Irak krijgt wassenbeeldenmuseum

Irak krijgt wassenbeeldenmuseum
© AFP

De stad Najaf in Centraal-Irak is het belangrijkste religieuze studiecentrum van de Sjiieten in de wereld. De voor de Sjiieten heilige stad wordt wel 'Het Vaticaan van de Sjiieten' genoemd omdat Ali bin Abi Taleb, de eerste Sjiitische imam en schoonzoon van de profeet Mohammed hier begraven ligt in de Imam Ali moskee.

Najaf is dan ook de meest voor de hand liggende plaats voor een Sjiitisch wassenbeeldenmuseum. Meer dan vijftig levensechte beelden van geleerden en dichters die in Najaf geboren werden, er leefden of studeerden worden tentoongesteld in een museum, samen met boeken en documenten over deze geleerden.

Sjiieten versus Soennieten

Een museum met wassenbeelden lijkt eigenlijk niet te passen binnen de islam. Moslims maken zelden beelden van islamitische religieuze figuren omdat de Soennieten, de grootste groep binnen de islam, het ongepast vinden om afbeeldingen te maken van mensen en in het bijzonder van Mohammed. Sjiieten denken daar anders over en hebben minder moeite met foto's, beelden en schilderijen, alhoewel niet alle Sjiieten even enthousiast zijn over de wassen beelden. (MS)

Najaf2 © AFP

Najaf © AFP

Najaf1 © AFP

Najaf3 © AFP

Najaf4 © AFP

Najaf5 © Reuters

Najaf7 © Reuters

Najaf6 © Reuters