Israël en Japan in de clinch met Unesco
Israël zet de samenwerking met de Unesco stop en Japan wil de VN-organisatie niet langer financieel ondersteunen.
Israël heeft aangekondigd dat het de samenwerking met de VN-organisatie Unesco stopzet nadat die laatste de historische band tussen de joden en Jeruzalem heeft ontkend. Ook Japan heeft problemen met Unesco en wil de organisatie niet meer financieel ondersteunen nu deze Chinese documenten over het bloedbad van Nanking uit 1937 heeft opgenomen in het “Memory of the World”-programma.
Islamitisch terrorisme
In een brief gericht aan de algemeen directeur van Unesco, Irina Bokova, die ook op microblogsite Twitter werd gepubliceerd, beschuldigt de Israëlische minister van Onderwijs Naftali Bennet Unesco ervan het “islamitisch terrorisme rechtstreeks te steunen”. Israël zet daarom “alle professionele activiteiten met de internationale organisatie” stop.
Bloedbad van Nanking
De Japanse regering zal dit jaar geen 4,4 miljard yen (42 miljoen euro) overmaken aan Unesco, citeerde het persagentschap Kyodo minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida.
Het dispuut draait rond het bloedbad van Nanking uit 1937. In die Chinese stad werden tijdens de tweede Japans-Chinese oorlog naar schatting 300.000 burgers gedood door het Japanse keizerlijke leger.
Unesco heeft nu Chinese documenten over deze periode opgenomen in het “Memory of the World”-programma. Maar de Japanse regering vindt het niet kunnen dat ze geen kans heeft gekregen om die documenten te verifiëren. Japan betwist namelijk het aantal Chinese burgerslachtoffers en omgekomen militairen.
Het “Memory of the World”-programma van Unesco wil waardevolle documenten bewaren die betrekking hebben op belangrijke historische en culturele gebeurtenissen. (Belga/MS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier