selassie werd en bovendien beweerde dat hij rechtstreeks afstamde van de bijbelse koning Salomon, werd hij een nieuwe Christusfiguur en kreeg de beweging de naam rastafari.

Het rastafarianisme werd algauw ook een stem van zwart bewustzijn en drager van sociale en politieke actie. Voor de rasta’s, en via hen ook de hele Jamaicaanse cultuur, is vrijheid als levenslucht.

Een Jamaicaan is geen slaaf van dingen buiten hem, liever zegt hij breed lachend no problem en dompelt hij zich onder in een roes van reggae. Val hem niet lastig met futiliteiten, tijdsdruk of planning, want dan wijst hij naar de zon en zegt hij dat je moet genieten.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content