Hotelprijzen in Griekenland stijgen weer

© Thinkstock

Griekse hotels zijn deze zomer duurder dan eerdere jaren, zo meldt hotelzoekmachine Trivago.

Griekse hotels zijn deze zomer duurder dan eerdere jaren, zo meldt hotelzoekmachine Trivago.

Vanwege de crisis zijn Griekse accommodaties gedurende de afgelopen jaren gestaag gezakt in prijs. Deze zomer zijn de prijzen echter een stuk sterker gestegen dan verwacht. Prijzen in augustus dit jaar zijn 10 procent hoger dan in 2012.

Geruime tijd waren hotelletjes in Griekenland scherp geprijsd geweest. Afgelopen mei lagen de prijzen nog erg laag. Zo kostte een hotel in Griekenland toen nog gemiddeld 78 euro, terwijl de maand mei in 2012 nog goed was voor 92 euro, en in 2011 voor zelfs 98 euro.

Sindsdien zijn de hotels enorm in prijs gestegen, tot gemiddelden van 131 euro per nacht in augustus, hoogtes die in 2011 en 2012 niet zijn gehaald. Toen kwamen de prijzen amper of niet boven de 120 euro per nacht.

Griekse prijzen pieken altijd in de zomer vanwege de vele toeristen. In de toeristische periode blijkt Griekenland dit jaar qua hotels niet veel last te hebben van de crisis. Vooral buiten de toeristische perioden hebben de hotels het zwaar, dan zijn hotel meer afhankelijk van zakenreizigers.

België

De gemiddelde hotelprijs in België is deze maand met 95 euro per nacht het laagst in drie jaar tijd. De maand augustus is in België sowieso de goedkoopste maand van het jaar. Alleen in augustus daalt de gemiddelde prijs tot onder de 100 euro per nacht. Toch is 95 euro per nacht lager dan vorige jaren, in 2012 kostte een hotel in België gemiddeld 98 euro in augustus en in 2011 was dit 101 euro.

De goedkopere prijzen zijn vooral te merken in Brussel (€ 83), Gent (€ 98) en Leuven(€ 83). Daar zijn de hotelprijzen 5 a 6 procent goedkoper dan vorig jaar augustus. Brugge (€ 135), Hasselt (€ 92) en Antwerpen (€ 99) daarentegen doen het beter. Hier zijn de prijzen vergeleken met vorig jaar 4 tot 8 procent gestegen.

Nederland

Voor het eerst in 15 maanden is de Nederlandse hotelprijs hoger dan het jaar ervoor. Vorig jaar augustus werd voor een hotelkamer gemiddeld 122 euro betaald, dit jaar is dit 125 euro (+2%).

Vanwege de vakantieperiode zijn het vooral de toeristische bestemmingen die iets prijziger zijn dan normaal. De grote steden zijn daarentegen een stuk rustiger dan vorige maand. Zo is Maastricht slechts goed voor 101 euro (-11%), Rotterdam kost slechts 86 euro per nacht (-12%) en Den haag kost deze maand gemiddeld 105 euro (-8%).

Amsterdam blijft op hetzelfde prijsniveau hangen, 144 euro per nacht net als vorige maand. Vergeleken met augustus vorig jaar, toen kosten Amsterdamse hotels gemiddeld 136 euro per nacht, is dit zelfs 6 procent meer.

Edinburgh duurste bestemming van deze maand

Van alle grote Europese steden is Edinburgh deze maand het duurst. Normaal gesproken betalen reizigers het meest per overnachting in Genève, maar vanwege het Edinburgh Fringe Festival is Edinburgh deze maand met 224 euro gemiddeld de duurste stad van Europa. Het Fringe Festival staat bekent als het grootste kunstfestival ter wereld, en legt zich vooral toe op podiumkunsten zoals toneel, dans en zang.

World Masters Games

Ook Turijn is deze maand een stuk duurder dan normaal. Vanwege het sportevenement “World Masters Games” is de Italiaanse stad maar liefst 39 procent duurder dan vorig jaar augustus. Dit sportevenement trekt het dubbele aantal sporters aan vergeleken met de olympische spelen, en anders dan bij de spelen mag iedereen zich inschrijven. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content