‘Ik ben die dikke vrouw die naast jou in het vliegtuig zit’

© iStock

Je doet het misschien zelf wel eens, stiekem hopen dat die ronde man of vrouw die je bij de check-in gezien hebt niet in het vliegtuigstoeltje naast jou terecht komt – omdat je dan wat krapper zou zitten. Maar heb je er ooit al bij stilgestaan hoe vliegen is voor die persoon met overgewicht? Een blogpost van de anonieme blogster Your Fat Friend opent heel wat ogen.

“Mijn adem stokt iedere keer ik dat telefoontje ontvang. Mijn baas, die me meedeelt dat ik naar een belangrijke meeting in een andere staat moet. Een goede vriendin, om te vragen of ik mijn uitnodiging voor haar huwelijk in Californië goed ontvangen heb. Soms is het een familielid wiens gezondheid sterk achteruitgaat, van wie ik dringend afscheid moet gaan nemen.”

“Het nieuws komt hard binnen. Mijn hart bonst in mijn oren en het voelt alsof mijn keel dichtgeknepen wordt. Ik sluit mijn ogen, ben me bewust van mijn voeten en doe alles in mijn macht om een paniekaanval te vermijden. Ik ga het vliegtuig moeten nemen. En ik ben dik.”

“Los van alle emoties komt er zoveel bij kijken, nog voor ik een ticket kan kopen. Eerst bekijk ik alle maatregelen, aangezien bijna iedere Amerikaanse luchtvaartmaatschappij er heeft voor “passengers of size“. Al deze maatregelen houden ofwel in dat ik dubbel zoveel zal moeten betalen of niet eens een stoel zal kunnen bemachtigen als het vliegtuig behoorlijk volgeboekt wordt – waardoor ik aan mijn baas, mijn vriendin of mijn familielid zal moeten uitleggen waarom ik er toch niet zal zijn.”

De stewardess verplaatste mijn buurman naar een andere rij en vermeed mijn blik. Ze zou dat de rest van de vlucht doen, net als alle andere passagiers in het vliegtuig. Ik was zo enorm, maar zo onzichtbaar.

“Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben geen speciale maatregelen, waardoor ik nog meer panikeer. Ik herinner me nog mijn laatste vlucht met zo’n luchtvaartmaatschappij, toen een passagier luidop over mij klaagde tegen de stewardess, terwijl ik naast hem zat. Dat er niet van hem verwacht kon worden dat hij “zo zou reizen.” De stewardess verplaatste mijn buurman naar een andere rij en vermeed mijn blik. Ze zou dat de rest van de vlucht doen, net als alle andere passagiers in het vliegtuig. Ik was zo enorm, maar zo onzichtbaar. Dit zou opnieuw kunnen gebeuren… Ik knipper tranen terug.”

“De paniek neemt niet af eens het ticket gekocht is: ik word steeds angstiger. Ik denk aan alle andere ergernissen die passagiers hebben tijdens het vliegen. Zo haten ze het wanneer iemand er te lang over doet om zijn bagage in de overhead compartment te laden. Ik check al mijn bagage in, zodat ik daar al niemand mee lastig kan vallen.”

'Ik ben die dikke vrouw die naast jou in het vliegtuig zit'
© iStock

“Thuis oefen ik hoe ik zal zitten in het vliegtuig, mijn lichaam samengedrukt tegen de wand van de cabine, één arm stevig over mijn borst gedrukt zodat ik zeker geen fysiek contact zal maken met de persoon naast me. Ik neem muntjes mee, zodat ik geen drankje zal moeten bestellen en de stewardess niet over de rij mensen moet buigen om Die Dikke te bereiken. Ik zoek op of de luchthaven waarvan ik moet vertrekken ooit al gordelverlengers heeft geconfisqueerd tijdens de bagagecontrole. Als ik mijn eigen exemplaar meebreng sta ik al minder in de schijnwerpers dan wanneer ik de stewardess om eentje moet vragen.”

Thuis oefen ik hoe ik zal zitten in het vliegtuig,- zodat ik zeker geen fysiek contact zal maken met de persoon naast me.

“De week voor de vlucht slaap ik amper, ben ik meer afwezig en prikkelbaarder. De nacht voor de vlucht probeer ik mezelf te sussen en denk ik aan alle pogingen die ik heb ondernomen om gezond te worden. Vorige maand nog zei mijn dokter dat mijn bloeddruk heel goed was en dat ik meer bewoog dan de meeste patiënten die bij haar komen. Ze snapt niet hoe het kan dat ik nog steeds obees ben. Ik ook niet.”

“Die ochtend op de luchthaven. Het nerveuse gefriemel bij security. Het ongemakkelijke geleun tegen de muur van de gate, terwijl ik de andere passagiers scan. Wie ziet er vriendelijk uit? Wie ziet eruit alsof hij of zij tegen mij zal beginnen roepen? Is er nog iemand dik? Ik ren naar de toiletten en verbied mezelf over te geven.”

“Het boarden begint. Ik schuif als eerste aan – niet omdat ik zo ongeduldig ben maar omdat ik een stoeltje bij het raam heb gekozen en ik wil neerzitten voor alle andere reizigers in mijn rij. Als ik me langs hen heen moet bewegen zal ik de ondertussen familiare zuchten, kuchjes en kreunen horen. De geluiden van mijn zichtbare lichaam op een openbare plek.”

'Ik ben die dikke vrouw die naast jou in het vliegtuig zit'
© iStock

“Ik snap wel waarom mijn mede-passagiers op springen staan.Niemand is op zijn gemak in vliegtuigen, die ontworpen zijn om zoveel mogelijk mensen tegelijk te kunnen vervoeren, waardoor niemand eigenijk comfortabel zit. Vliegen is duur, ongemakkelijk en stresserend. Bagage wordt zwaar, vluchten worden afgelast. Niemand heeft eigenlijk écht plezier. En bovenop al die stress – wanneer ze het vliegtuig opstappen – zien ze mij. In plaats van een lotgenoot, in dezelfde frustrerende, ongemakkelijke situatie, zien ze mij als zondebok voor al die frustratie. Ik ben de verpersoonlijking van iedere hindernis die ze moeten nemen, van iedere overboekte vlucht, elke stoel die te ver naar achter leunt, ieder ongemak.”

Ik ben de verpersoonlijking van iedere hindernis die ze moeten nemen, van iedere overboekte vlucht, elke stoel die te ver naar achter leunt, ieder ongemak.

Air travel is de microcosmos van wat me zo vaak overkomt als obees persoon. Ik word bekeken en veroordeeld terwijl ik mijn best doe om te passen in een plek die voor iemand anders werd gemaakt. Ik ben altijd te groot, te breed, te veel, altijd onacceptabel. Ik moet mezelf kleiner en kleiner maken, krimpen en krimpen, mijn koppig lichaam weerbarstig bij iedere draai. En toch. Ik ben nooit klein genoeg om niemand oncomfortabel te maken.”

Your Fat Friend schrijft over haar ervaringen als vrouw met overgewicht op Medium en tweet als @yrfatfriend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content