Imago afgestoft: vier stijlvolle en charmante opties voor de cruise

Houseboat Backwaters © Bigstock
Sebastiaan Bedaux
Sebastiaan Bedaux Sebastiaan Bedaux is freelance televisie- en reisjournalist.

Vijfduizend man op een varende en vervuilende mastodont? Zo’n cruise klinkt niet meteen aanlokkelijk. Gelukkig zijn er ook stijlvolle, kleinschalige en charmante opties.

N°1: Houseboat Backwaters

Wat? Dobberen in Kerala’s mooiste natuurgebied.

Traject? Over de Backwaters van India.

In het westen van de Indiase provincie Kerala liggen de Backwaters, een exotische keten van lagunes, meren en kanalen die worden gevoed door 38 rivieren. Het is dé toeristische topattractie van Kerala en valt het best te bewonderen van op het water.

Imago afgestoft: vier stijlvolle en charmante opties voor de cruise

Gelukkig varen er op de Backwaters duizenden authentieke houseboats rond, de ene al wat luxueuzer dan de andere. De beste houseboats hebben slaapkamers met eigen badkamers en airconditioning, en een chef-kok aan boord.

Vanaf 100 euro per koppel per nacht, inclusief maaltijden, koffie/thee, water en snacks. Boeken doe je ter plaatse, aan de waterkant in Alleppey.

N°2: Zambezi Queen

Wat? De drijvende safarilodge.

Traject? Van Kasane (Botswana) naar Kasane.

Het luxueuze en intieme rivierschip Zambezi Queen – met plek voor maximaal 28 opvarenden – bevaart de beroemde Chobe, de rivier die de grens vormt tussen Botswana en Namibië. Hier dobbert de safariboot vier dagen lang door de wildernis van Afrika.

Zambezi Queen
Zambezi Queen

De Zambezi Queen, met een vaarbereik van slechts 30 km, is dan ook eerder een drijvende safarilodge dan een cruiseschip. Een van de populairste activiteiten is met een kleiner bootje speuren naar wilde dieren op de zijtakken van de Chobe.

Vanaf 1230 euro per persoon voor een vierdaagse cruise in een standaardsuite, maaltijden, drank en safari’s inbegrepen, amawaterways.com

N°3: U by Uniworld

Wat? Riviercruises voor millennials.

Traject? Van Amsterdam naar Frankfurt, van Frankfurt naar Regensburg, van Regensburg naar Boedapest en van Parijs naar Parijs.

Omdat cruises nog vaak een stoffig imago hebben, introduceerde rederij Uniworld vorig jaar het concept ‘U by Uniworld’, riviercruises voor millennials. De cruisemaatschappij zette daarvoor twee bijzonder stijlvolle, zwarte schepen in, the A en the B.

U by Uniworld
U by Uniworld© GF

The A vervoert maximaal 120 gasten van Amsterdam naar Frankfurt – en verder richting Boedapest voor wie drie weken boekt, The B cruist sinds eind april op de Seine. Beide schepen hebben drie kamertypes, van stapelbed tot suite, een restaurant, een rooftop- lounge, een zeer coole bar/disco en een fitnesszaal.

Vanaf 1380 euro per persoon voor een achtdaagse cruise, maaltijden en excursies inbegrepen, ubyuniworld.com

N°4: Hebridean Princess

Wat? Het kleinste luxecruiseship ter wereld.

Traject? Verscheidene routes langs de Hebriden in Schotland.

Ooit was de Hebridean Princess een autoveerboot en een postschip, nu is de boot het kleinste luxecruiseship ter wereld, met plaats voor slechts vijftig gasten in dertig kajuiten. Die zijn allemaal vernoemd naar Schotse eilanden, kastelen, meren en baaien, in de stijl van een klassiek hotel.

Hebridean Princess
Hebridean Princess© GF

De Hebridean Princess bevaart de wateren rond de Hebriden en biedt haar gasten spectaculaire landschappen op de meest afgelegen plekken van de Schotse eilandengroep.

Vanaf 1300 euro per persoon voor een vierdaagse cruise, all-in (maaltijden, excursies, drank, snacks, fietsen, gidsen, vistripjes, speedboot, …), hebridean.co.uk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content