Okjokull verloor zijn status van gletsjer in 2014. Door het terugtrekkende en smeltende ijs kan hij niet langer bewegen op de top van de vulkaan, waar hij sinds zowat 700 jaar ligt.

Geoloog Oddur Sigurdsson onthulde een plaat die de dood van de gletsjer markeert en waarin "een brief aan de toekomst" staat gegrift. 'De verwachting is dat al onze grote gletsjers de komende 200 jaar dezelfde weg zullen opgaan. Dit monument moet tonen dat we weten wat er aan de gang is en wat ertegen gedaan moet worden', zo staat op de plaat.

Sigurdsson, die aan de Rice University in Texas verbonden is, volgde de afmetingen en de dikte van de gletsjer jarenlang.

., AFP
. © AFP
., AFP
. © AFP
., AFP
. © AFP
Okjokull verloor zijn status van gletsjer in 2014. Door het terugtrekkende en smeltende ijs kan hij niet langer bewegen op de top van de vulkaan, waar hij sinds zowat 700 jaar ligt. Geoloog Oddur Sigurdsson onthulde een plaat die de dood van de gletsjer markeert en waarin "een brief aan de toekomst" staat gegrift. 'De verwachting is dat al onze grote gletsjers de komende 200 jaar dezelfde weg zullen opgaan. Dit monument moet tonen dat we weten wat er aan de gang is en wat ertegen gedaan moet worden', zo staat op de plaat. Sigurdsson, die aan de Rice University in Texas verbonden is, volgde de afmetingen en de dikte van de gletsjer jarenlang.