In beeld: door extreme droogte in de Hoorn van Afrika lijden 13 miljoen mensen honger

. © Getty Images

Somalië, Kenia, Ethiopië en Djibouti kampen met extreme droogte. Drie regenseizoenen brachten te weinig neerslag en ook het vierde dat nu moet beginnen, dreigt geen verlichting te brengen. Dertien miljoen mensen en hun vee lijden honger.

De landen in de Hoorn van Afrika – Somalië, Ethiopië, Kenia en Djibouti – hebben te maken met extreme droogte. Al drie regenseizoenen op rij viel er amper neerslag en de volgende natte periode, die nu zou moeten beginnen, belooft niet veel beter te worden. De gevolgen zijn nu al groot: de oogsten mislukken, het vee overlijdt en door gebrek aan water en voedsel moeten mensen hun thuis verlaten en dat vergroot de kans op regionale conflicten. Zo’n 13 miljoen inwoners dreigen te overlijden aan honger.

De oorlog in Oekraïne maakt de situatie nog ernstiger want Ethiopië importeert 67 procent van het graan uit Oekraïne en Rusland, Kenia importeert 89 procent en Somalië zelfs 92 procent. Nu de oorlog ruim een maand bezig is, rijzen de prijzen voor brood, zonnebloemolie en tarwebloem in deze landen al de pan uit, schrijft Al Jazeera.

De Hoorn van Afrika kent normaal gesproken twee regenseizoenen per jaar: een lange periode van maart tot mei en een kortere periode van oktober tot december. De afgelopen jaren is dit ritme een stuk onvoorspelbaarder geworden, schrijft National Geographic. Sinds 1999 gebeurt het om de twee of drie jaar dat een regenseizoen vrijwel geen neerslag brengt. En in 2010 en 2011 maakte een aaneensluiting van twee slechte regenseizoenen 260.000 slachtoffers, waaronder de helft kinderen.

Niet worden tegenvallende regenseizoenen normaler, ook extreme regenval komt vaker voor. Dat was bijvoorbeeld het geval in de winter van 2019, het natste seizoen in veertig jaar. De enorme hoeveelheden regen zorgden toen voor overstromingen, 350 doden en 96.000 overleden dieren. De gigantische groei van vegetatie die op de regen volgde, zorgde dan weer voor een ongekende sprinkhanenplaag, de ergste in 70 jaar. Er werd zelfs een zwerm gemeten met een oppervlakte van 2.300 vierkante kilometer groot.

Na drie regenseizoenen die geen regen brachten, is het nu hopen op een nat regenseizoen. Wanneer ook de komende maanden de regen het laat afweten, is de droogte de ergste sinds 1981.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content