Twee Vlaamse expo’s maken kans op ‘Oscar van de museumwereld’
Het nieuw bezoekerscentrum voor het Lam Gods in de Gentse Sint-Baafskathedraal is genomineerd voor een prestigieuze ‘Museum + Heritage Award in de categorie International Exhibition Of The Year. Ook het Mechelse museum Hof van Busleyden maakt met Renaissance Children kans op de erkenning, die ook wel de ‘Oscars van de museumwereld’ worden genoemd.
Het Gentse bezoekerscentrum is ingericht met een virtuele digitale assistent die toeristen van kapel naar kapel leidt. Met een AR-bril krijgen ze een tafereel te zien dat de materiële beleving aanvult. AR staat voor augmented reality: een variant op virtual reality die een laag aan de echte visuele ervaring toevoegt. De technologie geïnstalleerd door het Belgische bedrijf Alfavision trok de aandacht van de jury. Het bezoekerscentrum Lam Gods Sint-Baafs was een hoeksteen van het Vlaamse Meesters programma dat Toerisme Vlaanderen in de periode 2018-2020 heeft uitgewerkt. Het Gentse architectenbureau Bressers was verantwoordelijk voor de architecturale ingrepen die nodig waren voor de integratie van het bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal.
Ook het Hof van Busleyden in Mechelen is genomineerd voor een Museum + Heritage Award met de tentoonstelling Kinderen van de Renaissance. Die gaat over het Hof van Kamerijk, waar drie generaties Bourgondisch-Habsburgse prinsen en prinsessen zijn opgegroeid, waaronder Filips de Schone, Margareta van Oostenrijk en de toekomstige Karel V. Ze worden er klaargestoomd om een prominente rol te gaan spelen in het Habsburgse wereldrijk.
Kinderen van de Renaissance brengt vijftiende en zestiende-eeuwse portretten naar Mechelen, maar ook boeken, speelgoed, juwelen en andere bijzondere objecten. Op die manier geeft de tentoonstelling de bezoeker een unieke blik op de machtspolitiek van die tijd en stemt het tot nadenken over de opvoeding van kinderen. Kinderen van de Renaissance was vorig jaar de meest bezochte tentoonstelling in het Hof van Busleyden sinds 2018. De winnaars worden op 11 mei in Londen bekendgemaakt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier